Suuri takkiopas - Ulkoilutakit joka kelille

Suuri takkiopas - Ulkoilutakit joka kelille

Oikean takin löytäminen laajasta ulkoilu- ja urheilutakkien valikoimasta ei välttämättä ole aina helppoa. Uudenaikaiset mallit ovat pullollaan pitkälle kehitettyjä teknisiä ominaisuuksia ja materiaalit kuulostavat toinen toistaan paremmalta. Sitä tulee mietittyä päänsä puhki vertaillessa eroja softshell- ja hardshell-materiaalien välillä ja kaikkialla törmää aina Gore-Texiin, joskin siitä saatavilla olevat tiedot saattavat olla vähän hataria. Ylipäänsäkin tuntuu siltä, että kaikki takit sopivat kaikkeen. Kukapa niistä siis vielä jotain muuta ymmärtäisi? Tämä takkiopas auttaa sinua pääsemään jyvälle takin valinnassa. Me esittelemme sinulle tärkeimmät takkityypit ja kerromme, millaisiin olosuhteisiin ne sopivat.

Yksi takki joka säähän?

Yksi asia tulee olla selvillä alusta alkaen: kaikki ulkoilutakit eivät sovi joka keliin! Seuraava perussääntö tepsii myös ulkoilutakin valinnassa: erilaisissa olosuhteissa tarvitaan erilaiset varusteet. Ennen takin ostoa tulee kysyä itseltään: mitä odotan takiltani? Millaisissa sääolosuhteissa tulen takkiani käyttämään? Onko odotettavissa paljon tuulta tai sadetta? Tarvitsenko ennemmin vedenpitävää materiaalia vai mieluummin hengittävää materiaalia? Joka tietää tarkasti, missä ja milloin tulee takkiaan käyttämään, hyötyy tästä tiedosta takkia hankkiessaan.

"Vedenpitävän sadetakin saa 25 eurolla, mutta takin hengittävyydeltä ei voi silloin ihmeitä odottaa."

Takin laadulla on myös suuri merkitys. Pääsääntöisesti laadun tunnistaa kalliimmista hinnoista, vaikkakin aina löytyy poikkeuksia ja kallein takki ei välttämättä aina olekaan se paras. Tärkeintä on tiedostaa erot takkien ominaisuuksissa ja laadussa. Vedenpitävän sadetakin saa 25 eurolla, mutta takin hengittävyydeltä ei voi silloin ihmeitä odottaa. Vaikka tietää, mihin takkia tarvitsee ja kuinka paljon siitä on valmis maksamaan, valittavana on edelleenkin useita malleja ja valinta saattaa olla hankalaa. Seuraava yhteenveto sisältää tärkeimmät takkityypit ja esittelee niiden ominaisuudet.

Softshell-takki


Sadetakki / vedenpitävä kuoritakki


Fleecetakki

Untuvatakki & toppatakki


2-in-1 takki / 3-in-1 takki


Hybriditakki

1. Softshell-takit - jokapaikan takit

LYHYESTI: Hengittäviä ja kosteutta sääteleviä, lämpimiä, kevyitä, monipuolisia, mukavia käyttää, vettä ja tuulta hylkiviä.

SOVELTUU ERINOMAISESTI: Viileisiin, kuiviin tai kosteisiin olosuhteisiin, ei kuitenkaan koviin sateisiin. Soveltuu aktiviteetteihin, kuten esimerkiksi vaelluksiin ja kiipeilyyn sekä arkikäyttöön, kun haluat käyttömukavuutta ja suojaa säältä.

Softshell on vapaasti suomennettuna "pehmeä kuori" ja pehmeästä, suojaavasta kuoresta onkin kysymys. Takki ei vakuuta pelkästään pehmeän ja joustavan päällysmateriaalin sekä miellyttävän sisäpinnan vuoksi, vaan se tarjoaa ennen kaikkea liikkumavaraa ja käyttömukavuutta. Softshell-takkimallit, joiden päällysmateriaalissa on erillinen vedenpitävä kalvo, tarjoavat lisäsuojan tuulta ja vettä vastaan. Takit ilman vedenpitävää kalvoa hengittävät sen sijaan paremmin. Softshell-takit ovat yleisesti ottaen uskomattoman monipuolisia: hyvin kylmissä lämpötiloissa softshell-takkia voi käyttää kerrospukeutumisessa kuoritakin tai untuvatakin alla ja leudommilla ilmoilla softshell-takki riittää päällystakiksi yksistään. Kaiken kaikkiaan softshell-takki sopii lähes joka keliin, lukuunottamatta jatkuvaa sadetta tai rankkasateita.

Tutustu tuotteisiin: Kaikki softshell-takit | Naisten softshell-takit | Miesten softshell-takit

Norrøna Lofoten Powershield Pro Alpha naisten softshell-takki

Regatta Raisby miesten softshell-takki

2. Sadetakit ja vedenpitävät kuoritakit - ne säänkestävät

LYHYESTI: Veden- ja tuulenpitävät, kulutusta kestävät ja vahvatekoiset, suhteellisen hengittävät (materiaalista riippuen).

