Opas ulkoilukenkien valintaan – Löydä oikeat jalkineet jokaiseen seikkailuun

Opas ulkoilukenkien valintaan – Löydä oikeat jalkineet jokaiseen seikkailuun

Teoriassa jalkamme on tehty liikkumaan paljain jaloin erilaisissa maastoissa. Kuitenkin olemme ymmärrettävistä syistä jo pitkään tottuneet käyttämään jalkineita - keinotekoisesti luoduilla teillä ja poluilla se nyt vain on paljon käytännöllisempää ja mukavampaa. Luonnossa on myös tarpeeksi pintoja, jotka ovat meille sopivia vain sopivilla maastokengillä. Emme voi toki sanella valmiiksi sitä, millaista kenkää sinun täytyy käyttää kulloinkin ulkoillessasi mutta ulkoilukenkien asiantuntijoina tiedämme tarkkaan, mikä kenkä on optimaalinen mihinkin käyttötarkoitukseen.

Luonnossa kävely on yksi nykypäivän suosikkiulkoilulajeista. Missään muualla ei voi paremmin rentoutua, nauttia luonnonrauhasta ja löytää tasapainoa kiireiseen arkeen. Raikas ja puhdas ilma, metsän tuoksu sekä niittyjen ja puiden vehreys rauhoittavat meistä jokaisen, alentavat verenpainetta ja vahvistavat immuunijärjestelmäämme. Jokainen usein luonnossa liikkuva on tasapainoisempi, parempikuntoinen ja todennäköisesti myös sairastelee vähemmän. Voimme vain suositella vetämään ulkoilukengät säännöllisesti jalkaan ja lähtemään ulos luonnon helmaan. Olipa kyseessä sitten vain lyhyt kävelylenkki metsässä, useita päiviä kestävä retki tai juoksulenkki tuntureilla, se on sinun oma valintasi. Tärkeintä on se, että lähdet ulos ja nautit olostasi. Jotta jopa tuntien ulkoiluretken jälkeen jalat jaksaisivat olla edelleen mukanasi pitämässä hauskaa, pitää jalkineiden olla sopivat. Teknisen vaatetuksen ja mukavan repun lisäksi avainasemassa ovat oikeat kengät, jotka vetävät selkeän viivan iloisen lenkin ja turhauttavan patikoinnin välille. Tässä oppaassa kerromme, mitkä ulkoilukengät ovat parhaimmat mihinkin maastoon, toimintaan ja vuodenaikaan.

ulkoilu- ja vaelluskengät vaellukselle
kestävät ja parhaat vaelluskengät

Retkeilyjalkineet – Paras valinta päiväretkille kevyiden matkatavaroiden kanssa

Retkeilyssä on sitä jotain luonnon ystäville, jotka haluavat viettää vapaa-aikaa maastossa vain vähin matkatavaroin. Kengiltä ei vaadita paljoa, jos reitti kulkee vain metsää, niittyjä ja peltoja pitkin. Kevyessä maastossa tärkeintä on mukavat ja tukevat kengät, jotka on mielellään valmistettu nahasta, tekstiilikuiduista tai näiden molempien sekoituksesta. Jos haluat varautua pahimpaan tai tiedät jo etukäteen, että polku on hieman vaikeakulkuinen tai siinä on jyrkempiä kohtia, kannattaa retkelle varautua valiten jalkaan nilkkaa tukevat, varrelliset kengät. Varren korkeuden lisäksi tärkeä tekijä on se, että kengän pohja vastaa maaston vaatimuksia. Mitä vaikeampi maasto on ja mitä raskaampi kuorma, sitä tukevampi kengän tulisi olla. Riippumatta siitä missä maastossa liikut, kun kengässäsi on profiloitu ja luistamaton pohja, voit olla varma liikkeissäsi.

lowa innox evo gtx mid naisten retkeilykengat

Innox Pro GTX Mid Goretex retkeilykengät, naisille

lowa innox pro gtx mid miesten retkeilykenkä

Innox Pro GTX Mid Goretex retkeilykengät, miehille


Vaelluskengät / -saappaat – Rinkka selässä turvallisesti ja vakaasti luonnossa

Vaellus on kävelyä, joka kestää useita päiviä, ja jonka aikana eivät lisäänny pelkästään kuljetut kilometrit. Tyypillisesti vaelluksella kannettavat rinkat ovat nimittäin tavallista suurempia ja siten myös raskaampia. Toiminnallisten vaatteiden sekä rinkan optimaalisen koon lisäksi jalassa on ennen kaikkea oltava jalkineet, jotka on sovitettu kannettavaan kuormaan sekä vaellettavaan maastoon sopiviksi. Vaelluskengissä onkin juuri selässä kannettavasta painosta johtuen vakaa, tarttuva ja liukumaton pohja. Jos liikut enemmän tasaisissa maastoissa sekä hyvin painautuneilla metsäautoreiteillä ja peltoteillä, puolikorkeavartiset vaelluskengät sopivat tarkoitukseen täydellisesti. Jos taas liikut vaikeampikulkuisissa maastoissa tai jopa korkeilla vuorilla, vaelluskenkään suositellaan joko puolikorkeaa tai korkeaa vartta. Vaelluskenkien korkea varsi tukee nilkkaa ja luita mitä parhaimmiten. Usein erittäin ergonomiset pohjalliset edistävät kävelyn mielekkyyttä ja rullaavuutta jokaisella askeleella. Mikäli liikut usein lämpimissä olosuhteissa tai lämpiminä vuodenaikoina, varmista, että kenkien pintamateriaalilla on suuri hengittävyys.

hoka one one tennine hike gtx kenkä miesten

Hoka One One Tennine Hike GTX kengät miehille

la sportiva trango trk leather gtx naisten vaelluskenka

La Sportiva Trango TRK Leather GTX Goretex vaelluskengät, naisille


Vuorikiipeilykengät – Ylös huipulle ja turvallisesti alas

Kuuluuko suunnitelmiisi alppivuoristoretket tai jopa napajäätikkö? Onko reittisi varrella vaikeita kiipeilyosuuksia haastavilla vuorilla ja joskus sinun täytyy päästä kiipeilemään jyrkkiäkin reittejä? Siinä tapauksessa oikeat vuorikiipeilykengät ovat paikallaan. Nämä kengät on varustettu korkealla varrella ja vuorikiipeilyyn erityisesti suunnitellulla pohjalla. Pintamateriaalina on käytetty joko paksua nahkaa tai synteettistä materiaalia, usein yhdistelmänä. Klassisena kenkämateriaalina nahalla on se etu, että se sopii optimaalisesti jalkaan ja näin ollen varmistaa täydellisen istuvuuden ja mukavuuden, minkä lisäksi se on luonnollisesti hengittävä ja vedenpitävä säännöllisellä kyllästyksellä. Käytetyt synteettiset materiaalit, kuten Gore-Tex, ovat yleensä kevyempiä, vedenpitäviä, helposti puhdistettavia ja hengittäviä. Vuorikiipeilyyn tarkoitetuissa kengissä pohjat ovat erittäin jäykkää materiaalia. Tämä aiheuttaa kuitenkin rajoitetun liikkuvuuden tasaisessa maastossa, mutta rajuimmissa ja vaihtelevammissa maastoissa se on turvallisuustekijä, sillä silloin kun reitti kulkee vuorenrinteitä ylös alas, stabiili pohja on turvallisuuden lisäksi myös mukavuustekijä. Ulkopohja on myös hyvin profiloitu ja liukumaton.

la sportiva trango tower gtx kiipeilyvaelluskengät

Trango Tower Goretex vuorikiipeilykengät, miehille

salewa crow gtx naisten vuorikiipeilyvaelluskengät

Salewa Crow GTX Goretex vaellus-/vuorikiipeilykengät, naisille


Polkujuoksukengät – nopeasti yli kivien ja kantojen

Viime vuosina suosioon noussut urheilulaji, jossa juostaan sekä tasaisessa että mäkisessä maastossa, on nimeltään polkujuoksu. Etenkin lämpiminä vuodenaikoina tämä monipuolinen juoksuharrastus on todella hauskaa. Jos haluat nopeasti ja turvallisesti peitota metsien sammalmatot ja kiviset kalliot, tarvitset kengät, jotka kestävät monipuolista käyttöä. Erityishuomiota vaatii tietysti pohja. Tarvitset kengän, joka selviää vaihtuvista maastoista, sekä kovasta että pehmeästä alustasta: niityistä, sepelistä, sorasta ja mudasta - kulkeepa reitti sitten ylä- tai alamäkeen, mutkitellen tai suoraan, kengän on aina toimittava. Mitä vaativampi maasto, sitä syvempi profiili pohjassa ja aggressiivisempi pohjan on oltava. Pinnoitettu pohja takaa pitävän otteen sekä kuivassa että märässä maastossa. Myös kengän päällysmateriaalin tulee olla polkujuoksuun sopiva. Hyvissä polkujuoksukengissä on kuminen tai nahkainen kärkisuoja, joka suojelee varpaita ulkoisilta tekijöiltä. Synteettisiä materiaaleja käytetään usein keventämään kenkää. Lämpimissä olosuhteissa kenkien on oltava erityisen hengittävät, ja märällä ilmalla puolestaan mahdollisimman paljon kosteutta hylkivät.

hoka one one speedgoat 4 naisten polkujuoksukengät

Hoka One One Speedgoat 4 polkujuoksukengät, naisille

la sportiva bushido ii miesten polkujuoksukengät

La Sportiva Bushido polkujuoksukengät, miehille


Ulkoilusandaalit – ilmavaa mukavuutta luonnossa liikkumiseen

Rentoihin retkiin pääosin yksinkertaisessa ja tasaisessa maastossa, jolloin kannat mukanasi vain pientä matkaevästä, puronylityksiin tai kesällä rannalla kävelyyn tarvitset tietysti mukavat retkisandaalit. Ne ovat erityisen mukavat, suhteellisen kevyet, tarjoavat hyvän ilmanvaihdon ja niissä on usein erityisesti muotoiltu tukipohjallinen, minkä lisäksi monet niistä voidaan säätää täydellisesti jalkaan sopiviksi 2-3 hihnalla. Käyttötarkoituksesta riippuen sandaalien pintamateriaali olisi valittava huolella. Synteettistä materiaalia suositellaan, jos sandaalia pääosin käytetään vesistöjen ylityksiin tai itse vedessä, sillä se on vähemmän herkkä kulumaan moisesta ja kuivuu nopeasti. Nahkaiset sandaalit tarjoavat korkean käyttömukavuuden ja tuoksuvat käytössä raikkaammilta pidempään, mutta ne ovat myös raskaammat ja tarvitsevat enemmän hoitoa osakseen. Materiaalivalinnan lisäksi kannattaa joka tapauksessa varmistaa, että välipohja vaimentaa hyvin ja ulkopohja on luistamaton, kulutusta kestävä ja profiloitu.

Teva Terra Fi Lite nahkasandaalit

Teva Terra Fi Lite nahkasandaalit, naisille

Keen Clearwater CNX sandaalit

Keen Clearwater CNX sandaalit, miehille


Vaellussukat – Tekninen materiaali taisteluun hiertymiä ja rakkoja vastaan

Täydellinen ulkoilukenkä ei auta, jos et käytä niiden sisässä sopivia ja toimivia sukkia. Erityisiä vaellussukkia, lyhyemmille pätkille tarkoitettuja retkisukkia sekä vuorikiipeilysukkia on jokaisella tuotemerkillä ja tunnistat jo varmaan monia näiden sukkavalmistajien nimiä. Suunniteltuna erityisesti tiettyä aktiviteettiä varten nämä sukat ovat joko enemmän tai vähemmän pehmustettuja niissä paikoissa, joissa sitä tarvitaan, minkä lisäksi ne on suunniteltu suojaamaan ja tukemaan jalkaa ja jalkapöytää tarpeen mukaan. Varren korkeuden mukaan kannattaa myös säätää sukkien pituutta. On myös tärkeää luottaa synteettisistä materiaaleista ja merinovillasta valmistettuihin toiminnallisiin sukkiin. Synteettinen kuitu sopii täydellisesti jalkaan, kuivuu nopeasti, siirtää kosteutta hyvin ja sitä voidaan käyttää myös lukemattomien pesujen jälkeen. Hajuherkkyyden vuoksi merinovillaiset sukat ovat parempi vaihtoehto. Lisäksi ne jäähdyttävät kesällä ja lämmittävät talvella ja siirtävät kosteutta hyvin. Synteettisten kuitujen ja merinovillan seos yhdistää molempien materiaalien edut ja on usein kaikkein paras valinta.

falke tk1 trekking naisten vaellussukat

Falke TK1 Naisten Vaellussukat

smartwoolaphd pro mounteering vaellussukat

Smartwool PhD Pro Mountaineer sukat


Vinkkejä ulkoilukenkien ostoon Addnaturelta

  1. Jos sinulla on myönteisiä kokemuksia tietyn merkin ulkoilukengistä, luota samaan merkkiin myös uuden parin hankinnan yhteydessä. 
  2. Meillä on merkkikohtainen kokotaulukko jokaiselle ulkoilukengälle. Tarkastele ensin tätä taulukkoa, ennen kuin päätät kengän koosta
  3. Ulkoilukengät ovat tukevia, ja kun otetaan huomioon oikeaoppinen hoito, ne kestävät kauan. Älä siis huolehdi liikaa kenkien hinnasta, sillä ne tulevat olemaan hintansa väärti.
  4. Testaa uudet kengät kotonasi, mieluiten iltapäivällä tai illalla niiden sukkien kanssa, joita tulet käyttämään vaelluksen tai retken aikana. Porrasjuoksu ylös ja alas eri nopeuksilla tai rinnejuoksu voivat paljastaa heikkouksia kengässä.
  5. Jos sinulla on tunne, että kenkä on liian kireä tai liian löysä tietyissä kohdissa nauhojen kiristämisen jälkeen, kokeile erilaista nauhoitusvaihtoehtoa - löydät nopeasti etsimäsi internetistä.

Tutustu tuotevalikoimaan:

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved