Syksyn parhaat vaellusreitit

Syksyn parhaat vaellusreitit

Kun vihreät värit muuttuvat ruskean sävyiksi ja villieläimet valmistautuvat edessä olevaan pitkään yöhön, on syksyinen vaellus todella ainutlaatuinen kokemus – ja sellainen kokemus, jota ei hyödynnetä tarpeeksi usein. Minne tahansa menetkin, eteesi levittäytyvät kanvastaulun kauniit ruskan sävyt samalla kun kesän tukahduttava kosteus alkaa antaa tilaa viileämmälle, liikkumiseen mukavammalle ilmalle. Näin käy sitä enemmän, mitä pohjoisemmaksi kuljet, jopa koleuteen saakka. Joten kohtaa rauha ja lähde ottamaan vastaan edessä olevaa talvea nauttien vuoden viimeisistä ulkoliikuntamahdollisuuksista. Tänä syksynä vaelletaan! Jotta saisit mahdollisimman paljon irti ulkoilusta tänä syksynä, olemme koonneet sinulle joitakin kausiluontoisia vaellusretkiä, jotka avaavat eteesi sinulle syksyn monet kasvot. Kokoelmamme sisältää retkiä, jotka vievät sinut laaksojen läpi, jokien poikki, leveiden niittyjen ja hiljaisten metsien läpi, sekä pari vaativampaa reittiä, joissa kipuat yhdelle tai ehkä kahdellekin huipulle. Vieritä sivua alaspäin, niin löydät kartan, josta näet kunkin reitin sijainnin ja kaikki tarvittavat tiedot. Joten mitä enää odotat? Pistä vaelluskengät jalkaasi, vedä takki päällesi ja lähde ulos – raikkaaseen ja puhtaaseen syysilmaan.


Pikalinkit vaellusreitteihin:

  1. Isokurun rotko, Lappi
  2. Juutuanjoen vaellus, Lappi
  3. Orrainpolun vaellus, Etelä-Karjala
  4. Torronsuon suoreitti, Keski-Suomi
  5. Hitonhauta, Kanta-Häme
  6. Pilvilampi / Molnträsket, Pohjanmaa

1. Isokurun rotko — Pyhä-Luoston kansallispuisto, Lappi

Isokurun rotko sijaitsee Kultakeron ja Ukonhatun huippujen välissä. Se on Suomen syvin rotko, 220 metriä syvä. Rotkon pohjalla oleva pitkospuinen reitti johtaa Pyhänkasteen lammelle ja putoukselle. Isokurun rotkon muodostelmia ja geologiaa on kuvattu reitin varrella olevissa infotauluissa. Isokurun rotkon takana, jyrkkien kallionseinämien keskellä, on 12 metriä syvä Pyhänkasteen lampi. Karhunkurun rotkon kautta virtaava virta laskeutuu jokeen ja muodostaa 17 metriä korkean suihkumaisen putouksen, Pyhäkasteen putouksen. Alueen upeiden nähtävyyksien nimet tulevat kristinuskon alkuajoilta ja vanhoista saamelaisista uskomuksista (Pyhänkasteenlampi, Uhriharju ja Noitaharju). Hirviä ja sarvia uhrattiin Uhriharjun harjanteella ja toivottiin metsästysonnea. Mutta älä ole huolissasi, tänä päivinä voit nauttia pelkästä upeasta vaelluksesta rotkossa ja sen ympäristössä.

Lataa reitti ja löydä lisätietoa reitistä täältä: Isokurun rotko


2. Juutuanjoen vaellus — Inari, Lappi

Inaria ympäröivä maisema on häkähdyttävän kaunis. Syksyllä, kun puun lehdet vielä vaihtavat väriään ja komeilevat kaikissa ruskan sävyissä, tuntuu vaeltaessa siltä kuin olisi astunut suoraan taidemaalaukseen. Maisemat täällä ovat ainutlaatuiset. Varsinkin Juutuanjoki ja sen ympäröivät polut kauniine maisemineen ovat Inarin suosituimpia vaellusreittejä ja takaavat unohtumattoman seikkailun kaikille, jotka haluavat kokea Lapin taian. Juutuanjoen pohjoispuolella kohoaa ylväs Otsamotunturi ja joen eteläpuolta reunastaa Juutuanvaara. Juutuanjoen ylitse pääsee upeata Jäniskosken riippusiltaa pitkin.

Lataa reitti ja löydä lisätietoa reitistä täältä: Juutuanjoen vaellus


3. Orrainpolun vaellus — Savitaipale, Etelä-Karjala

Orrainpolun reitti tarjoaa ihastuttavan johdatuksen Kuolimo-järven ympäristöön. Reitin varrella maisema muuttuu jokimaisemien varrella mäntymetsästä runsaaseen sekametsään. Reitin kohokohta on upea Luotolahden kukkula. Reitillä on kaksi levähdysaluetta laavuineen ja mahdollisuus uida Kuolimossa tai Onkilammessa.

Lataa reitti ja löydä lisätietoa reitistä täältä: Orrainpolun vaellus


4. Torronsuon suoreitti — Tammela, Kanta-Häme

Torronsuon kansallispuisto on suuri, luonnontilassa oleva suoalue. Arvokkaiden suoympäristöjen lisäksi alueella on eri-ikäisiä metsiä ja kauniita järviä. Vaellusreitti, joka kulkee Torronsuon suoalueen ja Torron kylän eteläisissä osissa, on ihanteellinen päiväretkiä varten. Monet lintulajit, mukaan lukien kurjet ja hanhet, pysähtyvät lepäämään suolla.

Lataa reitti ja löydä lisätietoa reitistä täältä: Torronsuon suoreitti


5. Hitonhauta — Laukaa, Keski-Suomi

Yhtäkkiä, tasaisen metsän keskellä, maa katoaa syvään rotkoon. Tämä on Keski-Suomen syvin rotko, 30–40 metriä leveä ja jopa 25 metriä syvä. Täällä on aina viileää, mutta kaunis pieni lampi, vesiputous ja monet luolat odottavat rohkeita matkailijoita saapuvaksi. Paikka on saanut nimensä uskomuksesta, jonka mukaan alueella asui Hitto-niminen henki.

Lataa reitti ja löydä lisätietoa reitistä täältä: Hitonhauta


6. Pilvilampi / Molnträsket — Vaasa, Pohjanmaa

Tämä Vaasan lähellä sijaitseva upea järvi on täydellinen pienille pakomatkoille. Ympäristö koostuu pääosin kivijärkäleistä ja epätasaisesta maastosta. Metsä on suurimmaksi osaksi vanhentunutta kuusikkoa. Alueella kasvaa kuitenkin myös nuorempaa havupuumetsää. Kuusten lisäksi alueelle luonteenomaisia ovat laaksot, jotka ovat täynnä laajasti levinneitä kieloja. Pilvilampea ympäröivät metsät tarjoavat elinympäristön havupuumetsien linnuille. Pilvilampi soveltuu ympärivuotiseen retkeilyyn ja vierailuun. Alueella on vakiintunut ja hyvin ylläpidetty reitti- ja levähdysalueiden verkosto, jossa on mahdollista tehdä nuotio.

Lataa reitti ja löydä lisätietoa reitistä täältä: Pilvilampi / Molnträsket


Oikeanlaiset varusteet syksyn ulkoilmaseikkailullesi

Ulkoiluvarusteet AddnaturestaSyksy on kaunista aikaa. Puun lehdet loistavat kaikissa ruskan sävyissä ja ilma on ihanan raikas. Vaellusretki rapeassa syysilmassa rauhoittaa stressaantuneen mielen - mikä olisikaan mukavampaa kuin lähteä ulos luontoon pitkän viikon keskellä tai päätteeksi? Lämpötilan lasku vaatii kuitenkin varusteilta enemmän kuin esimerkiksi vaellus lämpimänä kesäpäivänä. Ei kuitenkaan syytä huoleen, Addnaturen verkkokaupasta löydät kaikki tarvittavat ulkoiluvaatteet ja vaellusvarusteet seuraavaa syysvaellustasi varten. Tutustu tästä syksyn vaellusaleen!


Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved