Contents
 

Fiksuja materiaaleja luontoäidiltä

Kestävää ja ekologista

Fiksuja materiaaleja luontoäidiltä

Joka ohimenevä päivä tuntuu saavan useampia ihmisiä kaduille protestoimaan ilmastonmuutosta vastaan. Vihdoin ja onneksi ilmaston suojelu on kollektiivisesti mielessämme! Tiedämme kaikki, että meidän tulee olla enemmän tietoisia vaikutuksistamme ympäristöön, niin arjessa kuin ulkoiluseikkailuillamme. Sama pätee uusia ulkoiluvaatteita valikoidessamme. Luonnolliset materiaalit ovat paljon ympäristöystävällisempiä kuin keinotekoiset kuidut – joten olemme keränneet valikoiman lupaavia materiaaleja, jotka ovat mahdollisimman luonnollisia ja tarjoavat vihreämmän omatunnon.

Villa

Lampaille on annettava tunnustusta: tähän päivään saakka maailmasta ei juuri löydy keinokuitua, joka kykenee vastaamaan villan häikäiseviin ominaisuuksiin. Se on lämpötilaa säätelevää, hengittävää, vettä hylkivää, hajuja hylkivää ja palonsuojaavaa – tehden siitä täydellistä kaikkiin ulkoiluaktiviteetteihin. Mitä järkeä siis luoda keinotekoisia versioita, kun luonnontuote on näin vakuuttavaa?

Tyypillisiä valmistajia:
Salewa, Sherpa, Woolpower, Sätila, Eisbär

Sopii parhaiten:
kylmille päiville

Merinovilla

Merinolampaat Uudesta Seelannista ovat todellisia selviytyjiä. Niiden turkit on erityisesti suunniteltu säätelemään kehon lämpötiloja optimaalisesti äärimmäisissä lämpötilavaihdoksissa -10° C:sta 30° C:een asti! Tämä villa on tehty erikoismateriaalista, joka kestää sääolosuhteet – ja pitää lampaat lämpiminä kylmässä ja viileänä kuumassa.

Ei ole siis mikään yllätys, että suuret ulkoiluvaatevalmistajat heräsivät ihmelangan mahdollisuuksille. Tänä päivänä merinovilla on ulkoiluvaatemateriaalin kiistaton tähti. Se tarjoaa samat edut kuin perinteinen villa, ja on lisäksi mahtavan pehmeää – ihanien merinolampaiden ansiosta.

Tyypillisiä valmistajia:
Icebreaker, Smartwool, Devold, Woolpower, Aclima, Odlo, Super.natural, Giesswein

Sopii parhaiten:
vaeltamiseen, vuorikiipeilyyn, hiihtoretkiin

TENCEL (Lyocell)

TENCEL – joka tunnetaan myös nimellä Lyocell – on pehmeä kuitu, jota valmistetaan kestävästi kaadetusta puusta. Se tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla – suljetun silmukan järjestelmällä – ja on myös biologisesti hajoavaa.

Materiaali vakuuttaa luonnollisella mukavuudellaan ja miellyttävällä tunteellaan. Joustavuus, tehokas kosteuden imeytyminen, hengittävyys ja ihoystävällisyys ovat tämän fantastisen materiaalin lisähyötyjä.

Tyypillisiä valmistajia:
VAUDE, Super.natural, Falke, Prana

Sopii parhaiten:
sporttisiin aktiviteetteihin

SeaCell

Merilevästä tehdyt vaatteet? Kuulostaa aluksi oudolta, mutta älä anna sen häiritä. Se on ihan loistavaa! Levässä on tunnetusti runsaasti vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja ja mineraaleja. Nämä aineet aktivoivat solujen uusiutumisen, mikä puolestaan voi lieventää ihosairauksia, tulehduksia ja ärsytystä. Levässä on myös antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa haitallisilta vapailta radikaaleilta.

Ihon luonnollinen kosteudenpitoisuus mahdollistaa aktiivisen vaihtelun levästä saaduista kuiduista, mikä puolestaan tarjoaa huomattavan hyvinvoinnin ja suojelun vaikutuksen. Eli, ympäristöystävällisemmät leväkuidut eivät ole vain Aquamaniä varten! Mekin voimme nauttia tästä futuristisesta, mutta luonnollisesta tekniikasta.

Sopii parhaiten:
Herkille ihotyypeille

Hamppu

Hamppu on maailman vanhin kudos. Pitkään kestävällä kuidulla oli merkittävä osa vaatteiden valmistuksessa – kunnes puuvillat ja muut korvasivat sen.

Perinteiseen puuvillaan verrattuna, hamppu luo paljon enemmän kudosta paljon pienemmällä vaivalla, koska se vaatii huomattavasti vähemmän vettä ja maata. Se sopii myös hyvin Euroopan ilmastoon ja vaatii suhteellisen vähän huoltoa.

Hampusta valmistetut vaatteet ovat mukavia ja erittäin kestäviä. Tämä materiaali antaa kudoksilleen luonnollisen kiillon ja tarjoaa samanlaisia ominaisuuksia kuin silkki – tarjoten viilentävän vaikutuksen kuumissa lämpötiloissa ja lämmittävän sellaisen kylmissä lämpötiloissa.

Tyypillisiä valmistajia:
Prana, Hippy Tree, Patagonia, Tentree, United by Blue

Sopii parhaiten:
sporttisiin aktiviteetteihin

Pellava

Pellavakangas on lujatekoinen ja kestävä tuote, joka saadaan pellavakasvin varresta. Pellavaa voidaan viljellä eurooppalaisessa ilmastossa ja on sekä vähemmän vaativaa ja kestävämpää kuin puuvilla, sillä se vaatii paljon vähemmän kastelua.

Pellavakangas on äärimmäisen sileää ja vangitsee hyvin vähän ilmaa. Se tarkoittaa, että kangas säilyy nukattomana varsin pitkään ja on helppo pitää puhtaana. Pellavakankaasta tehty vaate siirtää nopeasti kosteuden ympäröivään ilmaan ja sen vuoksi sillä on luonnollinen viilentävä vaikutus. Se on myös luonnostaan lujatekoista, eikä vaadi paljoa teollista vahvistusta (kuten puuvilla). Vähäinen joustavuus ja helppo rypistyminen ovat ainoat varjopuolet.

Tyypillisiä valmistajia:
Cocoon, Odlo, Prana, Patagonia, Roxy

Sopii parhaiten:
kuumille kesäpäiville, rannoilla oleskeluun

Viskoosi

Viskoosi on yksi maailmanlaajuisesti suosituimmista kankaista. Eikä ihme oikeastaan, sillä se on silkinpehmeää, voidaan prosessoida monella tapaa ja on suhteellisen edullista. Sen takia sitä käytetään joka puolella maailmaa ja sitä prosessoidaan usein yhdessä puuvillan kanssa.

Viskoosin perustana on selluloosa: luonnollinen substanssi, jota otetaan puusta. Erinäisiä kemikaalisia substansseja lisätään selluloosaan, mikä tekee lopputuloksesta puolisynteettisen substanssin. Viskoosi tuntuu mukavan pehmeältä iholla, on erittäin helppohoitoista ja tarjoaa ihanteellista kosteuden imeytymistä.

Sopii parhaiten:
sporttisiin aktiviteetteihin

Modaali

Modaali on puolisynteettistä, pyökistä valmistettua erittäin pehmeää kangasta. Se on eräänlaista viskoosia, mutta on jokseenkin kestävämpää ja joustavampaa kuin standardiversio. Modaalia sekoitetaan usein muihin kuituihin, kuten puuvillaan ja elastaaniin tarjotakseen lisäkestävyyttä.

Ennen kaikkea, modaali vakuuttaa mukavuudellaan. Modaali on viilentävämpää kuin lämmittävää, joten se on täydellistä hikisiin aktiviteetteihin korkeammissa lämpötiloissa. Kankaalla on erinomainen veden imeytymiskyky ja siirtää kosteutta luotettavasti. Yhdessä merinovillan kanssa, modaalia käytetään myös lämpimissä ulkoilualusvaatteissa, jossa se huolehtii joustavasta lämpötilan tasapainottelusta.

Tyypillisiä valmistajia:
Columbia, Maloja, Tufte Wear, Prana

Sopii parhaiten:
kuumille kesäpäiville, urheiluaktiviteetteihin

Kahvi

Kahvi ei ole vain maukas piristäjä, se on myös varsin toimivaa kudottuna suorituskykyisiin vaatteisiin. Schöffel on valjastanut tätä uusiutuvaa luonnontuotetta ja luonut oman toiminnallisen kudoksen siitä – S. Cafén. Tekstiilikuidut kierrätetyistä kahviporoista pitävät hajut loitolla, kuivuvat nopeasti ja tarjoavat käyttömukavuutta pitkillä päiviäkin kestävillä retkillä. Nostetaan kahville maljaa!

Tyypillisiä valmistajia:
Schöffel, Helly Hansen, Maier Sports

Sopii parhaiten:
kuumille kesäpäiville, urheiluaktiviteetteihin

Kierrätetty untuva

Untuvan erinomaiset ominaisuudet ovat tunnettuja. Luonnossa pörröisiä höyheniä käytetään lintujen kehonlämpötilojen säätelyyn ja suojatakseen sääolosuhteilta, kuten tuulelta, vedeltä ja kylmältä. Untuvan poimiminen herättää kuitenkin ekologisia ja moraalisia huolia.

Onneksi nyt on saatavissa vaatteita, joissa on kierrätettyä untuvaa. Kierrätetty untuva saadaan vanhoista vaatteista, makuupusseista, vuodevaatteista jne. ennen kuin niillä täytetään uusia vaatekappaleita.

Tyypillisiä valmistajia:
Patagonia, Mountain Equipment, Maloja, Haglöfs, Marmot

Sopii parhaiten:
jääkylmille päiville, vähäiseen liikuntaan