Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta
Nauti syksyn juoksulenkeistäsi

KAJAKIN VALINTA

KAJAKIN VALINTA

Kajakin valinta

Kajakkia valitessa useimmat tuntuvat olevan asiantuntijoita ja ristiriitaisia neuvoja satelee joka suunnalta. Olemme yrittäneet koota mahdollisimman selvät neuvot erilaisten kajakkien valintaan.

1. Missä aiot käyttää kajakkia?

Kajakeissa on suuria eroja. Avovesimelontaan soveltuvat täysin erilaiset kajakit verrattuna esimerkiksi tyyniin sisävesiin. Kannattaa miettiä realistisesti missä ja miten suunnittelet uutta kajakkiasi käyttää eikä kannata uskoa jokaiseen uuteen ohjeeseen tai trendikajakkiin. 6 metrin pituinen sisävesien pitkänmatkankanootti ei todennäköisesti sovi ulkovesien saaristoon, joissa pitää pystyä kääntymään ketterästi ajoittain aallokkoisissa olosuhteissa.

2. Tilavuus

Oma painosi ja kajakkiin otettavien varusteiden määrä määrittää kajakin sopivan tilavuuden. Oikean kokoinen kajakki myös tuntuu tukevalta ja sitä on helppo käsitellä. Liian pieni kajakki tuntuu kiikkerälle. Liian isoa kajakkia on hankala hallita ja liikkuminen on epävarmaa etenkin haastavissa olosuhteissa. On hyvin tärkeää löytää hyvä kontakti kajakin runkoon, jotta melominen kaikenlaisissa olosuhteissa tuntuu varmalle.

3. Pituus

Yleisesti pitkillä kajakeilla on helpompi saavuttaa nopeammin kova vauhti. Toisaalta pitkää kajakkia on vaikeampi hallita haastavissa olosuhteissa. Esimerkiksi suoran kurssin pitäminen suurissa aalloissa tai ristiaalloissa on haastavaa pitkällä kajakilla. Toki kajakin rungolla on myös merkitystä, kun etsitään itselle optimaalisinta kulkupeliä. Tavallisesti pyöreäpohjaiset kajakit ovat kiikkerämpiä kuin litteäpohjaiset kajakit.

4. Vakaus ja teho

Olemme usein huomanneet, että ihmiset ovat innostuneita ostamaan viimeistä huutoa olevan kajakin, jolla melojat arvokisoissa ovat yltäneet huippusuorituksiin. Tällaiset huippunopeuteen suunnitellut kajakit ovat usein hyvin kiikkeriä. Suosittelemme sen vuoksi ihmisiä hankkimaan hieman hitaamman ja samalla vakaamman kajakin, jonka kyydissä on mahdollista kehittää tehokasta ja voimakasta melomistyyliä.

5. Paino

Kevyemmässä kajakissa on toki etunsa etenkin jos kajakki on tarkoitettu kilpailukäyttöön. Kun kuitenkin on oppinut melomaan oikealla tyylillä ja saavuttaa tietyn nopeuden, kajakki kulkee mukavasti painoi se sitten 21 tai 26 kg. Melan painolla ja rakenteella saattaa sen sijaan olla enemmän merkitystä. Kevyet kajakit eivät usein ole rungoltaan erityisen kestäviä, mikä pidemmällä aikajaksolla katsottuna on toki haitta.

6. Kajakin pakkaaminen

Suunnitteletko pidempää kajakkiretkeä talviaikaan? Tässä tapauksessa tarvitset kajakin, jossa on suurempi tavaratila. Jos ylität kajakin pakkaussuosituksen, kajakin ohjausominaisuudet heikkenevät reilusti. Jos käytät kajakkiasi pääosin lyhyemmille retkille, kaksi tavaratilaa saattaa olla turhaa. Päiväretkille yksi, hyvin käden ulottuvissa oleva tila toimii mainiosti, mutta yhden päivän tarvikkeet mahtuvat usein hyvin myös istuma-aukkoon vedenpitävässä pussissa.

7. Omat taidot

Kiikkeriin kilpakajakkeihin tottunut meloja pitää useimpia kajakkeja varmasti tukevina. Jos kuitenkin olet aloittelija, kannattaa arvioida omat taidot realistisesti. Melominen ei ole hauskaa jos kaikki energia menee keskittymiseen, miten kajakissa pysyy ilman keikahduksia. Vakaammalla kajakilla voit hioa melontatekniikkaasi ja hyvällä melontatekniikalla myös teoriassa hieman hitaammalla kajakilla voi yltää hyviin nopeuksiin. Omia taitoja arvioidessa kannattaa miettiä sen hetkisiä taitoja eikä taitoja, jotka toivoisi tulevaisuudessa omaavansa.

8. Materiaali

Materiaali on kajakeissa usein mallit toisistaan erottava tekijä. Mikäli tarvitset kestävän kajakin, kannattaa tutustua muovisiin malleihin. Hiili- ja lasikuitu ovat myös yleisiä kajakin valmistusmateriaaleja. Ne ovat jäykempiä kuin muovi, ja hiili- ja lasikuituisten kajakkien valikoima on varsin kattava. Toisaalta lasi- ja hiilikuituiset kajakit ovat arvokkaampia kuin muovikajakit, ja ne vaativat myös enemmän hoitoa hieman aremman pintamateriaalinsa vuoksi. Pintamateriaali vaikuttaa myös kajakin käyttöön, sillä lasi- tai hiilikuitukajakille täytyy rantautua varovaisesti, etteivät terävät kivet revi rikki kajakin pohjaa. Kajakin materoaaleja kannattaa vertailla ajan kanssa ennen ostopäätöksen tekemistä, sillä materiaali vaikuttaa kajakin käyttöön ja ominaisuuksiin tulevaisuudessa. Myös materiaalien sisällä on eroja. Halvemmat materiaalit, kuten chopmat tai ruiskuvalettu lasikuitu, ovat usein kehnompia kuin paremmat kalliimmat materiaalit, kuten dioleeni tai taivutettu lasikuitu.

9. Jälleenmyyntiarvo

Ensimmäistä kajakkia ostaessasi kannattaa miettiä kajakin jälleenmyyntiarvoa, sillä harjoittelukäyttöön ostettu kajakki voi alkaa tuntua hitaalle muutaman vuoden harjoittelun jälkeen ja haluat mahdollisesti hankkia tilalle nopeamman menopelin. Halvemmissa malleissa jälleenmyyntiarvo tippuu usein runsaasti muutamassa vuodessa, mutta kalliimpi kajakki ainoastaan 20-30 %.


Melan valinta

Ohjeita ja sääntöjä melan valintaan on lähes yhtä paljon kuin melojakin, ja kaikki neuvot ovat osittain oikein ja pätevät tietyissä tilanteissa. Ensimmäistä melaa ostaessa kannattaa huomioida tärkeimmät asiat ja hyväksyä, että ensimmäinen ostos on niin sanottu kokeilu ja sen perusteella tietää seuraavan kerran mitkä aisat ovat itselle tärkeitä.

1. Käyttötarkoitus

Missä aiot meloa? Melotko enemmän tuulisella avomerellä vai rauhaisissa sisävesissä? Jos melot enimmäkseen mökkirannan tuntumassa, voi perinteinen mela täyttää tehtävän varsin hyvin. Koskimelontaan suositellaan hieman lyhyempää melaa verrattuna pitkänmatkanmeloihin.

2. Pituus

Melan sopivaan pituuteen vaikuttaa omaa pituutesi sekä melan käyttötarkoitus. Koskimelontaan käytetään lyhyempää melaa kuin pitkillä matkoilla. Pitkällä melalla liikkeen tahti on hitaampi, mutta toisaalta pitkällä melalla saa tehtyä voimakkaan liikkeen, joka kiihdyttää vauhtia. Lyhyempi mela mahdollistaa tiheämmän tahdin, mutta liike ei ole yhtä voimakas. Kapealapaisen melan täytyy olla noin 5 cm pidempi kuin leveälapaisen. Tutustu pituussuosituksiimme oheisesta taulukosta.

