Kiinnostaako kiipeily? Vuorenvarma-blogin Anni vastaa 10 kysymykseen lajin aloittamiseen liittyen

Kiinnostaako kiipeily? Vuorenvarma-blogin Anni vastaa 10 kysymykseen lajin aloittamiseen liittyen

Kiipeily on nostanut suosiotaan merkittävästi lähivuosina. Yhä useammat ovat innostuneet tästä monipuolisesta ja haastavasta lajista, ja harrastajakunta onkin tänä päivänä varsin laaja. Iällä tai sukupuolella ei ole väliä, kiipeily sopii lajina lähes kaikille. Kiipeilystä löytyy monta alalajia kuten seinäkiipeily, kalliokiipeily, vuorikiipeily, jääkiipeily ja boulderointi. Boulderointi on kiipeilyä ilman varmistusvälinteitä matalilla kiipeilyseinillä, kallioilla tai siirtolohkareilla. Kiipeilyhalleissa seinän alla löytyy pehmeä patja tai alusta, joka varmistaa turvallisen putoamisen. Mikä kiipeilyssä niin viehättää entä mikä on paras tapa päästä lajin alkuun? Saimme vastaukset näihin kysymyksiin Anni Penttilältä, jonka seikkailuntäyteistä ja huikeaa matkaa Mount Everestin huipulle pääsemme seuraamaan hänen Vuorenvarma-blogin kautta. Lue Annin vinkit alta ja pian kenties löydät itsesikin kiipeilyseinältä!

Anni, kertoisitko alkuun hieman omasta kiipeilyharrastuksestasi. Minkä ikäisenä kiipeilit ensimmäisen kerran ja iskikö into lajiin saman tien?

Kiipeilin ensimmäisen kerran 19-vuotiaana. Olin ensi hetkestä saakka myyty. Kiipeily on haastavaa sekä henkisesti ja fyysisesti. Erityisesti vuorilla mukaan tempasi luonnon upeat eri sävyt ja huikeat maisemat.

Mitä kiipeilylajeja harrastat ja missä ja miten usein käyt kiipeilemässä?

Vuorikiipeily, jääkiipeily ja seinäkiipeily. Vuorikiipeilyä tulee harrastettua ympäri maailmaa vähintään kerran vuodessa. Seuraavat reissuni ovat Norjaan ja Nepaliin. Lähden myös jääkiipeilemään Coloradoon. Seinäkiipeilystä olen pitänyt hieman taukoa, mutta nyt suunnitelmissa olisi lisätä sitä viikko-ohjelmaani.

Mikä kiipeilyssä viehättää eniten?

Vuorikiipeily on itsensä haastamista monella eri tavalla: sekä fyysisesti että henkisesti. Laji tarjoaa mahdollisuuden voittaa itsensä lähes joka kerta ja toisaalta harrastus on tuonut elämääni paljon uusia ystäviä ympäri maailmaa.

Mikä on ikimuistoisin kiipeilymuistosi?

Voi, tämä on vaikea kysymys! Ikimuistoisin kiipeilymuistoni on tältä syksyltä Tansaniasta, Kilimanjarolta. Takana oli vaikea vuosi ja reissu meni todella hyvin. Koin myös yhden elämäni kauneimman auringonnousun huiputuspäivän aamuna. Itkin onnesta auringon noustessa ja päästyäni huipulle, olin niin onnellinen juuri siinä hetkessä.


Kiipeilyn aloittaminen: 10 usein kysyttyä kysymystä

1. Voiko kuka tahansa aloittaa kiipeilyn vai onko lajin aloittamiseen joitain rajoituksia/kriteereitä?

Kuka tahansa voi aloittaa kiipeilyn. Ja suosittelen kaikille kokeilemista.

2. Suositteletko lajista kiinnostuneelle alkeiskurssia vai voiko alkuun päästä hyvin myös omin päin?

Suosittelen ehdottomasti alkeiskurssia, jossa kokenut ohjaaja osaa neuvoa, miten pääset kiipeilyharrastukseen mukaan turvallisesti. Kiipeilyssä liikutaan korkealla ja ilman turvallisia toimintatapoja on mahdollista, että esimerkiksi putoat. Käyn itsekin joka vuosi erilaisilla kiipeilykursseilla, jotta taidot pysyvät hyvin hallussa.

3. Mitä varusteita aloittelija tarvitsee? Voiko kaikki varusteet vuokrata vai kannattaako jotkin varusteet hankkia heti alusta – mitkä siinä tapauksessa?

Aloittelija voi useimmiten lainata kiipeilypaikasta varusteita tai vuokrata ne. Itse hankin ensimmäisenä omat valjaat ja kypärän.

4. Onko kiipeily turvallista vai liittyykö lajiin paljon riskejä?

Kiipeily on turvallista, kun noudatat tarkasti turvallisuusasioita. Väärin tehtynä kiipeily, kuten moni muukin asia voi olla vaarallista. Tämän vuoksi suosittelen myös alkeiskurssia.

5. Sopiiko kiipeily arkiliikunnaksi samalla tavalla kuin esimerkiksi kuntosalilla käynti?

Ehdottomasti! Kiipeily on erityisen hyvää liikuntaa ja voimaharjoittelua.

6. Miten paljon kiipeily on loppujen lopuksi voimaa vs. tekniikkaa?

Kiipeily on tekniikkalaji ja alkuun panostaisinkin tekniikan opetteluun. Voimasta on tietenkin hyötyä, mutta hyvä tekniikka on kaiken lähtökohta.

7. Vaatiiko lajin aloittaminen suuren investoinnin rahallisesti?

Muutama asia on mielestäni investoinnin arvoinen: alkeiskurssi, valjaat, kypärä ja kiipeilylupa esimerkiksi Helsingissä Pirunkallion jääputoukselle. Tämän jälkeen voi hankkia varusteita tarpeen mukaan yksi varuste kerrallaan.

8. Kiipeily ja boulderointi ovat nostaneet suosiotaan huimasti viime vuosina etenkin nuorten keskuudessa – mistä uskot tämän johtuvan?

Kiipeily on ihan todella haastava ja samalla koukuttava laji. Aina on mahdollista löytää korkeampi vuori, haastavampi reitti tai vaikeampi kohta, josta haluat päästä ylös. Vuorikiipeilyssä taas upeat maisemat ja reissaaminen koukuttaa. Kiipeillessä on myös helppo tutustua samanhenkisiin tuttavuuksiin ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita, uskoisin sen olevan myös tärkeää.

9. Mitä ominaisuuksia kiipeilijöiltä vaaditaan entä mitä luonteenpiirteitä laji kasvattaa?

Vuorilla vaaditaan kovaa henkistä kanttia, sillä olosuhteet saattavat olla todella haastavat ja eteen tulee yleensä tilanteita, jotka vaativat mukautuvaisuutta. Vuorikiipeily kasvattaa monia henkisiä ominaisuuksia, kuten pitkäjänteisyyttä, projektinhallintaa ja mukautuvaisuutta. Aina tulee tilanteita, joissa vaaditaan näitä ominaisuuksia ja kokemukset opettavat myös erittäin hyvin näitä luonteenpiirteitä. Fyysisellä puolella vuorikiipeilyssä vaaditaan rautaista kestävyyskuntoa. Tärkeää on jaksaa mennä eteenpäin monta tuntia tasaiseen tahtiin. Vuorikiipeily myös kasvattaa toimimaan pitkään haastavissakin olosuhteissa.

10. Mitä vinkkejä antaisit jollekin, joka ei ole koskaan eläessään kokeillut lajia mutta haaveilee salaa oman vuoren valloittamisesta?

Haaveilu on ihanaa ja jännittävää, seuraava askel joka sinun täytyy ottaa, on uskaltaminen. Etsi kiinnostava vuori, miten sinne on mahdollista kiivetä ja mitä sinun täytyy tehdä vuoren valloittamisen eteen. Tee suunnitelma ja toteuta se. Usko unelmiisi myös sellaisina hetkinä, jolloin tuntuu vaikealta.


Innostuitko? Löydät meiltä kaikki kiipeilyvarusteet!

Kiipeilyvaatteet | Kiipeilykengät | Valjaat | Boulderointivarusteet | Kiipeilykypärät | Köydet & slingit


Tsemppiä kiipeilyseinälle!

toivottaa Addnature-tiimisi

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved