Otsalampun valinta

10 faktaa otsalampuista:
- 200 lumenia antaa tarpeeksi valoa teille ja kuntoradoille.
- 500 lumenia antaa valon, joka riittää useimmille metsäpoluille.
- 1000 lumenia antaa tarpeeksi valoa, jotta voit juosta kovaa vaikeakulkuisessa maastossa.
- Valon jakautuminen vaikuttaa myös sen kirkkauteen.
- Korkea lumeniluku vaikuttaa usein akun kestoon.
- Akun kesto ja virtalähde ovat sitä tärkeämpiä, mitä pidempään olet ulkona.
- Punainen valo sopii hyvin yön leiriytymiseen, sillä se ei heikennä pimeänäköä.
- Otsalampun tulee istua päässä miellyttävästi ja paikallaan.
- Hihnan tulee olla helposti säädettävissä ja sitä tulee voida käyttää myös pipoa tai otsapantaa käytettäessä.
- Lampun kotelointiluokka osoittaa vedenkestävyyden, mutta useimmat urheilulamput kestävät meidän ilmastoamme.
Otsalampin valoteho ilmoitetaan lumen-mitassaValoteho
Kaikki, jotka ovat joskus etsineet itselleen otsalamppua, ovat lukeneet sanan lumen. Lumen on valovirran mitta, joka osoittaa koko valovirtauksen, jonka valolähde antaa joka suuntaan. Korkein lumenluku ei siis aina ole sama asia kuin kirkkain valo, vaan myös sillä miten lamppu jakaa valon, on merkitystä. Mukauta valovoima sen mukaan, missä aiot juosta. Valaistuilla teillä tarvitaan alhaisempi lumenluku kuin valaisemattomilla poluilla. Yleensä valonlähde, jolla on korkeampi lumenluku, kuluttaa energiaa nopeammin. Vertaa tämän vuoksi lumenlukua siihen, kuinka kauan aiot olla ulkona. Mitä nopeammin liikut, sitä tehokkaamman lampun ja pidemmän valokeilan tarvitset – muussa tapauksessa voit helposti saada valon kiinni pyöräillessäsi.
Otsalampun valon sironta
Valon sironta on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin valon kirkkaus. Laaja valon sironta sopii hyvin teltan pystytykseen tai kartan lukemiseen. Keskittynyt valon sironta sopii hyvin, kun haluat nähdä pitkälle ja päättää juoksun suunnan tai nähdä varmistukset vuorikiipeilyssä. Monipuolisin ja optimaalisin lamppu ollessasi ulkona liikkeellä on se, joka yhdistää sekä laajan että keskitetyn valon. Nyt on saatavana myös älykkäitä otsalamppuja Reactive-teknologialla, joka tunnistaa mihin katsot ja kuinka lähellä katsomasi kohde on - ja asettaa sitten itse valon sen mukaan. Sinun ei tarvitse käyttää käsiäsi ja vältyt häikäisyltä, kun katsot karttaa.
Otsalampin akut ja paristot
Mieti myös minkä tyyppisen energialähteen haluat. Sinun ei koskaan tulisi tarvita olla huolissasi siitä, että paristot tai akku loppuvat. Mikäli niin kävisi, niiden tulee olla helpot vaihtaa ulkona. USB on kätevä ja helppo lataustapa mutta se antaa huonomman tehon, kun taas oikeat paristot antavat voimakkaamman tehon. Ladattavat paristot tulee voida vaihtaa. Erikoisakkuja ei voida vaihtaa metsässä, joten valitse sen sijaan vaihdettavat paristot, jolloin voit pitää varaparistot mukanasi. Paristojen kestoaika on sitä tärkeämpi mitä pidempään aiot olla ulkona ja tietyt tekijät, kuten miinusasteet, vähentävät paristojen kestoaikaa. Talviaikaan on siitä syystä hyvä pitää mukana ulkoinen akku mukana repussa tai takintaskussa. Kun akkua kannetaan pään päällä, sen ei tietenkään ole hyvä tuntua painavalta.
Yleiset kysymykset & vastaukset otsalampuista
1.Kaikki sanovat, että minulla täytyy olla supertehokas otsalamppu. Onko se välttämätöntä?
Se riippuu siitä, kuinka paljon pelkäät pimeää. No niin, leikki sikseen. Kuinka tehokkaan lampun tarvitset, on suoraan suhteessa siihen, minkä tyyppistä juoksua harrastat, kuinka vaikeakulkuinen maasto on ja kuinka nopeasti juokset. Henkilö, joka juoksee vaikeakulkuisella polulla nopeaa vauhtia, on ehkä sitä mieltä, että tarvitset lampun, jonka lumenluku on yli 1000, mutta jos juokset useimmiten asfaltilla tai kuntoradalla, on 200 lumenia täysin riittävä. On myös tärkeää ottaa huomioon, haluatko paljon valoa tunteaksesi olosi turvalliseksi, tai haluatko valoa nähdäksesi missä juokset. Jos haluat tuntea olosi turvalliseksi, sinun tulee tietenkin valita tehokkaampi lamppu. On myös tärkeää muistaa, että lampun teho vaikuttaa yleensä akun tai paristojen kestoaikaan. Tehokas lamppu voi antaa valtavan määrän valoa, mutta sen sijaan on olemassa riski, että lamppusi sammuu ja olet kokonaan ilman valoa metsässä. Tehokas lamppu tarvitsee myös useampia tai suurempia paristoja tai akun, mikä vaikuttaa mukavuuteen ja joustavuuteen. Tehokkain lamppu ei siis ole aina paras vaihtoehto.
2. Haluan voida käyttää otsalamppuani useampiin aktiviteetteihin kuin ainoastaan juoksemiseen.
Erittäin viisasta. Kiinnitä siinä tapauksessa enemmän huomiota akun tai paristojen kestoaikaan niin, että se riittää muihin aktiviteetteihin, jotka ehkä tarvitsevat valoa pidemmän aikaa. Huomioi myös, että paristojen vaihdon ulkona tulee olla helppoa. Jos akku, joka vaatii latauksen pistorasiasta, loppuu kesken vaelluksen, tilanne ei ole kovinkaan mukava. Jos sinulla sen sijaan on mahdollisuus käyttää tavallisia paristoja tai ladata USB:n kautta, voit ottaa mukaasi varaparistoja tai ulkoisen akun, josta voit ladata. Muita huomion arvoisia ominaisuuksia on punainen valo, joka ei heikennä pimeänäköäsi, sekä se, että lamppu voidaan säätää laajalle yleisvalolle, mikä antaa laajemman sironnan, jos sinun tarvitsee esimerkiksi valaista koko teltta. 3. Otsalamppu telttalamppuna? Se toimii erinomaisesti, mutta koska valo on enemmän keskitetty kuin klassisen telttalampun valo, tulee sironnasta harvoin yhtä hyvä. Voit testata laittaa otsalampun pakastuspussiin, jossa on huurrettu pinta, jolloin valon sironnasta tulee suurempi. Varmista vain, ettei lamppu kehitä liikaa lämpöä pussin sisälle.

4. Miksi on tärkeää voida säätää lampun teho?
Se valomäärä, jonka tarvitset edessäsi olevan tien tai polun valaisemiseen, on aivan liian suuri käytettäväksi, kun katsot karttaa tai tarkistat kännykkääsi. Sen vuoksi on hyvä, jos voit helposti pienentää valotehoa reilusti. Monet lamput ovat lisäksi niin tehokkaita, että saatat häikäistä vastaantulijoita. Jos voit nopealla napinpainalluksella vaihtaa ”puolivaloiksi”, pysyt ystävänä toisten tiellä kulkijoiden kanssa ja vähennät samalla onnettomuusriskiä. (Voi näyttää koomiselta, kun kaksi henkilöä häikäisee toisiaan niin, että he törmäävät toisiinsa, mutta se saattaa johtaa vakaviin vammoihin). Jos voit säätää valotehoa tarpeen mukaan, pidentää se myös paristojen tai akun kestoaikaa.
5. Tuleeko minun ajatella jotain erityistä, jos käytän otsalamppua talviaikaan?
Akkujen ja paristojen kestoaika kaikentyyppisissä laitteissa vähenee huomattavasti kylmässä. Voi olla vaikeaa estää sitä, että päähän sijoitettu otsalamppu paristoilla tai akulla kylmenee, mutta yksi tapa joka toimii melko hyvin jos akku on otsalampun takaosassa on se, että yrittää vetää pipon lampun yli eikä sen alle. Jos tiedät että tulet olemaan usein ulkona kylmällä säällä, voi olla hyvä idea etsiä itselle malli, jossa on johdollinen akku, jota voit säilyttää takin taskussa, selkärepussa tai vyötäröllä. Tiettyjen mallien mukana tulee myös jatkojohto, minkä ansiosta voit siirtää akun päätelineestä vyötäröllesi. Tämä on erittäin kätevää, jos haluat saada lampullesi useampia käyttötapoja.
Pimeys on haaste, ei este!
Tsemppiä ja iloa syys- ja talvipoluille,
toivottaa Addnature