SOVELTUU ERINOMAISESTI: Sadekeleihin, lumisiin olosuhteisiin, tuulta hylkimään, päällimmäiseksi vaatekerrokseksi, arkikäyttöön suojaamaan tuulelta ja sateelta, talviurheiluun ja vuoristovaelluksiin (korkealaatuiset mallit).

Uudenaikaiset sadetakit ovat nykyään paljon muutakin kuin pelkkiä sadetakkeja. Malleja, jotka ovat sateen- ja tuulenpitäviä, kestäviä ja kriittisistä kohdin vahvistettuja (esimerkiksi rinkan ja repun hankaumakohdat) sekä hengittävät, kutsutaan vedenpitäviksi kuoritakeiksi tai hardshell-takeiksi. Näissä takeissa on usein vedenkestävä kalvo, kuten esimerkiksi Gore-Tex kalvo. Kalvo siirtää kosteutta kehosta ulospäin mutta ei päästä ulkoa tulevia vesipisaroita vaatteen sisälle. Muita tunnettuja vedenpitävien kalvojen valmistajia ovat esimerkiksi PrimaLoft ja SympaTex. Pääsääntöisesti vedenpitävien kuoritakkien vesipilariarvo on 10000 millimetristä 30000 millimetriin ja sen johdosta vedenpitävä kuoritakki, eli hardshell-takki, on vedenpitävä kovallakin sateella. High-end mallit tarjoavat erityisiä toiminnallisuuksia ja sopivat sen vuoksi äärimmäisiin olosuhteisiin.

Tutustu tuotteisiin: Sadetakit | Kuoritakit

Marmot Wrangell fleecetakki miehille

Meru Kurgan fleecetakki naisille

3. Fleecetakit - ne pehmoiset

LYHYESTI: Lämpimiä ja pehmoisia, mukavia käyttää, eristävät kylmää, hengittävät, tasaavat kosteutta, eivät kuitenkaan pidä tuulta eivätkä vettä.

SOVELTUU ERINOMAISESTI: Leutoihin olosuhteisiin, kuiviin keleihin, kylmillä ilmoilla kerrospukeutumisen keskikerrokseksi kuoritakin alle, käyttömukavuuden ansiosta arkikäyttöön pehmeäksi päällystakiksi, erityisen suosittuja lasten keskuudessa

Fleecetakit on tehty pääsääntöisesti polyesterikuidusta. Ne ovat erityisen hengityskykyisiä, siirtävät kosteutta kehosta ulospäin ja ilmavuuden ansiosta takki pitää kehon oman lämmön takin sisäpuolella. Fleecetakit eivät ole vedenpitäviä mutta eivät kastuessaan heti ime kosteutta sisäänsä. Kosteissakin oloissa fleecetakkien eristys toimii riittävästi ja pitää käyttäjänsä lämpimänä. Kaiken lisäksi ne kuivuvat nopeasti. Laadukas fleece pysyy kovassakin käytössä ja useiden pesukertojen jälkeen pehmeänä ja uudenveroisena. Tavallisimmin fleecet erotellaan toisistaan materiaalin tiheyden perusteella. 100- ja 200-grammaiset fleecet ovat tiheydeltään väljempiä kuin 300-grammainen fleece. 100-grammainen fleece on hyvin ohutta, 200-grammainen on jonkin verran paksumpaa ja lämpimämpää kuin 100-grammainen fleece ja 300-grammaisia malleja suositellaan etenkin kylmiin lämpötiloihin. Jos haluaa suojautua myös tuulta vastaan, kannattaa etsiä malli, johon on yhdistetty erillinen tuulenpitävä kerros.

Tutustu tuotteisiin: Kaikki fleecetakit | Naisten fleecetakit | Miesten fleecetakit

4. Untuvatakit ja toppatakit - ne lämmönpitäjät

LYHYESTI: Hyvät lämmönpitäjät ja lämpöä säätelevät, hyvin eristetyt, kevyet, kokoontaitettavat, suhteellisen hengittävät, untuva vähemmän tuulen- ja vedenpitävä kuin keinokuitu.

SOVELTUU ERINOMAISESTI: Kylmiin olosuhteisiin, talvivaelluksiin ja kevyeen liikuntaan, jossa ei tule kova hiki.

Untuva- ja toppatakit ovat aitoja lämmönpitäjäihmeitä! Untuvatakkivalikoimista löytyy untuvien ja höyhenten sekoituksia, vaihtoehtoisten keinokuituisten toppatakkien täytteet puolestaan ovat silikonilla päällystettyä polyesterikuitua. Mitä lämmönpitävyyteen tulee, se riippuu untuvatakeissa täytemateriaalista. Esimerkiksi 80/20-malli sisältää 80% untuvaa ja 20% höyheniä. Mitä korkeampi on untuvien osuus, sitä parempi lämmöneristyskyky takissa on. Täyttöteho on myös yksi untuvatakin lämmittävyyteen vaikuttava tekijä. Siitä kertova mittayksikkö on CUIN ja se kertoo, kuinka paksu takin untuvakerros on. Mitä korkeampi täyttöteho on, sitä parempi lämmöneristyskyky. CUIN-arvot, jotka ovat yli 700, ovat oikein hyviä. Märkänä lämmöneristysominaisuudet heikkenevät nopeasti ja takki kuivuu hyvin hitaasti. Untuvatakkeja on kuitenkin nykyisin saatavilla yhä useammin myös vettä hylkivällä tai vedenpitävällä päällysmateriaalilla. Tekokuituiset toppatakit tarjoavat samoja ominaisuuksia kuin untuvatakitkin, ainoastaan lämmöneristysominaisuudet eivät aivan yllä laadukkaimpien untuvatakkien tasolle. Sen sijaan ne ovat usein vedenpitäviä, kuivuvat untuvatakkeja huomattavasti nopeammin ja eristävät lämpöä kosteissakin olosuhteissa vielä kohtalaisen hyvin. Sen lisäksi ne, toisin kuin untuvatakit, voidaan huoletta pestä pesukoneessa ilman, että vaatteen vuori kärsisi siitä. Yksi tunnetuimmista ja uraa uurtavista toimijoista keinokuituisten materiaalien alueella on Primaloft. Primaloft-kuituja on tarjolla kolmea erilaista: Gold, Silver ja Black, joista Gold tarjoaa parhaimmat ominaisuudet. Kun on tarve takille, joka pitää kunnolla lämpimänä, silloin joko untuvatakki tai keinokuitutäytteinen toppatakki on oikea valinta. Näin valitset eristysvaatteet -oppaassamme olemme perehtyneet vielä tarkemmin untuvan ja keinokuidun eroihin!

Tutustu tuotteisiin: Untuvatakit | Toppatakit

Rab Microlight Alpine miesten kevytuntuvatakki

Marmot Solus Featherless miesten toppatakki

Columbia Mercury Maven IV naisten untuvatakki

5. 2-in-1 takit / 3-in-1 takit - ne kaikenkattavat 

LYHYESTI: Pehmeä softshell ja kovempikuorinen hardshell yhdistettynä yhteen takkiin.

SOVELTUU ERINOMAISESTI: Heille, jotka eivät halua omistaa useita takkeja ja haluavat takin, joka toimisi kaikissa olosuhteissa.

2-in-1 takissa yhdistyvät kaksi toiminnallista takkia yhdeksi. Sisempi takkikerros (softshell, fleece tai untuva) lämmittää, ulkoinen kerros (kuoritakki) antaa suojaa tuulta ja sadetta vastaan. 2-in-1 takin molempia osia voidaan käyttää myös yksittäin ja niiden kiinnitys toisiinsa käy kätevästi joko nepparikiinnityksen tai vetoketjun ansiosta. Koska takkeja voidaan käyttää yksittäin ja yhdessä, käytetään kaksi yhdessä -takista myös nimitystä kolme yhdessä (3-in-1), sillä sen hankkiessasi saat yhdellä kerralla lämmittävän takin ja säänkestävän kuoritakin, ja yhdistämällä nämä saat vielä käyttöösi lämpimän talvitakin.

Tutustu tuotteisiin: Jokasääntakit

6. Hybriditakit eli yhdistelmätakit

LYHYESTI: Hybriditakeissa on taitavasti hyödynnetty eri materiaalien teknisiä ominaisuuksia, minkä lisäksi ne ovat kevyitä ja mukavia päällä.

SOVELTUU ERINOMAISESTI: Aktiiviseen liikkumiseen viileissä lämpötiloissa, esimerkiksi lenkkeilyyn, pyöräilyyn, ratsastukseen, vaeltamiseen.

Hybriditakkien valmistuksessa on käytetty erilaisia materiaaleja, jotta niiden tekniset ominaisuudet olisivat käytössä juuri oikeassa paikassa. Tuulelta suojaavaa kalvoa käytetään usein takin etuosassa, jotta viima pysyisi takin ulkopuolella. Kainaloissa ja selässä on taas tärkeää materiaalin hengittävyys. Hihat ovat hybriditakeissa usein miellyttävää fleece- tai softshell-materiaalia. Hybriditakkien materiaalit ovat usein keinokuituisia mutta myös untuvaa käytetään erittäin kylmiin ilmoihin tarkoitetuissa malleissa.

Tutustu tuotteisiin: Hybriditakit

Mukavia ulkoiluhetkiä!

toivottaa Addnature-tiimisi

Yeti Clive miesten hybriditakki

Patagonia Nano-Air Light naisten hybriditakki

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved