Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta
Nauti syksyn juoksulenkeistäsi

MAKUUPUSSIT

HYVÄ TIETÄÄ ENNEN MAKUUPUSSIN OSTOA

Tarjoamme suuren valikoiman erilaisia makuupusseja. Ennen ostopäätöksen tekemistä suosittelemme miettimään tiettyjä seikkoja, jotka vaikuttavat runsaasti pussin valintaan.

UNTUVAMAKUUPUSSIT KEINOKUITUMAKUUPUSSIT
Plussat

1. Keveys
Untuvamakuupussit painavat paljon vähemmän kuin keinokuitumakuupussit.

2. Monikäyttöisyys
Keinokuituisten makuupussien kehityksessä on tapahtunut paljon kehitystä viime vuosien aikana, mutta ne eivät edelläänkään ole yhtä monikäyttöisiä ja lämpimiä kuin untuvapussit.

3. Pitkäikäisyys
Untuva kestää käytössä paljon paremmin kuin keinokuitupussit. Untuva pysyy ilmavana ja eikä paakkuunnu samalla tavoin kuin mahdollisesti keinokuitupussien täyte. Ilmava ja pöyhkeä täyte eristää lämmön tehokkaammin kuin litteäksi mennyt.

1. Edullisuus
Keinokuitumakuupusseja löytyy kaikista hintaluokista, mutta normaalisti keinokuitupussit ovat reilusti untuvapusseja edullisempia.

2. Hyvä lämmöneristys märkänä
Erona untuvamakuupusseihin keinokuitupussit säilyttävät lämmöneristyksensä varsin hyvin myös kosteina.

Miinukset

1. Huono lämmöneristys märkänä
Nukkuminen märässä makuupussissa ei ole mukava kokemus. Untuvan kastuessa se menettää kaikki lämpöä eristävät ominaisuutensa. Jos käytät untuvapussia kosteissa olosuhteissa, kannattaa pussi suojata mahdollisimman tehokkaasti kosteudelta. Mikäli untuvapussi kastuu kokonaan, sen kuivuminen voi kestää varsin kauan.

2. Hinta
Untuvamakuupussit ovat lähes aina reilusti arvokkaampia kuin vastaavat keinokuituiset. Untuvapussit ovat kuitenkin oikein pidettynä varsin pitkäikäisiä, jolloin hintaero lyhytikäisempiin keinokuitupusseihin ei ole järin suuri.

1. Lyhyt käyttöikä
Keinokuitumakuupussi menettää kuohkeuttaan jokaisella pakkauskerralla tiukkaan pakkauspussiin. Oikein säilytettynä ja kuljettettuna keinokuitupussi kuitenkin säilyy varsin pitkään käyttökelpoisena

2. Painavuus
Jopa kevyin keinomateriaali painaa enemmän kuin untuva. Kuohkeaa keinokuitua ei voi litistää pieneen tilaan yhtä hyvin kuin untuvaa, ja sen vuoksi se vie aina enemmän tilaa varusteissa. Pakkauspussien kiristysremmit helpottavat pussien tiivistämistä pienempään tilaan, mutta niitä käyttäessä pitää olla huolellinen. Usein varsin teräväreunaiset remmit kuluttavat runsaasti pussin pintamateriaalia ja aiheuttavat sen nopeampaa kulumista.


MAKUUPUSSIN OSAT

Kaulus

Useissa makuupusseissa, jotka on tarkoitettu pakkasasteisiin, on pehmeä ja muhkea kaulus, joka tiivistää lämpimän ilman tehokkaasti pussin sisään pitäen samalla kylmän ilman tehokkaasti ulkopuolella.

Vetoketju

Kaksi makuupussia, joissa on vetoketjut eri puolilla (toinen pussin vasemmalla puolella ja toinen pussin oikealla puolella), voi helposti liittää yhteen jos haluaa nukkua lähellä kumppaniaan. Vetoketjujen täytyy toki olla varsin samankaltaiset ja yhtä pitkät. Useissa talvi- ja naparetkikäyttöön tarkoitetuissa makuupusseissa on usein vasemmalle puolelle sijoitettu vetoketju. Joissakin hyvin kevyissä makuupusseissa voi olla hieman normaalia lyhyempi vetoketju, jotta pussin kokonaispaino olisi mahdollisimmman pieni.

Sovsäck på klippa

KUINKA LÄMPIMÄN MAKUUPUSSIN TARVITSEN?

Valitessasi uutta makuupussia itsellesi tärkein asia, jota tulee miettiä, on kylmimmät olosuhteet, joissa pussia aikoo käyttää. Kannattaa miettiä kylmin lämpötila, jossa aiot yöpyä ulkona makuupussissa ja valita makuupussi sen mukaan. Mikäli tarvitset mahdollisimman kevyen makuupussin, voit toki valita makuupussin niin, että nukut kaikkien vaatteidesi kanssa, jolloin makuupussin ei tarvitse välttämättä olla paksuin mahdollinen.

Makuupussi toimii eristeenä eli se eristää lämmön, jonka oma vartalosi tuottaa. Makuupussiin kannattaa siis mennä mennä lämpimänä, jolloin pussi tuntuu nopeammin lämpimältä. Lämmitä vartalosi ennen pussiin menemistä liikkumalla hieman tai esimerkiksi juomalla jotain lämmintä.

Makuupussien lämpöisyyden vertaaminen on helpompaa, kun lämpöisyyttä mitataan samalla taulukolla. Useammat valmistajat noudattavat nykyisin Euroopan unionin EN 13537 -normia, joka on merkkien yhteistyössä tehty sopimus. Ihmiset kestävät kylmyyttä ja pysyvät lämpiminä hyvin yksilöllisesti. Kannattaa tarkistaa yleisestä taulukosta, mihin lämpötilaan pussi on tarkoitettu. Mikäli palelet hyvin helposti, kannattaa valita varmuuden vuoksi kylmiin olosuhteisiin tarkoitettu makuupussi. Tutustu tästä talvimakuupusseihimme (alle -10 C) ja untuvamakuupusseihimme.

Lämpötilat jaetaan kolmeen eri ryhmään eurooppalaisen normin mukaisesti:

  • Mukavuuslämpötila (Comfort): Mukavuuslämpötilalla tarkoitetaan lämpötilaa, jossa normaalikokoinen nainen voi nukkua mukavasti ja rennosti.
  • Matala lämpötila (Lower Limit): Tällä tarkoitetaan lämpötilaa, jossa normaalikokoisen miehen odotetaan pystyvän nukkua mukavasti ja rennosti.
  • Äärilämpötila (Extreme): Äärilämpötilalla tarkoitetaan lämpötilaa, jossa normaalikokoinen nainen selviytyy elossa 6 tuntia, mutta ei pysty nukkumaan ja paleltumisvammat ovat mahdollisia.

Suosittelemme valitsemaan makuupussin, jossa lämpötila pysyy Komfort-lämpötilan puitteissa. Matala lämpötila kertoo, mikä on alin lämpötila, johon makuupussi soveltuu riippumatta henkilökohatisista ominaisuuksistasi. Äärilämpötilalla tarkoitetaan lämpötilaa, joka on terveydelle haitallinen ja siinä voi saada merkittäviä terveydellisiä oireita. Lasten makuupusseja ja makuupusseja alle 25 C° lämpötiloihin ei normaalisti testata.

Makuupussin lakana eristää myös mukavasti lämpöä. Lakanan, villasukkien, hatun ja eristävän makuualustan avulla pysyt paremmin lämpimänä. Makuualustan eristävyys vaikuttaa markittävästi lämpimänä pysymiseen.

Vinkkejä makuupussin pakkaamiseen:

  • Makuupussin pakkaaminen kannattaa aloittaa jalkopäästä. Rullaamalla pussi pienemmäksi etenemällä jalkopäästä kohti toista päätä ylimääräinen ilma poistaa suuresta suuaukosta ja näin pussin saa viikattua mahdollisimman tiiviiksi.
  • Luontoon lähtiessä makuupussi kannattaa pakata vesitiiviiseen pussiin.

Baffle-rakenne

Baffle-rakenteella tarkoitetaan makuupussin täytteen jakamista tasaisesti koko pussin alueelle samankaltaisella tikkauksella kuten esimerkiksi untuvatakeissa. Rakenne varmistaa lämmön tasaisen jakautumisen pussin sisällä ja estää kylmien kohtien muodostumisen. Kaikki talvikäyttöön tarkoitetut, korkealaatuiset pussit on valmistettu tällä periaatteella. Kesäkäyttöön tarkoitetuissa makuupusseissa Baffle-rakenne ei ole tavallinen, sillä kesäpussissa viileimpien kohtien muodostuminen pussin sisään ei ole epämiellyttävä, ehkä jopa päinvastoin.

Vedenpitävät makuupussit

Jotkut makuupussien valmistajat ovat kehittäneet vedenpitävän pintamateriaalin parantamaan höyhenmakuupussien luontaista vedenpitämättömyyttä. Vedenpitävä pintamateriaali pitää hyvin kosteuden loitolla silti hengittäen ja päästäen kosteuden haihtumaan varsin hyvin pussin sisältä. Mikäli kuitenkin hikoilet paljon tai menet pussiin kosteissa vaatteissa, voi kosteus olla liikaa ja olosta pussin sisällä tulee epämiellyttävää. Toisaalta vedenpitävä pussi mahdollistaa yöpymisen taivasalla ilman telttaa ja jopa bivy-pussia.

Täytteen laatu

Täytteen koostumus kerrotaan untuvan ja höyhenten prosenttiosuuksina. Mitä enemmän täytteessä on untuvaa, sitä ilmavampaa ja lämpimämpää se on. Fill Power -arvo kertoo untuvan laadun.

Makuupussin pituus

Kannattaa valita omaa pituutta vastaava makuupussi. Jos hankit liian pitkän makuupussin, joudut kantamaan turhaa painoa mukanasi. Liian ison makuupussin lämmittäminen kestää keholle myös tarpeettoman kauan. Naparetkille ja vaativiin talviolosuhteisiin valitaan joskus tarkoituksella liian pitkä makuupussi, jotta varusteet kuten kengät ja päällysvaatteet mahtuvat makuupussiin. Ottamalla ne mukaan makuupussiin välttää niiden jäätymisen yön aikana.

Naisten makuupussit

Erityisesti naisten ruumiinrakenteelle suunnitelluissa makuupusseissa on huomioitu seuraavat seikat:

  • Lyhyempi malli
  • Kapeampi mitoitus hartioiden alueella
  • Leveämpi mitoitus lanteiden alueella
  • Lisäeristys yläkropassa ja jalkaterissä