20 vuotta tuotekehitystä

20 vuotta tuotekehitystä

20 vuotta tuotekehitystä

Moni Addnaturen henkilökunnasta muistaa hyvin ainakin yhden virstanpylväistä, joka tapahtui vuonna 2007. Tuolloin ruotsalainen Houdini-tuotemerkki lanseerasi ensimmäisen kierrätettävän ulkoilutuotteen, joka oli valmistettu vanhojen tekstiilien kuiduista. Kestävä kehitys on jo vuodesta 2001 lähtien ollut tärkeä osa heidän tuotekehittelyään. Yrityksen visio oli jo silloin ”Maximum experience, zero impact and beyond” ja pyrkimyksenä oli valmistaa ainoastaan kierrätettäviä tuotteita. Nykyään tuotteista 87% on kierrätettäviä ja tavoitteena on 100% jo vuonna 2022. Tämä on luonnollisesti vaikuttanut merkittävästi heidän tuotekehittelyynsä näiden vuosien aikana. Selkeä linja tavoiteltaessa kestävää kehitystä on se, että vaatteiden ei tule ainoastaan olla laadullisesti kestäviä, vaan niiden tulee myös olla ajattomia trendeistä riippumatta. Juuri tämä on se seikka, joka edelleenkin on tunnusomaista yrityksen tuotteille. Houdinin suunnittelu- ja tuotepäällikkö Jesper Danielsson korostaa, että teknologisella kehityksellä on ollut suuri merkitys yrityksen tuotekehityksessä. - Teknologian avulla olemme voineet valmistaa monipuolisia ja joustavia vaatteita, jotka ovat pitkäikäisiä ja kestävät erinomaisesti ulkoista rasitusta. Tänä päivänä pystymme valmistamaan puolet kevyempiä vaatteita, jotka täyttävät kovan kulutuksen vaatimukset verrattuna siihen mihin pystyimme 20 vuotta sitten. Tekninen kehitys on auttanut meitä palaamaan juurillemme ja valmistamaan vaatteita, joiden suorituskyky on entistä parempi, ne kestävät pidempään ja niillä on vähäiset ympäristövaikutukset. Selkeä esimerkki tästä on Made-to-move-konseptimme. Yksinkertaisempi kierrätys, parempi liikkuvuus, pehmeämmät vaatteet, suurempi kulutuskestävyys ja vähemmän heikkoja kohtia. Win-win-win.

Viime vuosina kulutusaste on kasvanut voimakkaasti. Houdini toivoisi sen etenevän huomattavasti hitaammin. Nykyisin vaatteen keskimääräinen käyttöikä ei läheskään aina ylitä edes kymmentä käyttökertaa, kun taas Houdinin ikoninen Power Houdia -fleecetakkia käytetään keskimäärin yli 1200 kertaa. Power Houdin on hyvä esimerkki tuotteesta, jota ei ole juurikaan jatkokehitetty, mutta silti se on edelleenkin ajankohtainen, vaikka tuote on jo vuosikausia pysynyt lähes muuttumattomana. Vuoden 2003 lanseerauksen jälkeen hihansuiden ja peukaloaukkojen muotoilua on korjailtu käyttömukavuuden parantamiseksi, istuvuutta on pidennetty muutamalla sentillä ja takin tuotanto on siirretty lähemmäksi kuluttajaa ilmastollisten haittavaikutusten minimoimiseksi. Muuten se on identtinen ensimmäiseen Power Houdia-fleecetakkiin verrattuna. Tässä kiteytyy hyvin Houdinin tunnuslause: “Our goal is not to be the latest news, but to never grow old”.

"Lopputuloksena on enemmän luovuutta, enemmän vaihtoehtoja ja parempi tehokkuus."

show_quote_icon="yes" text_color="#000000"

Materiaalipuolella on tapahtunut roppakaupalla parannuksia ja Jesper selvittää yhtä erityisen merkittävää edistysaskelta. - Kuorivaatteiden tarkoituksena on tarjota mukavuutta käyttäjälleen. Ja nyt myös planeetallemme. Yhä useammat ymmärtävät, että emme voi enää jatkaa vaatteiden valmistusta "jätemateriaaleilla" tai kemikaaleilla, jotka sotivat niin arvomaailmaamme kuin planeettaamme vastaan. Villan tekninen kehitys on antanut meille mahdollisuuden valmistaa kuorivaatteita sekä planeettamme että suorituskyvyn näkökulmasta. Fluorihiilivetyjen käyttö kalvoissa ja vettähylkivät DWR-käsittelyt ovat historiaa. Aiemmin villa on luonnollisesti ollut aluskerrosmateriaali, mutta nykyään sitä käytetään myös kuorimateriaalien valmistuksessa. Raskas, huovutettu villa on korvattu kevyellä, pehmeällä, joustavalla ja kestävällä villamateriaalilla, jonka hylkivä pinta huomioi kehon mikroilmaston. Materiaalikehityksessä on lähinnä kyse kuidun koko potentiaalin ymmärtämisestä ja käyttömahdollisuuksista. Katso seuraavat selkeät esimerkit: Lana Shell ja Desoli sekä Houdini-valikko. Yhä useammat ovat alkaneet ymmärtää (ja toivottavasti vielä useampi mahdollisimman pian), että tulevaisuudessa on erittäin tärkeää, että tekniikka ja luonto elävät symbioosissa.

Mitä sitten on tapahtunut kiipeilyssä?

Kun aloitimme toimintamme vuonna 2000, kiipeily oli yksi pääaktiviteeteistamme ja on edelleenkin, mutta sen jälkeen läpimurtoja on tapahtunut tuon tuostakin. Kiipeily on muuttunut harvojen harrastamasta lajista kaupungin laitamilla trendikkääksi liikuntamuodoksi, jonka suosio kasvaa jatkuvasti. Nykyään kiipeilyhalleja löytyy kaupunkien keskustasta ja kallioilla vilisee uusia lajin harrastajia. Mutta onko suosio vaikuttanut lajin tuotekehitykseen? Kolin Powick on Black Diamondin kiipeilyn kategoriajohtaja. Hän on aiemmin työskennellyt laatutekniikan johtajana, mikä tarkoittaa sitä, että hän testaa tuotteita ja seuraa niiden kehitystä erittäin tarkasti. Kiinnostus ulkoiluun on kasvanut suuren yleisön keskuudessa viimeisten 20 vuoden aikana, mutta miten se on vaikuttanut kiipeilytuotteiden kehitykseen? - Kuluttajien kasvu on vaikuttanut tuotekehitykseen niin aloittelija- kuin ammattitasollakin. Kun uudet tulokkaat astuvat kiipeilyareenoille, meidän on valmistettava tuotteita, jotka helpottavat lajin harrastamista, tekevät siitä vähemmän pelottavan, turvallisen ja myös kohtuuhintaisen. Pitkälle kehittyneitä teknologioita, tietotaitoa ja materiaaleja on ensin sovellettu ammattikiipeilijöiden varusteisiin, mutta nykyään myös perustason varusteet on valmistettu samoilla menetelmillä ja tekniikoilla, mikä tarkoittaa sitä, että voimme tarjota erinomaisia ja luotettavia tuotteita myös uudelle harrastajajoukolle. Kolin kertoo, että innovaatio on ollut heidän tuotekehityksensä liikkeellepaneva voima. Alkuperäisistä camaloteista C4:een ja lopulta ultrakevyisiin camalotteihin. Hän uskoo, että ulkoilualalla vallitseva positiivinen kilpailu on tärkeä syy siihen, miksi edistystä on tapahtunut paljon näiden vuosien aikana. Yhä useammat yritykset suunnittelevat innovatiivisia tuotteita ja testaavat materiaalien rajoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien on oltava varpaillaan pysyäkseen kehityksen mukana.

- Materiaalien, tekniikoiden ja valmistusprosessien parannusten ansiosta olemme voineet kehittää uusia tuotteita ja tehokkaampia valmistusmenetelmiä jo olemassa oleville tuotteille. Verrataanpa vaikka 20 vuoden takaisia ja nykyisiä kiipeilyvaljaita. Nykyisenlaisia valjaita olisi ollut mahdotonta valmistaa 20 vuotta sitten. Mielestäni 3D-tulostus on se tekniikka, jolla on ollut ehkä suurin vaikutus kiipeilyvarusteiden valmistuksessa vaadittaviin edellytyksiin. Sinulla on idea, insinööri tekee siitä mallinnuksen ja 3D-tulostaa sen yön aikana ja meillä on fyysinen testituote käsissämme seuraavana aamuna. Tämä on mahdollistanut ja helpottanut insinöörien työtä erilaisten konseptien toteuttamisessa huomattavasti nopeammassa tahdissa. Aikaisemmin prototyyppien käsittely - yleensä yrityksen ulkopuolella - kesti viikkoja huomattavin kustannuksin. Nyt tämä prosessi tapahtuu kirjaimellisesti yhdessä monista 3D-tulostimistamme. Näin voimme nopeuttaa tutkimus- ja kehitystyötä rakentamalla ensin fyysisen mallin, ennen kuin lähetämme sen työpajallemme kiipeilyssä käytettävän testituotteen valmistusta varten. Lopputuloksena on enemmän luovuutta, lisää vaihtoehtoja ja tehokkuutta. Odotamme ja seuraamme innolla mitä tuotekehityksessä tulee tapahtumaan seuraavien 20 vuoden aikana. Mielestämme arvokkain läpimurto tähän mennessä on ollut se, että yhä useammat ihmiset ovat löytäneet tiensä luontoon, kukin omalla tavallaan. Trendejä tulee ja menee jatkossakin, mutta rakkautemme luontoon ja intohimomme saada yhä useammat innostumaan siitä, tulee aina olemaan osa DNA:tamme.

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved