Opas retkikeittimen valintaan

Opas retkikeittimen valintaan

Ei ole mitään ihanampaa, kuin laittaa ruokaa ja syödä luonnossa. Me Addnaturella uskomme, että parhaat ateriat valmistetaan juurikin retkillä ja ulkoilmakeittiössä. Kokosimme retkiruokaoppaan, josta löydät vinkit sujuvaan retkiruuan valmistamiseen ulkona! Luonnonläheinen tunne, jonka saa vehreässä metsässä sienestämisestä tai herätessään ruusunpunaisin poskin laittamaan aamiaista loisteliaassa talvimaisemassa, on parasta. Seikkailusta riippumatta kokoonnut joko kahdestaan luonnon tai yhdessä samanmielisten retkeilijöiden kanssa nuotion äärelle nauttimaan ihanasta ateriasta. Retkikeitin on sekä kodikas että käytännöllinen valinta, mutta markkinoilla on olemassa monia erilaisia malleja ja polttoaineita, joiden väliltä valita. Tähän olemme koonneet muutamia vinkkejä ja ohjeita, jotka luettuasi osaat hyvin todennäköisesti päättää, mikä keittiö ja polttoaine sopii juuri sinulle ja sinun seikkailuillesi.

10 vinkkiä ulkoilmakeittiöösi

  • Mieti ensin, missä ja milloin aiot laittaa ruokaa luonnossa, ja päätä sitten millainen keitin on paras vaihtoehto
  • Käytä kantta laittaessasi ruokaa
  • Käytä tuulensuojaa
  • Käytä lämmönsiirrintä, jos olet retkeilemässä pidempään kuin pari päivää (tämä parantaa polttoainetaloutta)
  • Opettele puhdistamaan ja ylläpitämään keitintäsi oikein
  • Jos juokseva polttoaineesi ei ole täysin puhdasta, suodata se kahvisuodatinpussin läpi ennen käyttöä
  • Mikäli polttoaine on vähissä, käytä joko aurinkoa tai ruumiinlämpöäsi lumen sulattamiseen
  • Älä lennä kohteeseen, jos matkustat retkikeittimen kanssa
  • Vaikka monissa kaasukeittimissä on piezosytytin (kipinän luova painike), on aina hyvä pitää mukana sytytintä tai tulitikkuja siltä varalta, että piezosytytin ei toimikaan
  • Muista, että käyttäessäsi kaasukeitintä talvella tarvitset talvikaasusekoitusta

Ensimmäinen vaihe: Oikea keitin oikeaan tilanteeseen

Ulkoilmakeittimiä on suuri valikoima, joten voi olla vaikea tietää, mikä niistä tulisi valita. Keittimen ostamisessa iso kysymys on polttoaineen ja polttimen valinta, ja vastaus riippuu paljolti siitä, millaisissa olosuhteissa keitintä aiotaan käyttää. Lyhyenä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mikäli aiot retkeillä metsässä ja verrattain lämpimissä olosuhteissa, on suuresti mielipidekysymys, millaista keitintä ja polttoainetta haluat käyttää. Juoksevien polttoaineiden kanssa sinun tarvitsee odottaa veden kiehumista hieman pidempään, mutta se on ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja voit helposti päättää, kuinka paljon haluat ottaa polttoainetta mukaan, mikä säästää tilaa ja vähentää rinkkasi painoa. Tutustu hyviin ja huonoihin puoliin hieman perusteellisemmin alla, ja päätä sitten itse, mikä polttoaine sopii parhaiten omiin päämääriisi. Lämpötilan alkaessa lähestyä pakkasta, juoksevat polttoaineet ovat kannattava hankinta, sillä ne kestävät kylmää paremmin. Jos aiot matkata kohti korkeuksia, bensiini selviytyy kylmästä parhaiten. Mutta bensiini on myös räjähdysherkkää, joten useimmat korkeuksissa kiipeilijät käyttävät yleensä talvikaasua, sillä se on bensiiniä turvallisempaa. Jos haluat saada parhaan mahdollisen keittimen moniin eri tilanteisiin, sinun kannattaa ehdottomasti hankkia monipolttoainekeitin siitä yksinkertaisesta syystä, että voit valita siihen aina tilanteeseen parhaiten sopivan polttoaineen. Kaikenlaisia polttoaineita ei voi ottaa mukaan lennolle, joten monipolttoainekeittimen ansiosta voit tuntea olosi varmaksi, minne ikinä reissusi suuntaatkin. Eikä vähiten siksi, että keitintä voi käyttää sekä bensiinillä että dieselillä, joita löytyy huoltoasemilta ympäri maailman.

Erilaiset retkikeittimet

Kaasukeitin

Kaasu:Lämpenee nopeasti ja on helppo koota. Ruuvaa poltin tukevasti kiinni kaasupulloon, avaa kaasuhana ja sytytä. Joko sisäänrakennetulla piezosytyttimellä, tavallisella sytyttimellä tai terässytyttimellä. + Ruoka valmistuu nopeasti + Polttoaine ei läiky + Voidaan käyttää ympäri vuoden + Liekkiä on helppo säätää + Kokoaminen on nopeaa  Vaikka kaasua on vain vähän jäljellä, joudut pitämään koko pulloa mukana  Eri kaasu eri lämpötiloille

kaasukeitin vaelluksella
spriikeitin sopii kenttäoloissa ruoanvalmistukseen

Spriikeitin

Spriikeitin: Vie vain vähän tilaa ja palaa pitkään. Ulkokeittimien klassikko. + Näppärä, voit säätää mukaan otettavan polttoaineen määrää + Ympäristöystävällinen, pullot voidaan kierrättää  Voi läikkyä  Liekin säätäminen on pikkutarkkaa puuhaa  Kattiloista tulee helposti nokiset

Risukeitin

Risukeitin: Ihanteellinen tapa saada hallittu nuotio pystyyn nopeasti ja helposti. Monissa malleissa on lämpögeneraattori, joka muuttaa lämmön sähköksi, ja jonka avulla tuuletin toimii, mikä vähentää savuamista. Monissa malleissa on myös sisäänrakennettu USB-portti, jonka ansiosta voit ladata puhelimen, kameran tai lampun. + Polttoaine löytyy maasta + Helpompi sytyttää kuin pystyttää nuotio, maanpinnalle hellävaraisempi keino + Tuulensuoja + Moni malli ottaa lämpöenergian talteen ja muuntaa sen sähköksi (USB)  Mikäli maa on märkä, on otettava mukaan kuivaa polttoainetta  Tulta tulee ylläpitää

risukeitin on perinteinen retkikeitin
monipolttoainekeitin toimii hyvin talvella ja kesällä

Monipolttoainekeitin

Monipolttoainekeitin: Täydellinen reissuun. Toimii monilla erilaisilla polttoaineilla, etenkin dieselillä, kaasulla, kemiallisesti puhdistetulla bensiinillä tai petrolilla. + Erinomainen vaihtoehto matkalle + Helppo puhdistaa + Kevyt ja ketterä  Hieman vaikeampi käyttää

Huolehdi luonnosta, jota rakastat

Juokseva polttoaine on luontoystävällisin vaihtoehto, sillä pulloja voi uusiokäyttää, toisin kuin kaasupullot, jotka on heitettävä pois niiden tyhjennyttyä. On hyvä muistaa, että polttoainetta ei saa ottaa mukaan lennolle, mikä on erinomainen syy valita kulkuvälineeksi juna lentokoneen sijaan.

Kaasu vs. Sprii - Kolme nopeaa faktaa

Useimmat eivät tarvitse monipolttoainekeitintä tai ovat sitä mieltä, että se on hieman hankala vaihtoehto, joten vaihtoehdoiksi jää yleensä kaasu- tai spriikeitin. Parasta olisi tietenkin pitää molempia polttimia kotona, jotta voit vaihtaa niitä tarpeen mukaan. Mutta siltä varalta, että sinun täytyy valita vain yksi, olemme koonneet tähän kolme nopeaa faktaa aiheesta kaasu vs. sprii:

”Minulla on tapana vaeltaa metsässä sekä yksin että perheen kanssa. millaiseen keittimeen minun kannattaa satsata?”

Koska vaellat ja haluat siksi varmasti pakata kevyesti ja näppärästi, suosittelemme retkikeitintä, jonka voi pakata kattiloidensa sisään. Suosittelemme hieman isompaa kokoa, jossa on enemmän tilaa ruualle, sillä keitinten väliset painoerot eivät ole suuria. Suosituin malli maailmanlaajuisesti on ruotsalainen Trangia, mutta markkinoilta löytyy muitakin merkkejä, kuten Primus, Optimus ja MSR, jotka toimivat samalla tavalla. Kyseessä on siis makukysymys. Polttoainevalinta riippuu omista prioriteeteistasi. Jos haluat ruuanlaiton sujuvan nopeasti, kaasu on oikea vaihtoehto. Jos taas haluat kestävän liekin, joka jaksaa palaa pitkään, ja jos haluat säätää mukaan otettavan polttoaineen määrää, spriikeitin on parempi vaihtoehto sinulle.

"Miten voin pystyttää retkikeittimeni?"

Suomessa voit yleensä valita paikan vapaasti, kunhan olet vastuullinen ulkona luonnossa ja pystytät keittimen alustalle, joka kestää lämpöä, kuten esimerkiksi kivelle. Tärkeintä on, että noudatat paikallisia sääntöjä ja määräyksiä. Kunhan toimit niiden mukaan, voit pystyttää keittimen ja ruveta kokkaamaan!

"Mikä on pienen kupariputken funktio kaasupolttimessa?"

Kaasu liikkuu ja lämpenee polttimen yli kulkevaa putkea pitkin polttimen ansiosta muuttuen nesteestä kaasuksi. Tämä tekee kaasusta tehokkaampaa.

"Kuinka iso ero on kaasu- ja spriikeittimen keittoajoissa?"

Monien testien jälkeen voimme tiivistää, että kaasukeittimellä kestää noin 3 minuuttia kiehauttaa 0,5l vettä (kupilliseen menee n. 2 min). Spriikeittimellä tähän toimeen menee lähemmäs 7 minuuttia. Yhden litran kiehauttaminen vie n. 5,5 min kaasulla ja 12,5 min spriillä.

"Minua ei haittaa keittimen paino, siellä matkustan usein asuntoautolla, mikä keitin sopii minulle?"

Tässä tapauksessa voit valita vapaasti kulinaaristen taitojesi mukaan. Jos haluat, että ruuanlaitto muistuttaa takapihalla grillaamista, löydät valikoimastamme monia kannettavia liesiä ja grillejä. Yksi suosikki monien itsetituleerattujen huippukokkien keskuudessa täällä Addnaturen toimituksessa ovat ritilägrillit, joita voit käyttää joko kaasupolttimen tai avotulen kanssa. Ne painavat hieman enemmän, mutta ovat fantastinen tapa laittaa monenlaisia ruokia.

"En pysty vieläkään päättämään haluanko kaasu- vai spriikeittimen, mitä tehdä?"

Vaihtoehdot eivät koskaan ole vahingoksi, joten fiksuinta on ostaa molemmat, jotta voit testata niitä eri tilanteissa ja valita, kumman haluat ottaa mukaasi seikkailuihin. Yksi vaihtoehto on Trangiakeitin, johon voit helposti vaihtaa polttimen ilman, että joutuisit vaihtamaan koko setin.

"Mikä keitin on kaikista kevyin?"

Keveyttä halutessa suosittelemme ottamaan mukaan ainoastaan spriikeittimen ja oikean määrän spriitä. Ehdotamme mukaan otettavaksi myös kattilaa riippuen siitä, mitä aiot valmistaa.

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved