Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta
Varaston tyhjennys - jopa -80%¹

OPAS LASTEN VAATETUKSEEN

Vinkit lasten ulkovaatetukseen

Pue lapsesi oikein ulkoleikkejä varten

Lasten pukeminen ulkoilua ja myös haastavia sääoloja varten ei poikkea aikuisten pukeutumisesta kovinkaan paljon, ja samat lainalaisuudet pätevät myös lapsille, kun pitää suojautua tuulta, vesisadetta tai lumipyryä vastaan. Valitse ihoa vasten hyvin hengittävä ja kosteutta iholta siirtävä materiaali, pintakerrokseksi taas kosteudelta ja tuulelta suojaava materiaali.

1. kerros on lähinnä ihoa
Polyesteristä tai villasta valmistettu kerrasto pitää lämmön varmasti keholla. Villasukat ovat myös parhaimmat sukat pienten varpaiden lämpiminä pitämiseen, sillä villa lämmittää myös kosteana. Polyesteri sopii hyvin paljon liikkuville lapsille, sillä se siirtää kosteutta tehokkaasti iholta. Vähemmän liikkuville lapsille villa on materiaalina parempi ja lämmittävämpi valinta. Puuvilla ei ole perinteisistä uskomuksista poiketen aivan optimaalinen materiaali ulkoiluun. Se kostuu hyvin helposti ja ei kuivu kovin helposti, mikä tekee helposti hyvin kylmän tunteen iholle. Monet nykyajan kerrastot sopivat hyvin myös sisävaatteiksi päiväkotiin.

2. kerros tarjoaa lisälämpöä
Välikerroksen tarkoituksena on tarjota ulkoilijalle lisälämpöä. Välikerros on yleensä tarpeellinen, kun olosuhteet ovat erittäin kylmät tai tuuliset. Hyvin lämmittäviä materiaaleja ovat esimerkiksi villa ja fleece. Välikerroksen alle puetaan tavallisesti ihonmyötäinen kerrasto ja välikerroksen päälle suojaavat kuoritakki sekä kuorihousut.

3. kerros pitää kylmän pois keholta
Pintakerroksen materiaaliksi kannattaa valita vahva ja kestävä materiaali, joka kestää kurjatkin olosuhteet ja toistuvat pesut. Pintakerroksen tarkoitus on suojata kehoa ulkopuolelta tulevalta kylmältä ja kosteudelta, ja samalla pitää lämmön keholla.


Vaeltamaan lasten kanssa
Vaellusretki lasten kanssa voi olla erityinen elämys, mutta vaellukselle on asennoiduttava eri tavalla kuin aikuisten kesken tehtävälle vaellukselle. Lasten kanssa matka ei taitu yhtä nopeasti, mutta vaelluksen tavoitteeksi ei kannatakaan ottaa nopeutta tai kuljetun matkan pituutta vaan se kannattaa nähdä seikkailuna ja erityisesti koko perheen yhteisenä elämyksenä. Reittejä ei kannata suunnitella liian pitkiksi ja aikaa kannattaa varata reilusti vaikkapa muurahaispesän kuhinan seuraamiseen tai värikkäiden perhosten ihasteluun.

Leikin kautta iloon

Avainsanat onnistuneeseen vaellukseen ovat kepeys ja iloisuus. Motivoi lapsia vaelluksen aikana riittävän useilla ja herkullisilla evästauoilla sekä hauskoilla leikeillä ja leikkimielisillä haasteilla. Lapsille ei ehkä tule mieleen kisata suuren kiven tai korkean puun herruudesta, mutta kannustamalla lapsia luonnosta tulee hetkessä suuri leikkipuisto ja matkanteko sujuvat kuin itsestään, ja niin lapset kuin aikuisetkin nauttivat vaelluksesta.

Lapsen ehdoilla

Muista mitoittaa päivätavoitteet lasten iän ja liikkumistottumuksien mukaan. Älä pakota tai patista lapsia, sillä se on varma tie kaikkien ärtymykseen ja hyvän hengen pilaamiseen. Anna myös lapselle aikaa ihastella luontoa ja sen elämää. Värikäs perhonen tai vikkelä orava voi olla lapselle paljon suurempi nautinto ja elämys kuin henkeäsalpaavat maisemat kallion laelta.

Muuta huomionarvoista

Pohjoisen kesässä on monia asioita, joita vastaan pitää muistaa suojautua, ja erityisesti lapset on syytä suojata huolella. Aurinkosuoja, hyönteiskarkotteet ja sadesuojat ovat tärkeitä niin lapsille kuin aikuisillekin. Erityisesti kuitenkin lapsen herkkä iho on syytä suojata huolellisesti. Myös energiatankkauksen suhteen kannattaa olla suunnitelmallinen. Ulkona liikkuessa energiaa kuluu tavallista enemmän ja lasten pienet annokset sulavat myös nopeasti. Mukaan kannattaa pakata runsaasti näppäriä, pieniä eväitä kuten rusinoita, pähkinöitä, myslipatukoita ja kohtuudella makeisia. Noin 5-vuotias lapsi kantaa jo innoissaan ja ylpeänä omaa reppuaan, mutta reppuun tulee pakata vain muutamia kevyitä esineitä kuten esimerkiksi sadevaatteet ja yksi pieni lelu. Yksi lelu on muutenkin aivan riittävästi, sillä luonnossa riittää ihasteltavaa kerrakseen.


Matkalle lapsen kanssa

Matkustaminen lapsen kanssa vaatii aina hieman enemmän suunnittelua kuin matkustaminen ainoastaan aikuisten kesken. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta eikä varsinkaan rasittavaa jos suunnittelun tekee huolellisesti. Tarvittavien varusteiden määrään vaikuttavat suuresti monet seikat kuten matkan pituus, lapsien ikä sekä matkustus- ja yöpymistapa. Pienille lapsille tarvitsee luonnollisesti enemmän varusteita kuin isommille lapsille, joiden varusteissa pelit ja vapaa-ajanviihdyke ovat suuremmassa osassa.
Seuraavassa joitakin vinkkejä, jotka ovat osoittautuneet käteviksi lasten kanssa matkustaessa:

Oma tyyny ja viltti

Oma tyyny on useille meistä, erityisesti lapsille, avain mukavaan nukahtamiseen. Mikäli tyynyn kuljettaminen tuntuu vaivalloiselta, hyvä vinkki on ottaa mukaan tyynyliina ja täyttää se vaatteilla. Tällä tavalla mukana kuljetettavat varavaatteet saa myös hyötykäyttöön. Hyvä viltti toimii monipuolisesti niin alustana taukoa vietettäessä, aurinkosuojana puuhun ripustettuna, hoitoalustana vaippaikäisten lapsien kanssa ja jopa parhaassa tapauksessa pyyheliinana.

Useita vaihtovaatekertoja

Matkoilla pieniltä haavereilta ei voi välttyä ja mukavampaa on vaihtaa vaatteet puhtaisiin ja kuiviin kuin olla koko ajan varomassa vaatteiden likaantumista tai kastumista. Varavaatteet kannattaa jakaa useisiin eri laukkuihin niin, etteivät kaikki vaatteet kastu tai joudu hukkaan vahingon sattuessa.

Matka-apteekki

Matka-apteekin tulee sisältää kaikkien tuntemien perustarvikkeiden, kuten särkylääkkeiden, laastareiden, desinfiointiaineen ja kuumemittarin, lisäksi esimerkiksi myös nenäsprayn, joka on erittäin kätevä lentomatkoilla tukkoisen nenän avaamiseen. Myös rauhoittava perusvoide niin hyönteisten pistoihin kuin auringonpolttamiin on hyvä olla aina matkassa mukana. Muista myös hyttyssuojaverkko vaunuissa tai kantorinkassa mukana kulkeville lapsille.

Muista viihdykkeet

Luontoretkelle tai vaellukselle ei ole tarkoitus raahata mukaan suurta määrää leluja, mutta joitakin virikkeitä kannattaa kuitenkin varata mukaan erityisesti pidemmille vaelluksille, jolloin sadekelit saattavat yllättää ja aika sateensuojassa saattaa tuntua pitkäveteiseltä. Esimerkiksi pelikortit, äänikirjat sekä tietysti tavalliset kirjat, väriliidut ja piirustusvihko ovat hyviä varusteita rauhalliseen ajanvietteeseen luonnonhelmassa. Itkuhälytin on kätevä varuste myös matkoille, kun lapsen haluaa nukuttaa hieman sivummalle suuremmasta hälystä ja samanaikaisesti itse nauttia muiden seurasta.

Kosteuspyyhkeet ja käsidesi

Kosteuspyyhkeet ja nenäliinat kuuluvat toki myös arkipäiväisiin varusteisiin, kun on liikkeellä pienen lapsen kanssa. Retkelle ja vaellukselle kosteuspyyhkeitä kannattaa varata tavallista enemmän. Muistathan ottaa mukaan myös runsaasti pieniä muovipusseja, joihin käytetyt pyyhkeet ja nenäliinat voi säilöä. Niin sanotut koirankakkapussit toimivat tähän tarkoitukseen oikein hyvin ja niissä on hyvä säilöä hyvin myös käytetyt vaipat.

Lastenruoat ja vellit

Varaa matkalle mukaan riittävän paljon lastenruokia, mutta älä turhaan raahaa mukaan liikaa. Useilla leirintäalueilla ja toki tavallisista kaupoista on mahdollista täydentää ruokavarastoa sen hiipuessa. Lasipurkit kannattaa pakata vaippojen sisään, sillä vaipat imevät hyvin jos purkit vuotavat tai sattuvat menemään rikki.

Aurinkosuoja

Jos matka ajoittuu kesäkaudelle, auringolta suojautuminen on erittäin tärkeää. Hellehattu on ehdoton varuste ja ihon suojaaminen uimisen aikana on erityisen tärkeää. Uinnin aikana kuumuutta ja auringolle altistumista ei tunne samalla tavalla, ja sen vuoksi palamisen vaara on entistä suurempi. Tärkeimmät varusteet ovat aurinkovoide, riittävän peittävä uima-asu, uimavaippa ja aurinkolasit.


Esikouluikäiset lapset

Vanhemmat luonnollisesti haluavat taata lapsilleen lämpimät ja kuivuuden takaavat vaatteet kaikkiin vuodenaikoihin. Ulkovaatteiden yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on hyvän liikkuvuuden mahdollistaminen. Siksi panostaminen laadukkaisiin materiaaleihin kannattaa ehdottomasti. Toinen tärkeä asia on sopivien vaatteiden hankkiminen. Kasvuvara-ajattelu on hyvin houkutteleva lapsien kiivaan kasvutahdin tuntien, mutta liian suurissa vaatteissa liikkuminen on hankalaa ja liian pitkät puntit tai hihat kastuvat helposti. Hyvin hengittävät pintamateriaalit ovat käytössä huomattavasti miellyttävämmät kuin täysin tiiviit ja kosteuden sisällään pitävät materiaalit. Laatu maksaa luonnollisesti hiukan enemmän, mutta maksaa itsensä takaisin nopeasti käyttömukavuutena ja pitkäikäisyytenä. Laadukkaat lastenvaatteet sopivat lisäksi usein koko perheen lapsien käyttöön vuorotellen tai ne voi myydä kelpohintaan eteenpäin lapsen kasvaessa ulos vaatteesta.
Seuraavassa on listattu muutamia pukeutumisseikkoja, jotka kannattaa pitää mielessä esikouluikäisten vaatehankintoja ajatellen:

 • Tekstiilitussilla on helppo merkitä lapselle kuuluvat vaatteet ja välttää näin useasti tapahtuvat sekaannukset päiväkodin tai koulun eteisessä.
 • Aluskerrasto villasta tai polyesteristä. Kerrasto siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta ja pitää kehon lämpimänä. Polyesteri sopii hyvin paljon liikkuvalle lapselle ja villa puolestaan lämmittää tehokkaasti, vaikkei liikkuisi niin aktiivisesti. Villa myös lämmittää paremmin myös kosteana ja ylläpitää paremmin miellyttävän lämmön.
 • Välikerros villasta tai fleecestä.Välikerroksen tärkeä ominaisuus on hengittää ja lämmittää samanaikaisesti. Välikerroksen täydentää ihoa vasten oleva aluskerrasto ja suojaava ulkokerros.
 • Kuoritakinon syytä olla vedenpitävä, tuulenpitävä ja samalla hengittävä. Hengittävä kuoritakki riittää hyvän aluspaidan kanssa yhdistettynä myös kylmemmän päivän varusteeksi.
 • Kuorihousuttäyspitkällä vetoketjulla ovat ehdottoman kätevä varuste Suomen syys- ja talviolosuhteisiin. Ne on helppo riisua myös kengät jalassa, mikä on varsin käytännöllinen ominaisuus.
 • Ohut päähine lämmittää pienen pään välikausisäässä. Ohut fleece-materiaali toimii varsin hyvin.
 • Paksu päähine kosteuden- ja tuulenpitävästä materiaalista sopii hyvin kylmiin talvikeleihin.
 • Perinteiset villasukat eivät ole syyttä suomalaisen ulkoilupukeutumisen perusta. Villa on erinomainen materiaali sen monipuolisuuden ansiosta. Se lämmittää tehokkaasti myös kylmänä ja sen luonnostaan antibakteeriset ominaisuudet ehkäisevät epämiellyttävien hajujen syntymistä. Villa myös hengittää paremmin kuin keinokuitumateriaalit ja siirtää kosteutta pois iholta. Huomioi kuitenkin, että villasukat ovat varsin liukkaat ja pienet lapset saattavat tarvita pitävät sisäkengät liukastumisien ehkäisyyn.
 • Tuubihuivi tai kypärämyssysuojaa hyvin kaulan ja niskan hyvin kylmissä keleissä.
 • Hellehattu tai lippison ehdoton varuste aurinkoisena kesäpäivänä, mutta myös keväinen aurinko voi olla hyvin paahtava ja pää on hyvä suojata hatulla myös silloin.
 • Ohuet käsineet lämmittävät käsiä viileinä iltoina tai esimerkiksi polkupyörällä ajaessa.
 • Paksut käsineeton usein paksusti topattu ja ne eristävät kylmän ja tuulen hyvin pois iholta. Paksuja hanskoja valitessa huomiota kannattaa kiinnittää liikkuvuuteen ja istuvuuteen. Liian jäykissä ja isoissa hanskoissa lapsien on vaikea tarttua mihinkään, mikä hankaloittaa aktiivisia ulkoleikkejä.
 • Sadevaatteet kuuluvat valitettavasti syksyyn. Tutustu uusiin materiaaleihin ja malleihin. Sadevaatteiden ei tarvitse automaattisesti olla hiostavia tai jäykkiä. Uudenlaiset sadevaatteet mahdollistavat hyvin aktiivisen elämäntyylin.
 • Kumisaappaiden alle on hyvä pukea villasukat jalkoja lämmittämään.
 • Talvihaalarikuuluu talveen. Haalari lämmittää ja peittää selän tehokkaasti. Se pysyy paremmin paikoillaan kuin erilliset takki ja housut. Haalari on myös lapsille helpompi pukea päälle kuin kaksiosainen talviasu.
 • Talvisaappaiden valinnassa pätevät samat lainalaisuudet kuin muidenkin talvivaatteiden valinnassa. Vältä liiallista kasvuvara-ajattelua. Liian paksut ja painavat saappaat ovat myös arkisessa käytössä liian raskaat. Valitse mieluiten kosteudelta ja kylmältä suojaavat, monikäyttöiset talvisaappaat.
 • Sisäkengät / tohvelitovat parhaimmillaan silloin, kun lapsen on helppo pukea ja riisua ne itse.

Huomio seuraavat seikat kouluikäisten lasten pukeutumista ja tarvittavia varusteita hankittaessa:

 • Tekstiilitussilla on helppo merkitä lapselle kuuluvat vaatteet ja välttää näin useasti tapahtuvat sekaannukset koulun eteisessä.
 • Ensimmäisen koulurepun hankinnassa kannattaa olla maltillinen repun koon suhteen. Tilavan repun ostaminen on ajatuksena houkutteleva, mutta kannatta pitää mielessä, että ekaluokkalaiset ovat vielä varsin pienikokoisia ja siksi valtavan suuren repun kantaminen on raskasta. Lapsen kasvaessa repun vaihtaminen isompaan tapahtuu kuin luonnostaan. Leveät ja pehmustetut olkaimet sekä vatsan yli kiinnitettävä vyö parantavat kantomukavuutta huomattavasti.
 • Sisäkengät ovat parhaimmillaan silloin, kun lapsen on helppo ja pukea ja riisua ne.
 • Juomapullon on hyvä olla osa päivittäistä varustusta. Käytännöllinen juomapullo on helposti tiskattava. Lapsen täytyy myös itse pystyä avaamaan ja sulkemaan pullo tiiviisti.
 • Eväsrasian tulee olla riittävän iso mutta samalla mahdollisimman pieneen tilaan mahtuva. Eväsrasiaan on käytännöllistä pakata terveellisiä eväitä koulupäivän jälkeen syötäväksi ja eväitä myös mahdollisille luokkaretkille. Termospullo on hyvä varuste myös lapsille talvisaikaan. Mikään ei ole mukavampaa kuin lämmittävä kaakao luistelun tai hiihtoretken päätteeksi.
 • Välikerros villasta tai fleecestä.
 • Välikerroksen tärkeä ominaisuus on hengittää ja lämmittää samanaikaisesti. Välikerroksen täydentää ihoa vasten oleva aluskerrasto ja suojaava ulkokerros.
 • Kuoritakin on syytä olla vedenpitävä, tuulenpitävä ja samalla hengittävä. Hengittävä kuoritakki riittää hyvän aluspaidan kanssa yhdistettynä myös kylmemmän päivän varusteeksi.
 • Kuorihousut täyspitkällä vetoketjulla ovat ehdottoman kätevä varuste Suomen syys- ja talviolosuhteisiin. Ne on helppo riisua myös kengät jalassa, mikä on varsin käytännöllinen ominaisuus.
 • Ohut päähine lämmittää pienen pään välikausisäässä. Ohut fleece-materiaali toimii varsin hyvin.
 • Paksu päähine kosteuden- ja tuulenpitävästä materiaalista sopii hyvin kylmiin talvikeleihin.
 • Tuubihuivi tai kypärämyssy suojaa hyvin kaulan ja niskan hyvin kylmissä keleissä.
 • Hellehattu tai lippis on ehdoton varuste aurinkoisena kesäpäivänä, mutta myös keväinen aurinko voi olla hyvin paahtava ja pää on hyvä suojata hatulla myös silloin.
 • Ohuet käsineet lämmittävät käsiä viileinä iltoina tai esimerkiksi polkupyörällä ajaessa.
 • Paksut käsineet on usein paksusti topattu ja ne eristävät kylmän ja tuulen hyvin pois iholta. Paksuja hanskoja valitessa huomiota kannattaa kiinnittää liikkuvuuteen ja istuvuuteen. Liian jäykissä ja isoissa hanskoissa lapsien on vaikea tarttua mihinkään, mikä hankaloittaa aktiivisia ulkoleikkejä.