MELAN PITUUS RETKIMELONTA KOSKIMELONTA
150-155 cm n. 210 cm n. 188 cm
155-160 cm n. 212 cm n. 190 cm
160-165 cm n. 215 cm n. 192 cm
165-170 cm n. 218 cm n. 194 cm
170-175 cm n. 220 cm n. 196 cm
175-180 cm n. 222 cm n. 198 cm
180-185 cm n. 225 cm n. 200 cm
185-190 cm n. 225 cm n. 200 cm
190-195 cm n. 230 cm n. 203 cm
195-200 cm n. 235 cm n. 205 cm

3. Lapojen välinen kulma

Melan kummassakin päässä olevien lapojen välisen kulman suuruus vaikuttaa huomattavasti melomiseen. Juuri 90 asteessa toisiinsa kohden olevat lavat eivät aiheuta ollenkaan vastusta tuulelle melomisen aikana. Toisaalta ne rasittavat käden niveliä runsaasti. Mikäli lapojen välinen kulma on 0 astetta, käsiin kohdistuvaa rasitus pienenee, mutta vastus tuulessa suurenee. Kuten tavallista, kultainen keskitie on tässäkin paras ratkaisu. 60-70 asteen kulma on hyvä kompromissi. Se ei ota tuulta liikaa ja keventää käsinivelten rasitusta.

4. Melan paino

Melan paino on huomattavasti tärkeämpi kuin kajakin paino. 1000 vedon aikana 1,3 kg panoisen melan käyttäjä nostaa 500 kg enemmän kuin 800 g painoisen melan käyttäjä. Kajakki kulkee suunnilleen samaa vauhtia painoi se sitten 28 tai 21 kg.

5. Melan varsi

Jäykkä hiilikuituinen varsi tekee melasta paljon tehokkaamman taipuisavartiseen melaan verrattuna. Jäykkä varsi on kuitenkin varsin raskas käsivarren nivelille. Valikoimastamme löydät lasikuituisia tai yhdistelmämateriaali-hiilikuitu-kevlarista valmistettuja meloja. Pitkää kajakkiretkeä suunnittelevan kannattaa varata mukaansa toinen mela. Suositeltavaa on myös hankkia ns. quicklock-osa, joka mahdollistaa melan pituuden ja kulman muuntamisen. Avovesille suuntaavan kannattaa varata mukaan kapealapainen mela tuulisia kelejä varten. Pidempiä reissuja suunnittelevan kannattaa varata meloihin suojat, jotka estävät veden valumisen ranteisiin ja pidemmälle käsivarsiin. Kaikissa uusimmissa pitkänmatkanmeloissa on valuvalta vedeltä suojaavat läpät.


Vaatetuksen valinta

Oikeanlainen vaatetus ei ainoastaan tee melomisesta mukavampaa, vaan voi olla merkittävä turvallisuutta parantava tai huonontava tekijä tosipaikan tullen. Samoja neopreeni- tai lateksivarusteita kuin esimerkiksi vuorikiipeilyssä tai tunturivaelluksilla käyttäessään on ehdottomasti jo oikeilla jäljillä.

Hyvän perustan vaatetukselle luo kerrasto, joka siirtää kosteutta iholta ja pitää samalla lämpimänä pitkän kajakissa istumisen aikana. Kerrastossa kannattaa panostaa hyvään materiaalin, sillä hyvää kerrastoa voi käyttää monessa lajissa ja sen lisäksi ero hyvällä ja huonolla kerrastolla on suuri. Merinovillainen kerrasto on arvokas, mutta jokaisen sentin arvoinen.

Jos aiot olla pitkän aikaa ulkona viileissä olosuhteissa, pitkät alushousut kannattaa ehdottomasti pukea päälle. Kerraston päälle kannattaa pukea jotain lämmittävää feecestä tai villasta. Fleece on hyvä valinta melomiseen, sillä se ei ime kosteutta kovin tehokkaasti ja lämmittää myös kastuessaan varsin hyvin. Villa lämmittää myös tehokkaasti jopa märkänä, mutta siitä tulee märkänä varsin painavaa.

Päällimmäisen kerroksen on syytä olla veden- ja tuulenpitävä. Päällimmäistä kerrosta valitessasi kannattaa miettiä millaiseen käyttöön sitä tarvitsee. Pidempien matkojen melojalle hyvin hengittävä takki on erittäin tärkeä. Takin sisään ei saa muodostua kosteutta, sillä se kylmettää pitkien matkojen aikana. Koskimelojat tarvitsevat ehdottomasti vedenpitävän takin, jossa on vesitiiviit hihansuut ja kaulus. Neopreeni on usein käytetty materiaali hihansuihin ja kauluksiin. Hiljattain vesitiiviiden resoreiden valmistuksessa on alettu käyttää titaania. Titaani on varsin painava materiaali, joka joustaa hyvin ja sitoo hyvin tehokkaasti lämpöä.

Neopreeni toimii materiaalina siten, että se lämmittää sen ja ihon väliin pääsevän veden, jolloin vedestä tulee myös eräänlainen lämpökerros. Lateksia käytetään usein hihansuiden tiivistämiseen vedeltä, mikä on erityisen hyvä ominaisuus takissa erityisesti avomerissä meloville. Koskimelojille suositellaan vesitiivistä lateksikaulusta, joka pitää kuivana ja lämpimänä kovissakin tyrskyissä.

Suojaa pintamateriaalit aina öljyiltä ja muilta kemikaaleilta, kuten aurinkovoiteelta. Suojaa vaatteet myös suoralta auringonvalolta, myös talvisäilytyksen aikana. Kauluksen ja hihansuiden materiaali pysyy parempana, jos sirottelet talkkia niiden päälle ennen säilyttämistä. Vesitiiviit hihan- ja kauluksensuut menettävät ajan myötä joustonsa ja vedenpitävyytensä, mutta kangasliikkeistä löytää usien korvaavaa materiaalia, jolla resorit voi uusia.

Muista suojata myös pääsi kylmältä ja tuulelta. Myös erityisesti melomiseen suunnitellut hanskat ja tossut kannattaa hankkia mukavuuden takaamiseksi. Hyvät vaatteet tekevät melomisretkestä mukavan, vaikka aurinko ei hellisikään.


Kajakin rakenne

Jäykempirunkoiset kajakit ovat tehokkaampia käytössä. Jäykästä HTP-muovista valmistetut kajakit ovat myös ympäristöystävällisempiä, sillä HTP-muovi on kierrätettävää. Jäykkä materiaali tekee kajakista myös tukevamman meloa, sillä se ei anna periksi liikkeessä. Oheisassa kuvassa olemme selventäneet kajakit rakenteen osa osalta.

  1. Ergonomisesti muotoiltu kahva mahdollistaa mukavan nostamisen.
  2. Kauttaaltaan kannen päällä kulkevat nauhat tekevät kajakin käsittelystä hieman helpompaa esimerkiksi laiturille noustessa ja niihin voi tarpeen vaatiessa myös kiinnittää varusteita.
  3. Polkimet antavat tukea tehokkaaseen melomiseen. Polkimien kulmaa ja etäisyyttä voi usein säätää omien tarpeiden mukaan.
  4. Joustava verkko kannella on näppärä varuste kaiken pituisille retkille. Verkko pitää paikallaan kaikki tärkeät varusteet, joiden pitää olla käden ulottuvissa. Kompassin ja juomapullon lisäksi verkkoon saa asetettua kartan hyvin näppärästi.
  5. Yksi kajakin tärkeimmistä osista on istuin. Hyvässä istuimessa pitää olla pehmustettu tyyny ja pehmustetut polvituet. Hyvässä kajakissa istuinta ja polvitukia on mahdollista säätää.
  6. Joustava verkko kannella on näppärä varuste kaiken pituisille retkille. Verkko pitää paikallaan kaikki tärkeät varusteet, joiden pitää olla käden ulottuvissa. Kompassin ja juomapullon lisäksi verkkoon saa asetettua kartan hyvin näppärästi.
  7. Varustelokeroissa on kaksi kantta. Päällimmäinen, kovamuovinen kansi suojaa auringolta ja iskuilta. Alempi, usein neopreenista valmistettu kansi pitää varusteet suojattuna vedeltä.
  8. Ergonomisesti muotoiltu kahva mahdollistaa mukavan nostamisen.
  9. Kiinnityskohta peräsimelle. Peräsin on helppo irroittaa kuljetuksen ajaksi. Peräsin pitää tavallisesti ostaa erikseen.

Koskimelonta

Suunnitteletko koskikajakin ostamista? Alle olemme koonneet joitakin vinkkejä uuden kajakin valintaan.

River running

Koskimelontaa eri kokoisissa koskissa. River running -kajakin tulee olla riittävän raskas, jotta sillä pääsee tukevasti isompiekin aaltojen ja tyrskyjen läpi. Reilun kokonsa vuoksi river running -kajakissa on mukava istua pidempiäkin aikoja. Kajakin takaosaan on helppo pakata esimerkiksi makuupussi ja muut tarvikkeet useamman päivän retkille. Erinomainen kajakki aloittelijoille.

Creeking

Koskimelontaa matalissa, mutta voimakasvirtaisissa vesissä. Kosket ovat usein varsin kivikkoisia ja saattavat sisältää jopa pieniä vesiputouksia. Myös creeking-kajakki on varsin raskas ja lyhyt sekä pyöreänmallinen, mikä tekee siitä helposti hallittavan kuohuvissa vesissä. Soveltuu myös hyvin aloittelijoille, myös suurempiin koskiin.

Freestyle

Freestyle-melontaan tarkoitetut kajakit ovat kuin suuria leikkikaluja ja niiden suunnittelu on varsin erilainen kuin perinteisten kajakkien. Freestyle-kajakit ovat litteäpohjaisia ja varsin kulmikkaita muodoiltaan verrattuna pehmeän pyöreämuotoisiin kajakkeihin. Freestyle-kajakit ovat myös erittäin kevyitä verrattuna perinteisempiin kajakkeihin. Mitä pienempi ja kevyempi, sitä paremmin temppuilu vedessä onnistuu. Freestyle-kajakit eivät sovellu laisinkaan pidemmille koskenlaskuille, ja ne ovat vasta-alkajille varsin kiikkeriä.

Slalom eli kanoottipujottelu

Perinteinen koskenlaskulaji, jonka juuret johtavat 1900-luvun puolenväliin. Lajissa on tarkoitus pujotella koskessa keppejä kiertäen mahdollsimman nopeassa ajassa sekä ylä- että alavirtaan. Kanoottipujottelussa käytetään noin neljän metrin pituista kajakkia. Laji soveltuu varsin hyvin myös vasta-alkajille.

Koskisyöksy

Lajissa on tarkoitus laskea alas 2-10 km matka mahdollisimman nopeasti. Samankaltainen laji kuin multisport-melominen, mutta koskisyöksyssä kajakin koko ja ominaisuudet ovat tarkemmin määritelty. Koskisyöksyssä myös ajoittaiset hypähdykset ovat varsin tavallisia.

Kajakkipoolo

Kajakkipoolo ja hauska ja vauhdikas laji, jota voi harrastaa sekä sisällä että ulkona. Kajakkipoolo uima-altaassa soveltuu mainiosti talven treeniksi ja on hauska ajanviete kavereiden seurassa. Uima-altaaseen kannattaa luonnollisesti valita pieni ja kevyt kajakki.