Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta
Varusteet talven seikkailuihin

Sykemittarit

0 Tuotteet
search.category.products.soldout

Älykästä harjoittelua sykemittarin avulla

Sykemittarit merkeiltä Sigmasport, Polar ja muut! Hyvän kunnon saavuttaminen edellyttää tietoa oman kehon tilasta. Sykemittarin avulla opit kuuntelemaan kehoasi ja säätämään kuntoilusi oikealle tasolle. Seuraamalla syketasoa kuntoilun aikana saat välitöntä palautetta liikunnan rasittavuudesta kehollesi ja voit tavoitteidesi mukaisesti joko kiristää tahtia tai liikkua rauhallisemmin. Sykemittarin käyttö on hyödyllistä niin aloittelijalle kuin ammattiurheilijallekin. Sykkeen seuraaminen on erityisen hyödyllistä aloittelijalle, jonka aloituskynnys hälvenee kun hän oppii ajoittamaan ja säätelemään liikkumistaan kehon viestien mukaisesti. Motivaatio liikkumiseen kasvaa hiljalleen ja saattaa aktiivisella liikkujalla kasvaa liiankin suureksi. Kuntoilijoiden suurin ongelma on usein motivaation puutteen sijaan liian kova harjoittelu, joka altistaa liikarasitukselle ja loukkaantumisille. Sykemittarin avulla suunniteltu harjoittelu luo kestävämpiä tuloksia kuin päämäärätön puurtaminen jaksamisen äärirajoilla. Jokaisen urheilijan perusvarustukseen on jo pidemmän aikaa kuulunut sykemittari, jolla voidaan tehokkaasti seurata urheilijan suorituskyvyn rajoja. Kun harjoittelet harkitusti ja suunnitelmallisesti, kuntosi kasvaa ja voit vähentää loukkaantumis- ja sairastumisriskiä.

Kehoa kuuntelemalla parhaisiin tuloksiin

Kuten muussakin elämänhallinnassa, myös kuntoilussa oikea ajoitus on ensisijaisen tärkeää. Liikunnan vaikutusten kestävyys perustuu rasittumisen, palautumisen ja vahvistumisen vaihteluun. Päinvastoin kuin saattaisi luulla, kunto ei parane liikunnan aikana vaan tavallaan huononee hetkellisesti. Kunto alkaa parantua vasta rasituksen jälkeen kun elimistö palautuu. Elimistö korjaa rasituksesta syntyneitä vaurioita, mihin se tarvitsee riittävästi energiaa ja lepoa. Vaurioiden korjauksen lisäksi elimistö varautuu seuraavaan ponnistukseen vahvistamalla kehoa entistä vahvemmaksi. Siten syntyy ylikorjaus eli superkompensaatio, jolla luot vahvemman ja nopeamman vartalon. Sykemittarilla voit tulkita superkompensaation eri vaiheita. Näet mittarin palautteesta välittömästi, jos teet seuraavaa harjoitusta liian nopeasti edellisen jälkeen. Elimistö vastaa rasitukseen epätavanomaisilla lukemilla; syke saattaa nousta nopeasti hyvin korkeaksi tai päinvastoin pysyä treenin aikana pitkään matala vaikka mitä tekisit. Molemmissa tapauksissa palautuminen on kesken ja on paras keskeyttää harjoittelu. Kun palautuminen on onnistunut ja kunto kohentunut, voit huomata sykemittarin lukemista sykkeen pysyvän hiukan entistä matalampana vaikka kuntoilun tempo on sama kuin edellisellä kerralla.

Tärkeää lisätietoa sykemittareista

Elimistön signaaleja tulkittaessa yhdistetään tuntemukset omasta kehosta sykemittarin antamiin lukemiin. Positiivinen palaute luo motivaatiota liikunnan jatkamiselle. Negatiiviset reaktiot harjoittelun aikana tai sen jälkeen saattavat johtaa ylirasitukseen ja jopa masennuksen tunteisiin. Kuntoa kasvattaessa ei voi tulkita vain kehosta saatavia palautteita, mielen voima kuntoilun motivaattorina on aivan yhtä tärkeä. Mikäli kuntoilusta tulee vastenmielinen tunne tai sen antamia signaaleja kivusta ei huomioida, liikunnan tulokset ovat kaikkea muuta kuin toivotut. Sykemittari kertoo paljon kehon toiminnasta, mutta tunteita ja tuntemuksia pitää seurata sykemittarin antamien tilastojen lisäksi. Aloituskynnyksen ylityksen jälkeen keho alkaa kaipaamaan säännöllistä liikkumista ja opit tunnistamaan missä vaiheessa palautumisen jälkeen kuntoilu tuntuu taas hyvältä ja johtaa kunnon kehittymiseen. Usein sykemittarissa on sykkeen mittaamisen lisäksi muita älykkäitä toimintoja kuten kuntoilun tuloksen arviointi ja leposykkeestä kunnon mittaaminen. Sykemittareita on nykyään saatavilla monessa eri muodossa:

  • Ranteeseen laitettavan sykemittarina, johon sykevyö välittää tiedot
  • Sykevyönä, joka lähettää tiedot kännykän sovellukselle
  • GPS-sykemittarina
  • Kehittyneempänä rannetietokoneena

Mittaaminen eri lajien harjoittelun tueksi

Sykemittari ja siihen liitettävät lisälaitteet tukevat monen eri lajin harrastamista: juoksua, pyöräilyä, kävelyä, hiihtoa, kuntosaliharjoittelua, uintia ja kaikenlaista joukkueurheilua. Juoksija ei voi levätä alamäissä kuten pyöräilijä tai rullaluistelija, joten hänen pitää hallita suoritustaan koko matkan jaksamiseksi. Sykkeen tarkkailun tarve on siis jatkuvaa ja sykemittarin antaman palautteen pitää olla luotettavaa. Sykkeen ja nopeuden vertailu on juoksijan paras tapa hyödyntää sykemittaria. Juoksijalle sopii parhaiten GPS-sykemittari tai sykemittari, johon saa lisättyä GPS-paikannuslaitteen. Kännykkään liitettävän Bluetooth-mittarin tiedot luetaan kännykän sovelluksella, joka voi antaa monipuolista palautetta liikkumisesta. Osassa sovelluksista on äänipalaute, joka kertoo nopeutesi automaattisesti tietyn ajan tai välimatkan välein. Pyöräilijä voi liittää omaan sykemittariinsa kampikierroksia ja nopeutta mittaavan langattoman anturin, joka antaa palautetta suorituksen tekniikasta. Myös poljintehoa mittaavia antureita on saatavilla kilpatason urheilijan suorituksen tueksi. Lisälaitteet antavat sykemittarin ohella tarvittavaa tietoa pyöräilystä, jossa pelkkä nopeus ei kerro kovinkaan paljoa suorituksen onnistumisesta.

Sykemittaria voi käyttää myös kävellessä

Kävelyssä sykemittarin hyödytäminen saattaa tuntua turhalta, mutta kävelylenkki kannattaa mitata aina erikseen. Sykemittarin avulla voit vaihdella kävelyn vaikuttavuutta tekemällä välillä kiihdytyksiä kävelylenkin aikana. Kävelylenkin tietoinen muuttaminen kehittää paremmin kuntoa kuin saman lenkin kävely aina samalla vauhdilla. Uintia ei voi seurata yhtä reaaliaikaisesti kuin maalla harjoiteltavia lajeja. Uintiin tarkoitettu vedenkestävä sykemittari laskee uintivedot ja käännökset altaiden päässä, joista mittari laskee koko uintimatkan pituuden. Uinnin jälkeen voi tarkastella sykemittariin kerääntyneitä tietoja ja hyödyntää palautetta seuraavaa harjoituskertaa varten.

Tilaa nopeasti ja turvallisesti verkkokaupastamme

Voit tilata kuntoilutuotteita nopeasti ja vaivattomasti verkkokaupastamme. Tuotteiden vertailu on näppärää verkkokaupassa ja tilauksen teet silloin kun se parhaiten sopii sinulle. Käsittelemme tilauksesi mahdollisimman pian ja toimitamme sykemittarisi sinulle toimitustavan mukaisessa aikataulussa. Verkkokauppamme myy ainoastaan laatutuotteita markkinoiden edullisimmilla hinnoilla. Jos haluat täydentää tilaustasi muilla kuntoilutuotteilla, voit etsiä tuotteita näppärästi verkkokauppamme monipuolisilla hakutoiminnoilla. Kirjoita vain tuotemerkin nimi hakukenttään tai käytä valmiita hakuehtoja sivuston reunassa rajataksesi hakutuloksia. Tuotteiden hakuehtoihin kuuluvat käyttäjän sukupuoli, tuotteen käyttötarkoitus, sen minimi- ja maksimihinta sekä tuotteen väri. Voit etsiä tuotteita myös verkkokaupan eri tuotekategorioiden mukaan. Mikäli tilaamasi tuote ei jostain syystä sovikaan sinulle, voit palauttaa sen takaisin ilman mitään kuluja. Tarkempiin asiakaspalautusohjeisiin voit tutustua verkkokauppamme sivustolla, josta löydät myös eri toimitustapojen kuvaukset sekä asiakaspalvelumme yhteystiedot ja aukioloajat.

Paljon erilaisia urheiluvarusteita nettikaupassamme:  Askelmittarit |  Outdoor-rannakellot |