Aloita vapaalasku
Teksti: Jenny Wikman / Kuvat: Emrik Jansson
Vapaalasku eli takamaastossa offaririnteillä kasvattaa suosiotaan myös pohjoismaiden vuorilla ja tuntureilla. Lajin harrastaminen vaatii sopivan kiipeämis- ja laskureitin, hyvät lumi- ja sääolosuhteet, vapaalaskuvälineet, mutta myös tietoa ja taitoa lumiturvallisuudesta ja lajin turvallisesta harrastamisesta. Ensikertaa takamaastossa laskijan kannattaakin suunnata laskuretkelle osaavan vapaalaskijan kanssa. Taitoja ja tietoa kannattaa myös opiskella itse aktiivisesti ja päivittää osaamistaan.
Lue blogista lisää vinkkejä vapaalaskun aloittamiseen!

Jos vapaalaskukärpänen on puraissut, helpoin tapa kokeilla lajia on opastetuilla vapaalaskuretkillä, joita järjestävä esimerkiksi hiihtokeskukset, paikalliset oppaat ja seurat Suomessa ja ulkomailla. Vapaalaskuretkiä löytyy joka lähtöön, päivän laskuretkestä koko viikon mittaisiin kursseihin. Opastetulla retkellä pääset takamaastoon osaavan oppaan kanssa, joka suunnittelee ryhmän taitotasoon sopivan reitin, arvioi sään ja lumiolosuhteet turvallisuuden näkökulmasta. Oppaan kautta usein myös voi järjestyä vapaalaskuvälineiden vuokraaminen, mikäli kaikkia välineitä ei vielä itse omista. Ryhmässä laskemisessa saa paljon arvokasta tietoa ja taitoa, sekä tutustuu muihin vapaalaskijoihin.
Jos oma aikataulu ei salli ryhmäretkille osallistumista, on monissa vapaalaskuun sopivissa keskuksissa mahdollista varata oma opas takamaastoon puolikkaaksi tai koko päiväksi. Ota rohkeasti yhteyttä hiihtokeskukseen ja tiedustele paikallisia vapaalaskuoppaita. Ammattioppailla Suomessa tulee olla FINLAV Pro 2-lumiturvallisuuskoulutus, joten tarkista aina tämä ennakkoon ja kysy suosituksia oppaista. Oman oppaan kanssa päivästä voi laskukokemuksen lisäksi saada paljon tietoa itselleen! Retken suunnittelun ja lumiturvallisuusarvioiden lisäksi opas antaa usein hyviä vinkkejä vapaalaskun tekniikkaan, vapaalaskuvälineillä kiipeämiseen, välineiden vaihtoon ja kuljettamiseen – vapaalaskussakun välinespeksattavaa riittää!

Laskutaitojen lisäksi vapaalaskija tarvitsee osaamista reitin suunnitteluun vallitsevat lumi- ja maasto-olosuhteet huomioiden. Perustietoa lumiturvallisuudesta voi etsiä internetistä, Youtubesta ja vaikka alan kirjoista. Silloin tällöin hiihtokeskukset, alan yritykset, oppaat tai seurat voivat myös järjestää lumiturvallisuusluentoja. Jos kaipaat laajempaa tietoutta lumiturvallisuudesta, järjestää Lumiturvallisuuskeskus Suomessa virallisia lumiturvallisuuskoulutuksia harrastajille ja ammattilaisille. Kursseilla opitaan teoriaa niin luennoilla kuin käytännössä, joka on erittäin suositeltavaa jokaiselle takamaastossa laskevalle.
Kurssinkin jälkeen kannattaa jatkaa käytännön harjoittelua ja myös myöhemmin retkillä tiedostaa oma taitotaso. Ryhmän kanssa vapaalaskiessa tulee aina kertoa muille oma osaamistaso, tiedot ja taidot, jotta vapaalaskureitti on kaikille sopiva ja vaaratilanteissa jokaisen apu pystytään ottamaan huomioon.
LUE MYÖS: lumiturvallisuus ja lumivyöryvälineet takamaastossa laskiessa.
Vapaalasku vaatii hyvän fyysisen kunnon – ei vain laskuosuuteen, mutta myös jopa tunteja kestävään skinnailuosuutta varten. Vapaalaskun nousuosuutta voi ja kannattaakin siis harjoitella vaikka kotimäissä, kysy kuitenkin aina ensin onhan skinnailu sallittua laskettelurinteiden reunoilla. Myös vaihtelevissa metsä- ja mäkimaastoissa voi lähteä skinnaustreeneihin, ja testailla välineiden toimivuutta itselleen.

Vapaalaskusuksien, siteiden, monojen ja karvapohjien eli skinien valinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.
Vai lasketko lumilaudalla? Splitboardlauta on lumilauta vapaalaskuun, jonka lauta muuntuu skinnaussuksiksi laudan siteiden ja lautaosan asetuksia vaihtamalla.
Uusia välineitä ei aina tarvitse ostaa, vaan kannattaa myös etsiä käytettyjä välineitä internetistä, Facebookista tai välinevuokraamoista. Hyvä vinkki aloittelijalle on myös testata muutamiakin vuokravälineitä ennen omien ostoa.
Laskuvälineiden lisäksi vapaalaskuvarusteisiin kuuluvat:
- laskuvaatteet: merinovillainen aluskerrasto , lämmin välikerrasto, tuulen- ja vedenpitävä kuorikerros, sekä lisävaatteet tauoille kuten toppatakki
- laskureppu lumivyörypatruunoilla
- laskettelulasit
- laskettelukypärä
- haarniska eli selkäsuoja
- säädettävät teleskooppisauvat
- lumivyöryvarusteet: sondi, lapio ja piippari
Välineiden toimivuutta ja käyttöä kannattaa testata aika ajoin, erityisesti hyvissä ajoin retkeä. Etenkin piipparin patterien riittävyyden tarkistaminen on aina tarpeen ennen takamaastoon suuntaamista.
Vapaalaskua harrastetaan aina laskukaverin tai muutaman hengen laskuporukan kanssa. Laskukeskuksissa kannattaa rohkeasti tutustua muihin laskijoihin ja kysellä laskuseuraa takamaastoon. Myös sosiaalisessa mediassa esimerkiksi Facebook-ryhmistä voi kysellä seuraa laskuretkille.
Kivoja ja turvallisia laskupäiviä takamaastoon!