Lumiturvallisuus vapaalaskussa
Laskeminen ja skinnailu takamaastossa, hissien ulottumissa on monelle laskijalle talven kohokohta. Vapaalaskussa eli randonee-hiihdossa lumi, maasto ja sää ovat olennaisessa osassa retken onnistumisessa ja ennen kaikkea turvallisuudessa. Vapaalaskussa tärkeitä ovat siis tiedot ja taidot, sekä varusteet – eivät vain laskukokemuksen vuoksi, vaan myös turvallisen laskemisen.
Kokosimme blogiin vinkit, miten oppia lisää turvallisesta offari-laskemisesta sekä mitkä välineet ovat olennaiset takamaastoon.
Opiskele tietoja ja taitoja takamaastoon lumiturvallisuuskursseilta
FINLAV on Suomessa kurssijärjestelmä, joka kouluttaa niin harrastelijoita kuin ammattilaisia lumiturvallisuusaiheiden parissa. Alkeis- ja jatkokursseja järjestetään eri puolilla Pohjois-Suomea. Myös eri maissa kannattaa etsiä paikallisia lumiturvallisuuskouluttajia ja osallistua heidän kursseilleen. Laskijoiden lumiturvallisuuskurssi yhdistää käytäntöä ja teoriaa. Kurssilla opitaan tunnistamaan lumivyörymaastoa, tekemään viisaita reittivalintoja, lukemaan lumivyöryennusteita ja harjoittelemaan ryhmässä toimimista takamaastossa.
Vapaalaskijan tärkeät ensiaputaidot
Lumiturvallisuustaitojen lisäksi ensiaputaidot ovat olennaiset laskiessasi keskusten ulkopuolella. Eräensiapukursseja Suomessa järjestää muun muassa Suomen Eräensiapu . Perusensiapuataitoja harjoitellaan myös FINLAVin lumiturvallisuuskursseilla. Omia ensiapuatietoja ja -taitoja kannattaa myös käydä päivittämässä säännöllisin väliajoin. Artikkelin lopussa kerromme myös lisää ensiaputaidoista ja -tarvikkeista osana vapaalaskuretken suunnittelua.
Sondi, lapio ja piippari ovat kolme lumiturvallisuusvarustetta, jotka kuuluvat jokaisen vapaalaskijan varustukseen ja ovat siis elintärkeitä apuja mahdollisissa lumivyörytilanteissa.

Lumivyörylähetin eli piippari
Lumivyörylähetin eli "piippari" on radiolähetin ja vastaanotin, joka jokaisen laskijan tulee aktivoida ennen lumivyöryalueille siirtymistä ja säilyttää oman laskutakin sisällä olevissa rintavaljaissa. Piippari lähettää signaalin 457 kHz taajuudella, jolloin muiden laskijoiden lähettimet (merkistä riippumatta) voivat poimia signaalin, jos olet hautautunut lumen alle. Piipparit toimivat pattereilla, joten tarkista aina ennen jokaista laskureissua, että piipparissasi on tarpeeksi virtaa tuntienkin pituiselle retkelle.

Lumivyörylapio
Lumivyörylapio on metallinen, kestävä ja kevyt lapio, jolla on mahdollista kaivaa kovaa ja pakattua jäätä ja lunta. Lumiturvallisuuteen suunnitelluissa lapioissa on taitettava kahva, jolla voidaan tehokkaasti kaivaa pidempiäkin aikoja ja saada vipuvarresta voimaa raskaampien jäälohkareiden kaivamiseen. Vipuvarsi tekee lapion pakkaamisesta helpompaa myös reppuun, kun lapion voi taittaa kahteen osaan.

Lumivyörysondi
Sondi on metallinen keppi, jonka päässä on piikki, ja jonka pituutta on mahdollista säätää. Sondilla etsitään lumivyöryn alta pelastettavaa ja testataan lumen syvyyttä, jotta tiedetään, miten syvälle lunta tulee kaivaa pelastusoperaatiossa. Sondin tulisi olla vähintään kaksi metriä pitkä- Sondin sisällä oleva teräslanka auttaa kepin koko pituuteen kokoamisessa ja pitää kepin vahvana maksimipituudessaan.
Lumivyörytilanteissa jokainen sekunti ja minuutti ovat tärkeitä. Opettele ensin rauhassa lumiturvallisuusvälineiden käyttöä vaikka kotipihalla ja myöhemmin lumiturvallisuuskursseilla lavastettuja nopeampia tilanteita oikeassa maastossa. Välineistä ei ole hyötyä, jos et ole harjoitellut käyttämään niitä.
Harjoittele lumiturvallisuusvälineiden käyttöä näin:
1. Etsi piilotettu piippari maastoon
Tee harjoitus henkilön kanssa, jolla on myös piippari. Piilottakaa vuorotellen päällä oleva piippari maastoon. Harjoittele omalla piipparilla piilotetun lähettimen signaalin etsintää, kauko- ja lähietsintää. Jos teitä on useampi, voitte piilottaa useamman lähettimen maastoon ja harjoitella skenaariota, jossa lumivyöryyn on hautautunut useampia ihmisiä.
2. Testaa lumensyvyyttä sondilla
Harjoittele sondin käyttöä asentamalla sondi täyteen pituuteensa. Lumisessa maastossa voit mitata lumensyvyyttä ja millaista maata lumen alla on painamalla sondin lumeen ja aina maahan saakka. Voit myös piilottaa repun pienelle alueelle lunta ja koittaa löytää sen sondin avulla lumesta.
3. Harjoittele lumen kaivamista
Lumivyörytilanteissa kaivamisen tulee olla nopeaa. Lapion käyttöä kannattaa harjoitella testaamalla kuinka monta minuuttia lunta jaksaa lapioida. Kohdassa kaksi repun piilottamista voi jatkaa myös lumenkaivuu harjoituksella.Testaa erilaisen lumen kaivamista, lumivyöryissä lumi on usein jäistä ja lohkareista – näin siis myös raskaampaa kaivaa!

Jokaisella laskijalla on suositeltavaa olla ensiapulaukku repussaan. Sen tulee olla helposti saatavilla nopeissa tilanteissa. Ensiapulaukun voi ostaa valmiina kaupasta tai sen voi koota itse. Tärkeää on ottaa mukaan vain olennaiset tarvikkeet ja opetella käyttämään niitä.
Tässä tärkeimmät ensiaputarvikkeet eri tilanteisiin:
Nyrjähdys & murtuma
- Urheiluteippi nyrjähdysten käärimiseen
- Elastinen kääre nyrjähdysten ja murtumien varalle
- lasta murtuman tukemiseen
Lääkkeet
- Kipulääke
- Ripulilääke – voi tulla tarpeeseen erityisesti usean päivän laskuretkillä!
Verenvuoto
- Haavaruisku haavojen pesuun puhtaalla vedellä ja korkeapaineella • Kumikäsineet estämään bakteereita pääsemästä avohaavoihin
- Painesiteet verenvuodon lievittämiseksi evakuoinnin tai hätähenkilöstön odottamisen aikana
Korjaustarvikkeet
- Ilmastointiteippi, jolla voi korjata tarvittaessa hajonneita välineitä
- Monitoimityökalu ruuvien ym. Avaamiseen ja kiinnittämiseen
- Suksihihna, josta voi olla apua esimerkiksi katkenneet luun yhdessä pitämisessä
- Hakaneuloja
- Nippusiteet
Haavanhoito
- Haavapyyhkeet puhdistusta varten
- Laastarit (isot ja pienet)
- Pikaside ja haavateippiä isompiin haavoihin
- Voidepakkaus palovammoihin
- Rakkolaastarit rakkuloita ja hiertymiä varten
Jos joudut hälyttämään apua, odotustilanteissa näistä varusteista on hyötyä:
- Käsienlämmittimet kylmentyneen henkilön lämmittämiseen
- Lämpö/pelastuspeitto hypotermian estämiseksi
- Nestettä ja energiaa itselle ja loukkaantuneella
- Hattu, aurinkolasit ja aurinkorasva, mikäli aurinkoinen päivä
- Pilli, antamaan merkin lähistöllä oleville ihmisille tai pelastushenkilökunnalle

Lumivyöryreppu
Lumivyöryreppu on puolittanut tilastollisesti lumivyöryonnettomuuksissa kuolleiden määrän. Kun lumivyöry laukeaa, laskija vetää repun olkahihnan kahvasta, jolloin kaasupatruuna laukaisee ja täyttää sekunneissa suuren ilmapallon repun päältä. Lumivyöryssä lumimassat ravistelevat lunta ympäriinsä - pienimmät komponentit päätyvät pohjalle, kun taas suurimmat esineet jäävät lumen pintaan. Repun ilmatäyte lisää lumivyöryssä olijan kokonaistilavuutta ja mahdollisuutta jäädä niin sanotusti vyöryn pintaan, välttäen hautautumisen lumimassan alle. Reppu ei kuitenkaan koskaan korvaa lapiota, sondia ja piipparia, eikä estä lumivyöryonnettomuuksia. Pidä mielessä, ettei repun kanssakaan tule ottaa liian suuria riskejä takamaastossa!
Satelliittilähetin
Suuressa osassa maailman vuoristoja ja erämaita ei ole matkapuhelinverkon peittoaluetta, joka on edellytys avun tavoittamiselle hätätilanteissa. Monet ihmiset, jotka vaeltavat, hiihtävät tai viettävät paljon aikaa erämaassa, kantavat mukanaan satelliittilähetintä, kuten SPOT- tai Garmin InReach -lähetintä. Näillä laitteilla voidaan lähettää hätäpuheluita kaukaisimmista paikoista, koska ne toimivat yhdessä maksullisen liittymän kanssa satelliitin peittoalueella. Hätäpuhelun sattuessa tarkat koordinaatit lähetetään maailmanlaajuiseen hätäkeskukseen, joka järjestää pelastusoperaation yhdessä paikallisen vuoristopelastuksen kanssa lähialueellasi. Kuten normaalissa vuoristopelastuksessa, avun saapuminen voi kestää useita tunteja, joten laskijan tulee valmistautua odottamiseen. HUOMIO! Vaikka satelliittien kattavuus on maailmanlaajuinen, sekin voi päätyä radion varjoon varjoisten vuorenhuippujen ja vuorenrinteiden välissä.