Urban Performance – ulkoilutrendin aluevaltaus

Urban Performance – ulkoilutrendin aluevaltaus

Urban Performance – ulkoilutrendin aluevaltaus

Lähes kaikkien outdoor-tuotemerkkien juuret ovat luonnossa. Se ei sinänsä ole yllättävää, sillä monien huippumerkkien toiminta on saanut alkunsa alueilla, joilla on pitkät ulkoiluperinteet, ja joissa kaupunki ja luonto sulautuvat yhteen. Tuotemerkkien erilaisesta alkuperästä huolimatta, niiden tarinoissa on usein samankaltaisuuksia. Monet merkkien perustajat ovat itse olleet innokkaita ulkoilmaharrastajia, jotka eivät ole löytäneet tarvitsemiaan varusteita, vaan ovat lopulta itse aloittaneet niiden valmistuksen. Vuosien mittaan näistä tuotteista on kehkeytynyt tuotevalikoimia, joista löytyy varusteet kaikkiin mahdollisiin seikkailuihin: vuorten huipuille, polttavan kuumille ja rutikuiville aavikoille, majesteettisille aallonharjoille tai kymmenien kilometrien pituisille juoksureiteille. Voidaankin kysyä, mihin suuntaan ulkoilumaailma on nykyään menossa? Onko uusia aluevaltauksia näköpiirissä? Vastaus voi olla joillekin yllättävä, mutta se on lyhyt ja ytimekäs: kaupungit. Upeat seikkailut kaukomailla ovat saaneet väistyä arkipäiväisempien seikkailujen tieltä. Tänä päivänä yhä useammat ihmiset pyrkivät kestävään ja ekologiseen matkailuun, ja vallitseva pandemia saakin meidät kirjaimellisesti pysymään kotinurkilla. Mutta ei välttämättä sisätiloissa.

Suorituskykyä - myös kaupunkiympäristössä

Monet tuotteet on alkujaan valmistettu tietyntyyppisiä kohderyhmiä ajatellen, mutta myöhemmin ne ovat saavuttaneet suosiota myös laajemman yleisön keskuudessa. Selkeä esimerkki tästä on farkut, jotka Levi Strauss suunnitteli vuonna 1873 ankarissa olosuhteissa työskenteleville kaivostyöläisille. Myöhemmin 1950-luvulla niistä tuli supersuosittuja teini-ikäisten keskuudessa, ja nykyään ne löytyvät lähes jokaisen vaatekaapista.

Myös ulkoiluvaatteiden joukosta löytyy useita esimerkkejä tuotteista, jotka on alun perin kehitetty ulkoiluun luonnossa ja, jotka sittemmin ovat osoittaneet toimivuutensa myös kaupunkiympäristöissä. Esimerkiksi untuvatakit ovat jo pitkään kuuluneet olennaisena osana kaupunkikuvaan, puhumattakaan vesipulloista, jotka ovat luoneet aivan uudenlaisen trendin: niitä ei enää käytetä ainoastaan retkillä ja vaelluksella, vaan myös taistelussa kertakäyttöistä muovia vastaan. Loppujen lopuksi, eikö takkiin liittyvät laatuvaatimuksemme ole samat riippumatta ympäristöstä, jossa käytämme sitä? Kömpelöiden villakangastakkien aika on ohi. Tapamme liikkua kaupungilla on muuttunut. Kodin ulkopuolella viettämämme aika on pidentynyt. Reppu on korvannut salkun. Nykyaikaisen takin on oltava kevyt, hengittävä, kestävä ja kosteudelta suojaava – riippumatta siitä, yllättääkö sade meidät matkalla vuoren huipulle vai lähikauppaan.

Täältä tullaan Pariisi!

Ulkoilumerkit ovat pitkään olleet haluttomia suunnittelemaan tuotteita erityisesti kaupunkikäyttöön. Ajateltiin, että luonnon ei pitäisi muuttaa urbaaneille alueille - ei edes muodin suhteen. Mutta ajat ja käsitykset ovat muuttuneet. Patagonian Down Sweater -untuvatakista on tullut moderni vaate ja itsestäänselvyys kaupungin vilinässä, samoin kuin Houdinin Power Houdi -fleecetakista viileissä toimistotiloissa tai Lundhagin saappaista ruuhka-aikaan metrossa. Nämä alun perin ulkoilmaharrastajille tarkoitetut tuotteet, luovat nykyään trendejä ja niistä on tullut kulttituotteita samalla tavalla kuin lenkkareista aikoinaan. Seuraava askel onkin yksiselitteinen. Nyt kun jalkakäytävät on valloitettu, on “outdoorin” aika nousta muotinäytösten catwalk-lavoille.

Viime aikoina muotisuunnittelijat ovat alkaneet integroida yhä enemmän ulkoiluvaikutteita mallistoihinsa. Teknisistä materiaaleista ulkoiluvaatteisiin, kuten kuoritakkeihin ja tukeviin vaelluskenkiin. Jos tarkastellaan ulkoilumerkkien nykyisiä ja tulevia mallistoja, on päivän selvää, että monet yritykset ovat muuttaneet strategiaansa. Vaikka vaatteiden leikkauksissa ja väreissä keskitytäänkin edelleen ulkoilmaharrastajien tarpeisiin, niin niiden huipputekniikoita ja materiaaleja käytetään yhä useammin uusien, kaupunkilaisille suunnattujen mallistojen valmistuksessa. Muoti kohtaa yksinkertaisesti ulkoilutrendin.

Tarkastellaanpa neljää perinteistä ulkoilumerkkiä, joiden tuotteet vaikuttavat ja näkyvät modernissa kaupunkimiljöössä.

The North Face: Pioneeri The North Face on tuotemerkki, joka tulee monille ensimmäisenä mieleen puhuttaessa ulkoiluvaatteista kaupunkiympäristössä. Ennen kaikkea heidän takkimallistonsa kilpailevat muiden urbaanien urheilumerkkien kanssa. North Face-brändin amerikkalainen alkuperä vaikuttaa suuresti sen uraauurtavaan asemaan. USA:ssa kaupunkilaisten ja ulkoilmaharrastajien vaatetuksen tyylierot eivät ole ollenkaan yhtä selvät kuin Euroopassa, jossa urbaani- ja ulkoilutyyli vielä muutama vuosi sitten olivat lähes polaarisia vastakohtia. Sen lisäksi, että yritys aktiivisesti jatkokehittää jo tunnettuja tuotteitaan, The North Face on suunnitellut kaksi urbaania mallistoa. Urban Exploration keskittyy rennompaan arkityylin, kun Black Series taas koostuu vaatteista, jotka on valmistettu high-tech materiaaleista (esim. vedenpitävä Futurelight-tekniikka), mutta malliston design soveltuu erinomaisesti myös kaupunkielämään.

Patagonia: Varhaista ympäristöajattelua Ulkoilumerkit ovat aina markkinoineet tuotteitaan koskemattomissa luonnonmaisemissa. Varsinkin nykyään ne puhuttelevat kaupunkilaisia ja heidän kiinnostustaan palauttaa yhteys luontoon. Tämä kiinnostus on kehittynyt todelliseksi merkityksen tavoitteluksi ja unelmaksi luonnosta, seikkailuista ja rajattomasta tilasta. Patagonia on tämän toiveen ruumiillistuma. Yrityksen perustaja, kiipeilijä Yvon Chouinard on rakentanut tuotemerkkinsä ihmisen ja luonnon välisen kunnioituksen ympärille. Brändi on ollut uskollinen juurilleen alusta lähtien. Ja se on kannattanut. Tuotteiden loistavan teknisen kehityksen lisäksi Patagonian sydäntä lähellä ovat kestävän kehityksen, ympäristönsuojelun ja vastuullisen kulutuksen edistäminen. Koemme päivittäin kaupunkiemme likaisuuden, kärsimme ahtaudesta ja viheralueiden puutteesta. Patagonian arvomaailma on siis ajankohtaisempi kuin koskaan aiemmin kaupunkialueilla ja heidän tuotteistaan on tullut yhteiskunnallinen kannanotto.

Arc'teryx: Trendikäs trendejä seuraamatta Arc'teryx on ehkä selkein esimerkki brändistä, jonka kaupunkilaiset ovat viime vuosina ottaneet omakseen. Vaikka he eivät seuraa trendejä, eivätkä halua seurata niitä, niin silti se on yksi tämän hetken trendikkäimmistä ulkoilumerkeistä. Kanadalaisen merkin hardshell-laskettelutakki on valloittanut kaupunkien jalkakäytävät sekä muotiteollisuuden catwalk-lavat, vaikkei se ole millään tavalla siihen pyrkinytkään. Arc'teryxilla on kuitenkin tärkeämpiä tavoitteita mielessään kuin uuden ihailijajoukon miellyttäminen. Kestävien innovaatioiden kehittäminen, perusteelliset tutkimus- ja kehityssessiot yhdessä GORE-TEXin kanssa sekä armeijavarusteiden suunnittelu ovat vain muutamia kohtia yrityksen tehtävälistalla. Sitä tosiasiaa ei kuitenkaan voida kiistää, että Alpha SV -takki, joka tuli myyntiin vuonna 1998 ja jota kehitetään edelleen lähes vuosittain, on jättänyt jälkensä urbaaniin muotiin. Jos se toimii haastavissa olosuhteissa alpeilla, niin miksei se toimisi suurkaupungin sykkeessä?

Houdini: Monipuolinen julistaja Houdinin filosofia on kyseenalaistaa se, mitä me todella tarvitsemme. Heidän pyrkimyksenään on valmistaa pienempiä määriä, mutta laadukkaampia tuotteita. Ne eivät välttämättä ole viimeisimpien trendien mukaisia, mutta ne ovat aina muodissa olevia klassikoita. Huippulaadukkaat tuotteet, kuten esim. kiipeilytakki, ei rajoitu ainoastaan kiipeilijöiden käyttöön. Monikäyttöisissä Houdini-vaatteissa sulaudut joukkoon niin vuorilla kuin kaupungissakin. Paras esimerkki tästä on brändin Power Houdi -fleecetakki, jonka suosio on kerrassaan räjähtänyt. Niitä näkyy yhdellä sun toisella työpaikoilla ja ohikulkijoilla kaupungin kaduilla. Houdini on jo pitkään panostanut yhä enemmän kestävyyteen kaikissa valmistusprosessin vaiheissa. Viime kaudesta lähtien 100% kaikista yrityksen käyttämistä materiaaleista, ovat kierrätettyjä, kierrätettäviä, uusiutuvia, biohajoavia tai Bluesign-sertifioituja. Heidän tavoitteensa vuoteen 2022 mennessä on tarjota 100%:sti kierrätystuotteita.

Urbaanin ulkoilutrendin tulevaisuus

Ekologisesti kestävien vaatteiden merkitys kasvaa myös kaupunkiväestön keskuudessa, sillä kaipuu ja yhteys luontoon ovat tänä päivänä vahvempia kuin koskaan aiemmin. Ympäristöystävällisempiä tuotteita vaativat kuluttajat syrjäyttävät ne, jotka eivät noudata tätä filosofiaa. Kestävä kehitys on tulevaisuuden tiennäyttäjä - myös muotialalla.

Toiminnallisuus on aina ollut ulkoiluvaatteiden tärkein ominaisuus. Kun tämä yhdistetään tyyliin ja yhteiskunnalliseen vastuuseen, ulkoiluvaatteista tulee selkeä kannanotto ja niitä kannetaan ylpeydellä sekä kaupungissa että luonnossa. Ei ole todellakaan mitään syytä mennä työpaikalle hikisessä sadetakissa, kun vettä tulee kaatamalla!

Löydät Meidät Myös

Copyright © Addnature – All rights reserved