Joululahjavinkit luontoihmiselle - ekologiset ja eettiset lahjat

Joululahjavinkit luontoihmiselle -  ekologiset ja eettiset lahjat

Tänä päivänä yhä useampi haluaa huomioida valinnoillaan ympäristöään ja tehdä ekotekoja, joiden seuraukset ovat hyväksi luonnolle. Näin on myös joulun lähestyessä, kun on tullut aika miettiä sopivia lahjoja läheisille. Yhä useammin pukinkonttiin valikoituu eettinen ja ekologinen joululahja, jonka hankinta ei kuormita luontoa jättäen suurta ilmastojalanjälkeä, ja ilahduttaa siten lahjan saajaa myös ympäristön näkökulmasta katsottuna. Kun ollaan hankkimassa lahjaa hänelle, jolla on jo valmiiksi aivan kaikkea, joululahjavinkit ovat monesti enemmän kuin tarpeen. Jatka lukemista ja löydät ekologiset lahjavinkkimme, joiden joukosta löytyy sopivat, ympäristön huomioon ottavat joululahjaideat niin ulkoilijalle kuin luontoihmisellekin.

1. Elämyslahja luonnon helmaan

Onko läheisesi kenties vannoutunut luonnossa liikkuja, jolla on tapana nauttia ulkoilmasta ladaten siellä sisäiset akkunsa tulevaan arkeen? Siinä tapauksessa luontoon suuntautuva elämyslahja on hänelle loistava lahjavalinta pukinkonttiin. Askartele lahjan saajalle kaunis kortti, johon kirjoitat tarjoavasi hänelle päivän pituisen elämyksen luonnon helmassa, kuten esimerkiksi luontopolulla tai kansallispuistossa. Sisällytä lahjakorttiin vielä maistuvat eväät tai vaikkapa ihan kunnollinen retkiruokailu nuotion äärellä. Vai onko lahjan saaja sen sijaan ulkoilija, joka nauttii yhdessä ulkona vietetyistä liikuntahetkistä? Rustaa siinä tapauksessa askartelemaasi lahjakorttiin vaikkapa yhteinen hiihto-, laskettelu- tai luisteluretki, tietystikin kuuman kaakaon ja herkullisten voileipien kera!

2. Käytännöllinen lahja, joka ei jää käyttämättä

Jos haluat antaa läheisellesi lahjaksi elämysretken sijaan jonkin konkreettisen esineen, harkitse käyttötavaran lahjoittamista. Sellaisen, joka sopii aivan kaikille ja tulee takuuvarmasti käyttöön. Miten olisi joululahjaksi vaikkapa talveen sopiva termosmuki, termosjuomapullopullo, jossa lämmin retkikaakao tai lempikahvi pysyy lämpimänä suunnatessa ulos talven riemukkaisiin aktiviteetteihin? Tai jos lahjan saaja on intohimoinen urheilija, juomapuollo on aina fiksu ja tarpeellinen lahja. Veikeästi kuvioitu lasten juomapuollo puolestaan sopii mainiosti tarha- tai alakouluikäiselle paketin saajalle, varmistaen tulevien retkien juomapuolen olevan kunnossa. Entäpä kunnolliset lämpimät käsineet, joissa sormet pysyvät lämpiminä kovissakin pakkasissa? Tai villasukat, jotka lämmittävät takuulla jokaisen lahjan saajan mieltä! Merinovillasta valmistetut villasukat ovat aina lyömätön lahjaidea!

joulun parhaat lahjat ulkoilijalle
joulun parhaat lahjat ulkoilijalle
joulun parhaat lahjat ulkoilijalle

3. Eettisesti hyvää tekevä lahjoitus

Yksi loistava ekologinen lahjaidea on lahjoittaa rahaa hyvää tekevälle luonnonsäätiölle tai muuhun avustuskohteeseen. Tällaisen lahjan saatuaan sen vastaanottaja ilahtuu varmasti siitä, että hänen puolestaan on tehty lahjoitus jonkin tärkeän asian puolesta. Lahjoitus levittää todellista joulumieltä niin lahjan saajalle, sinulle kuin lahjoituksen saavalle järjestöllekin. Suosittuja lahjoituskohteita ovat esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta suojeleva WWF sekä kehitysmaihin ohjautuvat World Visionin eettiset lahjat, joiden joukosta voi valita ostaa esimerkiksi ruokaa lapsille, hygieniapaketin tai puhdasta vettä. Miten hyvä mieli lahjan saajalle tuleekaan hänen tietäessään, että jonkun suuren avun tarpeessa olevan ihmisen tai eläimen elämä helpottuu!

4. Kestävä lahja, kun haluat satsata hieman enemmän

Mikäli tunnet haluavasi antaa jouluaattona paketin, joka lämmittää luontoa arvostavaa lahjan saajaa mitä mukavimmin, ympäristöystävälliset ulkoilumerkit valmistavat teknisesti hyvin toimivia ulkoiluvaatteita, jotka ovat takuulla mieluisa lahja jokaiselle ulkona viihtyvälle seikkailijalle. Miltä kuulostaa vaikkapa lämpöinen villapaita, pehmeät oleskeluhousut tai käytännöllinen merinovilla kerrastoasu? Addnaturen valikoimassa on tarjolla edellä mainittuja lämmittäviä lahjoja laadukkailta, ympäristönsä huomioon ottavilta ulkoilumerkeiltä kuten Haglöfs, Icebreaker tai Patagonia. Tai miten olisi käytännöllinen lahjakortti, jolla lahjan saaja voi hankkia juuri tällä hetkellä tarvitsemansa varusteen?

5. Aineeton luontoaiheinen lahja

Erilaisten lahjoitusten lisäksi joululahjaksi läheiselle tai ystävälle voi myös antaa aineettoman luontoaiheisen lahjan, jonka voi hankkia vaikkapa kotimaiselta luonnonperintösäätiöltä, jolta voi ostaa luonnonystävälle lahjaksi palan suomalaista metsää. Tämän lahjan ansiosta säätiö voi ostaa suomalaisia, luonnontilaisia metsäalueita, joiden rauhoittaminen pystytään tätä kautta varmistamaan. Tämä lahja ilahduttaa varmasti jokaista luonnon ystävää, ja koska ostamansa metsäpalan sijainnin voi valita mieltymystensä mukaan, miksipä et lisäksi lupaisi viedä ystävääsi pikku retkelle juuri kyseiselle maa-alueelle!

aineeton joululahja ulkoilijalle

6. Lahjaksi apua tai taitoa – ilmainen lahja, josta sinua tullaan kiittämään!

Jos taas haluat muistaa lahjan saajaa tulevana jouluna aineettomalla lahjalla, joka ei rasita ympäristöä, mutta ei myöskään kukkaroasi, aineeton joululahja on itse asiassa hyvin monipuolinen idea, johon vain mielikuvitus asettaa rajoja. Aineettoman lahjan voi halutessaan antaa myös nimittäin ilman, että siihen joutuu satsaamaan lainkaan rahallisesti! Askartele lahjan saajalle kaunis joulukortti ja tekstaa korttiin antavasi lahjaksi esimerkiksi lapsiperheelle lastenvahtiapua, hyvälle ystävälle koiran ulkoilutusta, vanhemmille kesämökin siivouksen keväällä tai vaikkapa kiireiselle kaverille kodin siivouksen! Nämä apumuodot ovat varmasti tervetulleita aivan jokaiselle. Myös erilaiset taidot ovat hyödynnettävissä aineettomissa joululahjoissa. Puhutko jotakin harvinaista kieltä? Anna lahjaksi oppitunteja kielestä. Tai hallitsetko jonkin urheilulajin, kuten juoksun tai kiipeilyn? Tarjoa ystävällesi ohjausta kyseiseen lajiin. Idea on helppo keksiä, kun lähdet vaikka liikkeelle siitä, missä kyseinen henkilö tarvitsee apua. Tällainen auttavan käden ojentava lahja tekee saajansa varmasti iloiseksi! Olipa ympäristöystävällinen lahjahankintasi sitten aineeton lahja tai kestävä hyödyke - mikä tahansa edellä mainituista – sen antamalla ilahdutat varmasti sekä lahjan saajaa, itseäsi että ympäristöäsi!

Mukavaa joulun odotusta

toivottaa Addnature-tiimi

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved