Pakkaa fiksusti & viivy ulkona pidempään - Osta vaellusvarusteita

0
Suosikit
0
Ostoskorisi
Menu
Etusivu  Hooked  Kerrospukeutuminen talven vaihteleviin säihin

Kerrospukeutuminen talven vaihteleviin säihin

Kerrospukeutuminen talven vaihteleviin säihin

Lentävän lausahduksen mukaan Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen, mutta mitenkäs sitten talvi? Pohjoisen maamme olosuhteet ovat vaihtelevia sateisista, sohjoista ja viimaisista säistä kirkkaan rapeisiin talvipakkasiin sekä kaikkeen siltä väliltä. Yksi ja sama talvitakki voi yhtenä päivänä olla tukahduttavan kuuma ja toisena taas sateen kastelema tai pakkasen purema. Miten sitten varustautua näihin vaativiin ja vaihteleviin talviolosuhteisiin? Kankaiden ja vaatteiden teknisten ominaisuuksien kehittyessä pelastukseksemme on keksitty kerrospukeutuminen, jonka avulla pukeutuminen kaikkiin säihin, kaikkina vuodenaikoina helpottuu, kevenee ja ennen kaikkea toimii parhaiten. Eri kerroksia voidaan sovittaa yhteen, lisätä, poistaa tai vaihtaa tarpeen mukaan, jolloin samoja varusteita käytetään eri sääolosuhteissa erilaisina yhdistelminä.

Kuusi nopeaa kerrospukeutumisesta

  • Kullakin kerroksella on oma tehtävänsä, valitse siis vaatteet ja materiaalit sen mukaan
  • Yhdistelemällä samoja vaatteita eri tavoin, löydät optimaalisen kombinaation eri sääolosuhteisiin
  • Panosta aluskerrokseen – älä jätä sitä pois vaikka lämpötila olisi lauha (karsi vaatetusta ylemmistä kerroksista)
  • Mieti minkälaiseen ulkoliikuntaan olet pukeutumassa – hikiseen talviurheiluun ja rauhalliselle kävelylenkille sopivat erilaiset materiaalit
  • Lämmöneristyskyvyn säilyttämiseksi on tärkeää, etteivät kerrokset kiristä tai purista
  • Menetämme paljon lämpöä päämme ja jalkojemme kautta - älä siis unohda kunnon jalkineita ja päähinettä!

 

ALUSKERROS - siirtää kosteutta pitäen ihon kuivana

Tehtävä:

Hyvä talvipukeutuminen - lämpötilasta riippumatta - alkaa aina aluspukeutumisesta. Alimman kerroksen tarkoituksena on ennen kaikkea pitää ihon pinta kuivana ja lämpimänä eli kuljettaa kosteutta iholta pois kohti ylempiä kerroksia.

Materiaalit:

Useimmat aluskerrokset ovat materiaaliltaan polyesteria tai sen sekoitetta, sillä tämä keinokuitu ei ime kosteutta itseensä ja on nopeasti kuivuva. Keinokuituista vaatetta käytettäessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota sen pesuun, sillä materiaali sitoo itseensä luonnonkuitua helpommin hajuja, joita voi olla hankala saada pois. Myös keinokuidun tulenarkuus kannattaa ottaa huomioon. Polyesterin lisäksi aluspukeutumisessa hyödynnetään muutamaa erilaista villaa ja silkkiä. Näiden luonnonmateriaalien lämmöneristämiskyky on omaa luokkaansa, ja - koska alin kerros on nimenomaan kosketuksissa ihomme kanssa – on myös tärkeää, että vaate tuntuu ihoa vasten mukavalta, hankaamattomalta ja lämpimältä. Villaista aluskerrosta suosivan kannattaa harkita merinovillaisia vaatteita, sillä lämmittävyyden lisäksi ne siirtävät luonnostaan kosteutta iholta, samalla kun käyttäjä välttyy ikävältä kutittavuudelta. Kunnollisesta aluskerrastosta on hyötyä kaikessa talvipukeutumisessa. Perusarjessa, liikkuessamme työpaikan ja kodin väliä, aikuiselle usein riittää kevyempikin aluskerros. Alusvaatteita on saatavilla lyhyilläkin hihoilla ja lahkeilla, mutta pitkät, ranteita suojaavat hihat, nilkat peittävät lahkeet sekä alaselän kunnolla peittävä helma saavat vaatteen suojaamaan paremmin. Lasten talvipukeutumisessa kunnollinen peittävä aluskerros on luonnollisesti avainasemassa.

Keinokuitu,  kuten polyesteri + Ei ime kosteutta itseensä + Kuivuu nopeasti + Erinomainen materiaali hikisempään talviurheiluun - Imee hajua - Tulenarka materiaali

Luonnonmateriaali, kuten silkki tai villa + Erinomainen lämmöneristämiskyky + Silkki tuntuu mukavalta ihoa vasten + Erinomainen materiaali kevyeen talviulkoiluun - Villa saattaa kutittaa

Aluskerrokset eri tarkoituksiin

Entäpä sitten aktiivinen ulkoliikunta talvikeleillä, mitä se vaatii aluspukeutumiselta? Aktiivisempaan ulkoiluun on aina hyvä varustautua viimeisen päälle kosteutta siirtävillä, pehmeillä ja hankaamattomilla alusvaatteilla. Mitä intensiivisempi aktiviteetti, sitä enemmän aluskerrokselta vaaditaan. Lähtiessäsi kävelylle alusvaatteen kosteudensiirtokyky ei joudu läheskään yhtä suurelle koetukselle kuin vaikkapa reippaalla hiihtolenkillä. Villainen tai silkkinen aluskerros lämmittää ihanan pehmeästi ja mukavasti kevyesti ulkoilevaa, kun taas keinokuituinen alusasu on ehdoton valinta niin sanotusti hikisempään talviurheiluun – se kestää kulutusta, siirtää tehokkaasti kosteutta, pysyy kuivana pidempään sekä kuivuu tarvittaessa nopeasti!

Tutustu tuotteisiin: Kerrastot | Merinovillaiset alusasut ja kerrastot | Aluspaidat | Sukat 

VÄLIKERROS - tuo tarvittavan lämmittävyyden

Tehtävä

Aluskerroksen päälle puetaan lämmittävä välikerros. Välikerroksen tärkeimmät tehtävät ovat ylläpitää lämpöä sekä kuljettaa edelleen kosteutta aluskerroksesta kuorikerrosta kohti.

Materiaalit

Huokoiset materiaalit, kuten fleece ja villa, ovat erinomaisia valintoja välikerroksen materiaaleiksi. Monet valmistajat ovat tuoneet markkinoille myös kevyitä untuvatakkeja ja kuitutäytteisiä takkeja, jotka nekin soveltuvat välikerroksiksi. Välikerroksia voi pukea useammankin kuin vain yhden. On kuitenkin hyvä muistaa, että kiristävät tai tiukat kerrokset eivät pidä lämpöä yllä, vaan mitä enemmän ilmaa kerrosten välille ja itse materiaaliin sitoutuu, sitä lämpimämmältä vaate tuntuu. Koska kosteudensiirto ja lämmöneristävyys ovat avainasemassa välikerroksessa, puuvilla ei ole materiaalina hyvä valinta. Siitä huolimatta, että puuvilla tuntuu miellyttävältä ja on luonnon materiaali, se sitoo kosteutta itseensä eikä eristä lämpöä. Luonnonmateriaalia suosittaessa kannattaa ehdottomasti kääntyä villavaatteen puoleen. Siinä on kosteutta haihduttavia ominaisuuksia, eikä se sido kosteutta itseensä. Villavaatteesta voi myös poistaa ikävät hajut pelkästään tuulettamalla. Erityisesti kutittamatonta merinolampaan villaa kannattaa hyödyntää välikerroksissa. Keinokuiduista fleece on ehdottoman pehmeä, lämmittävä ja kosteutta siirtävä. Materiaalia on saatavilla eri paksuuksissa ja monin eri tavoin joustavana. Välikerroksen keinokuidun kohdalla on hyvä jälleen huomioida sen tulenarkuus ja puhdistus sekä hajujen tarttuvuus, aivan kuten aluskerroksenkin kohdalla.

"Puuvilla ei ole materiaalina hyvä valinta välikerrokseksi. Siitä huolimatta, että puuvilla tuntuu miellyttävältä ja on luonnon materiaali, se sitoo kosteutta itseensä eikä eristä lämpöä."

Välikerrokset eri tarkoituksiin

Liikunnan intensiteetin noustessa on hyvä pohtia, olisiko välikerroksen hyvä olla pelkästään ohuempi mikrofleece tai villaneulos, joka lämmittää ja kuljettaa tehokkaasti kosteutta eteenpäin, mutta on rakenteeltaan kevyempi. Talvella urheillessa mukana kannattaa olla lämmittävä välikerros esimerkiksi villasta tai vaikkapa untuvaliivi, jonka voit pukea yllesi heti hikoiltuasi. Villakerros on erinomainen ja helppohoitoinen esimerkiksi vaelluksilla. Myös vaeltaessa on hyvä kiinnittää huomiota taukovaatetukseen, joka ylläpitää kehon lämpötilaa. On tärkeää, että taukovaatteissa ei lähdetä hikoilemaan, vaan hyödynnetään niitä nimenomaan ruumiin lämpötilan ylläpitoon taukojen aikana.

Tutustu tuotteisiin: Fleecepaidat | Villapaidat | Fleece- ja villaliivit | Untuvaliivit | Fleece- ja villahousut

KUORIKERROS - suojaa tuiskuilta ja kosteudelta

Tehtävä

Kuorikerroksen tärkein ominaisuus ovat luonnonelementeiltä suojaavuus. Erinomainen kuorikerros suojaa vedeltä, tuulelta ja auringon UV-säteiltä. Tämän lisäksi hyvä ja toimiva kuorikerros haihduttaa ilmaan alemmista kerroksista nousevan kosteuden, auttaa lämmöneristyksessä ja on helposti puhdistuva. Kuorikerrokselta vaaditaan siis todella paljon. Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa hankkia tarpeeksi reilun kokoinen kuorikerros, sillä silloin sen alle mahtuvat mukavan väljästi tarvittavat välikerros ja aluskerros, ilman että ulkoilijan liikkumavapaus kärsii.

Materiaalit

Tyypillisiä kuorikerroksia talvella ovat erilaiset toppa- ja untuvatakit. Kerrospukeutumisen myötä kuorikerrosten paksuudet ovat kuitenkin pienentyneet ja materiaalit keventyneet. Lauhemmilla ilmoilla kunnolliset aluskerrokset ja lämmittävät välikerrokset tekevät suurimman osan lämmöneristystyöstä ja kuorikerroksen pääasiallinen toiminto on tuulelta ja sateelta suojaaminen. Monissa kuorikerrosvaatteissa on myös tuuletusaukkoja, jotka voi avata tarvittaessa vetoketjuilla. Näiden aukkojen ansiosta pääset tuulettamaan esimerkiksi kainalot - riisumatta takkiasi. Juuri hengittävyyden ja eristävyyden vuoksi useimmat kuorikerrokset ovat niin sanotusti kaksinkertaisia, eli toisin sanoa niissä on päällysmateriaalin lisäksi myös vuoritus. On tärkeää valita säähän ominaisuuksiltaan sopiva kuorikerros. Materiaalivaatimusten lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota vaatteen leikkaukseen, sillä hyvin istuva vaate mukautuu aktiiviseen liikkeeseen ja samalla suojaa päästämättä kylmää ilmaa sisälleen. Kevyempi ulkoilu vaatii kuorivaatteelta vähemmän hengittävyyttä kuin aktiivinen liikkuminen, mutta kevyesti liikuttaessa lämmöneristyksen toimivuuden tarve on hikiliikuntaa suurempi. Vaikkapa rankan hiihtolenkin aikana kevyt, hengittävä ja tuulelta suojaava kuorikerros on kaikkein paras valinta – kuitenkin heti lenkin jälkeen päälle on saatava nopeasti lisää eristävää lämmikettä, sillä kehon lämpötila pääsee muussa tapauksessa karkaamaan niin sanotusti harakoille.

Tutustu tuotteisiin: Toppatakit | Untuvatakit | Talvitakit ja parkat | Toppahousut | Kuorihousut

LISÄKERROS - lisälämmikettä lämpökerroksen avulla

Tehtävä

Lämpökerroksella tarkoitetaan kerrosta, joka tuo nimensä mukaisesti lämmön tuntua alus-, väli- ja kuorikerroksen lisäksi. Se voi olla päälle heitettävä paksu untuvatakki paukkupakkasilla tai lisäfleece, toppaliivi tai muu lämmittävä vaate hieman lauhemmilla säillä. Lämpökerros voi myös olla paksut pilkkihaalarit talvella moottorikelkkailuun tai vaikka juurikin pilkille. Lämpökerros voi olla tarpeen riippumatta siitä, oletko lähdössä talviselle vaellukselle, kauppareissulle vaiko rivakalle hiihtolenkille. Korkean aktiviteetin hikoilua aikaansaavassa liikunnassa lämpökerros toimii, kun aktiviteetti rauhoittuu. Eli hiihtolenkin aikana lämpökerros ei ole tarpeen, mutta välittömästi sen jälkeen lisälämmike tulee tarpeeseen. Aivan kuten talvivaelluksilla, vaikka perusvaatetus onkin mahdollisesti hiihtolenkkivarustusta paksumpi, on vaellustauoille syytä varustautua taukovaatteilla, joilla lihakset saa pysymään lämpimänä. Tammi- ja helmikuun kylmimpinä päivinä voi helposti tuntua siltä, että pelkkä parkkipaikalta kotiin tai kauppaan pyrähtäminen saa lihakset jäykistymään ja ihon nipistelemään huolimatta useammasta pukeutumiskerroksesta. Silloin on ehdoton tarve lisälämmikkeelle.

Materiaalit

Talvitakit, kuten toppatakit eri täytteillä, untuvatakit ja parkat ovat erinomaisia lämpökerroksia. Ne mahdollistavat miellyttävän ulkoilun ankarimmillakin säillä ja suojaavat kehoa kattavasti. Erityisesti parkatakki suojaa myös reisiä ja on useimmiten varustettu tilavalla hupulla, joka tuo hatun ja huivin lisäksi lisäsuojaa päälle, jonka kautta menetämme suurimman osan ruumiin lämmöstämme. Lämpöä eristäviä toppa- ja untuvatakkeja on nykyisin saatavilla monissa eri paksuuksissa, useilla eri ominaisuuksilla. Mikäli talviulkoilussasi pulssi nousee reippaasti ja hiki kirpoaa kunnolla pintaan, voidaan nyrkkisääntönä pitää, että aktiviteetin ajaksi valitaan tuulelta ja sateelta suojaava, hengittävä kuorikerros ja aktiviteetin päätyttyä keho suojataan nopeasti lämpökerroksella, oli se sitten untuvatakki tai toppatakki tai lauhemmilla ilmoilla fleece- tai villavaruste.

Kengät ja muut talviasusteet

Hyvät jalkineet pitävät jalat ja koko kehon lämpimänä

Säiden vaihdellessa vetisestä loskasta kirpeään pakkaseen vaaditaan myös jalkineilta paljon. Ensinnäkin on tärkeää, että talvijalkineen pohja pitää hyvin erilaisilla alustoilla, erityisesti jäisillä. Kunnollisen pohjan lisäksi kengän tukevuus auttaa saavuttamaan paremman tasapainon. Talvikenkien tulee myös sietää hyvin kosteutta ja antaa jalan hengittää. Mitä paremmin jalkasi istuvat kenkiin saaden tukea ja mukavuutta, sitä paremmin ne jaksavat myös koko ulkoilun ajan. Talviulkoilussa moniin eri lajeihin on olemassa omat kenkänsä hiihtomonoista lähtien aina talvijuoksukenkiin. Näihin lajeihin kenkävalinta onkin automaattisesti kohtalaisen helppo, mutta entäpä sitten perusulkoiluun ja lenkkeilyyn sopivat jalkineet? Ulkoaktiviteetteja harrastettaessa kannattaa muistaa, että ulkoliikuntaan on hyvä valita juuri siihen tarkoitetut jalkineet. Olivatpa ne sitten hengittävät ja vedenpitävät gotetex-nilkkurit tai vaikkapa sääriä lämmittävät tukevat saappaat, joissa on tarpeeksi lämpöä eristäviä ja säiltä suojaavia ominaisuuksia. Tutustu tuotteisiin: Talvikengät | Gore-tex-kengät

Älä unohda päähinettä!

Menetämme erittäin paljon lämpöä päämme kautta, joten talvipukeutumisessa kunnollisen, hengittävän ja lämpöä eristävän päähineen käyttö on erittäin tärkeää. Villa on luonnollisten lämmittävien ja kosteutta siirtävien ominaisuuksiensa ansiosta erinomainen materiaali asusteisiin kuten hattuihin, huiveihin, käsineisiin ja sukkiin. Useat asusteet ovatkin joko villaa tai villasekoitetta. Polyesterin kosteutta siirtävät ominaisuudet sekä nahan tunnetut lämpöominaisuudet ovat nekin laajalti käytössä etenkin talvikäsineissä. Tutustu tuotteisiinPipot |  Käsineet | Kommandopipot

"Lämpötilan ollessa lauha mieli tekisi monesti jättää aluskerrasto pois. Kannattaa ennemmin alkaa karsimaan talvivaatetusta ylemmistä kerroksista, sillä mitä tehokkaammin kosteus ihosta haihtuu, sitä parempana olo talviulkoilun aikana säilyy – säällä kuin säällä. "

Talvipukeutuminen eri lämpötilojen vallitessa

Yli -5°C

Lämpötilan ollessa lauha, eli ihan pienistä pakkaslukemista plussalle, mieli tekisi monesti jättää aluskerrasto pois. Kannattaa ennemmin alkaa karsimaan talvivaatetusta ylemmistä kerroksista, sillä mitä tehokkaammin kosteus ihosta haihtuu, sitä parempana olo talviulkoilun aikana säilyy – säällä kuin säällä. Välikerrokseksi voi valita kevyen mikrofleecen tai vaikkapa villapaidan. Kuorikerroksen virkaa voi toimittaa softshell-takki tai kevyt toppa- tai untuvatakki. Mikäli softshell-takki tuntuu liian vilpoisalta yhdellä välikerroksella, voi alle sujauttaa vielä vaikkapa lisäliivin, jos toppatakki tuntuu liian lämpimältä vaihtoehdolta.

-5 - (-15) °C

Mukavan raikas talvisää, eli pakkasilma joka laskee matalimmillaan -15 asteeseen, on kenties yksi tyypillisimmistä talvisäistä. Pukeutuminen alkaa jälleen kunnollisesta aluskerrastosta, joka voi olla keinokuitua, kuten polyesteriä. Halutessasi suosia luonnonmateriaalia kannattaa hankkia merinovillainen aluskerrasto, joka on uskomattoman pehmeä, lämmin ja kosteutta haihduttava. Erilaiset fleecet ja villavaatteet toimivat jälleen loistavasti välikerroksena. Kuorikerroksen on hyvä olla paksumpi ja topattu joko kuidulla, vanulla tai untuvalla. Useimmat toppa- ja untuvatakit ovatkin nykyisin käsitelty niin, että ne suojaavat hyvin tuulelta ja kosteudelta, mutta ovat edelleen hengittäviä.

Alle -15°C

Alle -15 asteen paukkupakkaset eivät ihan ensi ajatuksella houkuttele ulkoilemaan, mutta kunnollisen kerrospukeutumisen ansiosta sekin onnistuu. Lähtökohta on sama, eli valitset kunnollisen alusasun. Sitten lisäät päällesi välikerroksen, joita voit pukea tarvittaessa useammankin. On tärkeä muistaa, että mikään ei kiristä tai purista, ja että lämmöneristyskyky säilyy. Näin koville pakkasille kuorikerroksen on oltava erittäin lämmittävä ja pidettävä huoli, etteivät viima ja tuisku pääse vaatteen läpi tai alle. Toppahousut, parkat sekä toppa- ja untuvatakit, jotka on suunniteltu nimenomaan ankariin olosuhteisiin, soveltuvat erinomaisesti Suomen vaativiin talviin ja koviin pakkasiin.

Addnature Editorial Team 13.3.2024 14:47

Ostoskorisi(0 tuotetta)

Ostoskorisi on tyhjä
Yhteensä: 0 €
Kassalle

Suosikit(0 tuotetta)

Sinulla ei ole suosikkeja
Menu