Ulkoilijan kerrospukeutuminen - nämä kuorivaatemateriaalit eristävät lämmön ja pitävät ulkoilijan lämpimänä

Ulkoilijan kerrospukeutuminen - nämä kuorivaatemateriaalit eristävät lämmön ja pitävät ulkoilijan lämpimänä

Lämpimänä pysyminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta saat kaiken irti mukavasta ja aktiivisesta ulkoiluelämästä. Kaikki on yksinkertaisesti hauskempaa, kun et ole jäässä. Tässä blogissa kerromme tarkemmin välikerroksesta, mitä siis valita aluskerraston päälle eristämään ja varaamaan kehon lämpöä ulkoiltaessa. Perusperiaate on sama kaikelle eristävälle vaatteelle, oli kyseessä takki, hanskat tai makuupussi. Pienet välit välikerrosvaatteen kuiduissa untuvassa, villassa tai keinokuidussa varaavat kehon lämpöä. Kuorikerros lopulta siis eristää lämmön kehon ja kerrastovaatteiden väleihin. Eristykseen käytetään pääosin untuvaa tai keinokuitua, mutta villakin on yleistymässä ja löydät lukuisasti hybriditakkeja, jotka käyttävät erilaisia eristyksiä strategisesti juuri niillä alueilla, missä sitä eniten tarvitaan. Jokaisella eristystyypillä on omat vahvuutensa. Siitä syystä on tärkeää, että valitsemme niistä oikean, riippuen aktiviteetistä ja säästä.

Eristys

Hyödyt

Haitat

Sopii parhaiten


Untuva

 • Kevytpainoinen
 • Kompressoitava
 • Saavuttaa muotonsa takaisin nopeasti
 • Pitkäikäisyys
 • Paras eristyskyky painoonsa nähden

 • Kosteudelle herkkä
 • Kuivuu hitaasti
 • Hinnakkaampaa

Alhaisemman intensiteetin aktiviteetteihin, joissa et hikoile paljoa. Erinomaista kylmässä ja kuivassa säässä.

Keinokuitu

 • Eristää kostuessaankin
 • Alhaisempi hinta
 • Säilyttää muotonsa

 • Untuvaa painavampaa
 • Vie enemmän tilaa kuin untuva
 • Ei yhtä hyvää eristyskykyä suhteessa painoon untuvaan verrattuna

Korkean intensiteetin aktiviteetit, joissa hikoilet sekä kylmät ja kosteat olosuhteet.

Villa

 • Eristää kostuessaankin
 • Luonnollinen vaihtoehto keinokuidulle
 • Hajuja hylkivä

 • Painavaa
 • Ei niin kompressoitavaa

Pitkään ja intensiiviseen käyttöön vaihtelevissa lämpötiloissa.


Untuva

Untuvaeristystä löytyy kaikessa makuupusseista aina toppatekkeihin ja kompressoitaviin ohuempiin vaatekappaleisiin, joita voit säilyttää repussasi. Untuva on superkevyttä, -kompressoitavaa ja -lämmintä. Sillä on suurin piirtein kolminkertainen lämmönkestävyys samanpainoiseen keinokuitueristykseen verrattuna. Yksinkertainen sääntö on: valitse lämpimin ja kevein vaihtoehto kun sää on kylmää ja kuivaa. Untuvaeristys on myös erittäin kestävää ja pitkäikäistä. Sen Akilleen kantapää ovat märät ja kosteat olosuhteet, sillä se menettää eristyskykyään kastuessa. Korkea ilmankosteuskin riittää kostuttamaan sen ja se kuivuu hitaasti. Suurin osa untuvasta korkeimman luokan tuotteissa käsitellään kestämään kosteutta paremmin, mutta se ei siitä huolimatta kestä kosteutta yhtä hyvin kuin keinokuitu. Tutustu tuotteisiimme: Untuvatakit | Untuvaliivit | Untuvamakuupussit

Keinokuitu

Keinokuitueristys on luotettavaa sään ollessa kosteaa. Se kestää kosteutta paremmin ja säilyttää eristyskykynsä kudoksen kastuessakin. Tämä tekee keinokuitueristyksestä ihanteellisen sateisille päiville, korkealle ilmankosteudelle sekä hikoilua aiheuttavaan urheiluun. Takki ei tällöin muutu raskaaksi jääkokkareeksi lämpötilan laskiessa. Keinokuitu on myös loistava valinta jääkiipeilyyn, sillä täyte pysyy paikoillaan, vaikka takki sattuisikin repeämään. Valitessasi keinokuitutakkia, kannattaa ottaa huomioon eristyksen määrä. Yleisesti ottaen takki 50-100g/m2 eristyksellä sopii parhaiten syksyyn ja kevääseen tai ylimääräisenä takkina talvella. 100-200 g/m2 lämmittää hyvin kylmissä olosuhteissa. Niin kuin aina, poikkeuksiakin on, - uusia tapoja valmistaa vaatteita kehitellään aina, tehden eristyksestä lämpimämpää ja kevyempää. Tutustu tuotteisiimme: Toppatakit | Toppaliivit | Toppahousut

Villa

Viime aikoina villan käyttö on ottanut suuria harppauksia eristyksen maailmassa. Villa on kevyttä, lämmintä, kestää kosteutta menettämättä eristyskykyään ja säätelee kehon lämpöä. Se on luonnollinen vaihtoehto keinokuidulle. Kaiken lisäksi villalla on muitakin luonnollisia ominaisuuksia, kuten hajujen tukahdutus, jotka erottavat tämän eristystyypin joukosta. Veikkaamme sille valoisaa tulevaisuutta. Tutustu myös merinovilla-oppaaseemme. Tutustu tuotteisiimme: Villapaidat | Villatakit | Villasukat | Villahousut

Hybridi

Useat valmistajat ovat aloittaneet käyttämään parhaat puolet molemmista, luoden tuotteita yhdistäen untuvan ja keinokuidun. Ne alueet takissa, jotka ovat erityisen alttiita kastumiselle, kuten hartiat ja kaulus, valmistetaan keinokuidusta, kun taas vartalo, joka tarvitsee eniten lämpöä, ympäröidään untuvalla. Vaikka hybriditakit tarjoavat monia etuja, yhdistelmästä tulee jonkun verran painavampi kuin puhtaasta untuvasta ja vähemmän vettä sietävä kuin pelkällä keinokuidulla eristetystä takista. Tutustu tuotteisiimme: Hybriditakit

Usein kysytyt kysymykset

Mitä fill power on?

Fill power kuvaa untuvan laatua ja ilmoittaa kuinka suuren tilan tietty paino untuvaa täyttää. Mitä korkeampi lukema, sitä parempi eristys. Alhaisempi luku taas vaatii enemmän untuvaa saavuttaakseen samaa lämmityskapasiteettia, minkä tuloksena on painavampi vaate. Korkeampi luku tarkoittaa myös, että untuvan saa kompressoitua pienemmäksi.

Onko vuoraus ainoa asia, joka määrittelee vaatekappaleen lämmön?

Paljon puhutaan fill powerista, keinokuiduista, jotka kopioivat untuvaa ja villasta, joka ei haise pahalle. Totuus on kuitenkin se, että moni muukin tekijä on tärkeä. Tuulenpitävä vaate vangitsee luonnollisesti enemmän lämpöä kuin hengittävä sellainen. Vedenpitävä vaate voi jopa olla liian tiivis, lämmittäen liikaa ja aiheuttaen hikoilun, mikä ei koskaan ole hyväksi kylmällä säällä. Siitä syystä painotamme oikean vaatteen valitsemista oikeaan aktiviteettiin. Muita seikkoja, joita kannattaa pitää mielessä ovat kuinka paljon kehosi pintaa vaate peittää ja suojaako se erityisen herkkiä alueita kehonosia.

Tuotteen ominaisuuksissa lukee ”85/15”. Mitä se tarkoittaa?

Untuva ei ole mikä tahansa höyhen. Untuvahöyhenet ovat pieniä, pörröisiä höyheniä, jotka ovat lähimpänä linnun ihoa. Lukemat kertovat kuinka suuri osa täytteestä koostuu untuvasta ja kuinka suuri osa ”standardihöyhenestä”. Mitä korkeampi määrä untuvahöyhentä, sitä parempi eristys. 85/15 tarkoittaa 85 grammaa untuvaa 100 grammassa täytettä.

Onko untuva aina lämpimämpää kuin keinokuitu?

Ei. Fill power, kuten ylhäällä kuvailtu, määrittelee untuvan laadun ja on monta eri tyyppistä keinokuitumateriaalia, joilla on päästy varsin pitkälle untuvan ominaisuuksien kopioinnissa. Tietyt keinokuitueristykset ovat tänä päivänä niin tehokkaita, että ne vastaavat suhteellisen korkealaatuista untuvaa. Hinta osoittaa usein eron. Halvempi untuvatakki tulee usein yksinkertaisemmalla eristyksellä, kun taas hinnakkaampi keinokuitutakki voi olla niin kevyempi kuin lämpimämpikin.

Miksi vaatteiden tulee hengittää?

Vaatteista tulee yksinkertaisesti liian lämpimät ilman ilmanvaihtoa. Alat hikoilemaan ja sitten palelemaan! Hengittävyys on siitä syystä ensiarvoisen tärkeää.

Onko minun valittava? Enkö voi vain ostaa vedenpitävää untuvaa?

Vedenpitävyyskäsittely tekee untuvasta paremmin vettä kestävää, ilman negatiivista vaikutusta untuvan eristyskykyyn. Se ei siitä huolimatta kastuessaan eristä yhtä tehokkaasti kuin keinokuitu.

Tulisiko untuva pestä yhdessä tennispallojen kanssa?

Ei, sillä tennispallot saattavat vahingoittaa untuvaa. Kannattaa kiinnittää huomiota vaatteesi pesuohjeisiin. Jos kuitenkin haluat ehdottomasti tennispallojen käyttöä, valitse sellaiset ilman painojälkeä.

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved