Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta
Varaston tyhjennys - jopa -80%¹

TELTAT

Telt Guide

TELTAN VALINTA - NÄIN VALITSET OIKEAN TELTAN

Valikoimistamme löydät suuren valikoiman erilaisia telttoja. Teltan valintaan vaikuttaa suuresti olosuhteet ja käyttötarkoitus, joissa aiot käyttää telttaa. Suuntaatko usein vuonovaelluksille, melontareissuille, naparetkille tai mahdollisesti hieman yksinkertaisimmille telttaretkille? Oletko matkassa yksin vai kuinka monta henkeä telttaan pitää mahtua? Onko teltan paino yksi huomioitavista asioista? Vastaako tarpeitasi enemmän ohuempi yksiseinäinen teltta vai tarvitsetko paksumman teltan? Tutustu vinkkeihimme ja pääset oikealle polulle teltan valinnassa.


3-vuodenajan teltta

Tavallisin teltta, joka sopii useimmille retkille. Kolmella vuodenajalla tarkoitetaan kevättä, kesää ja syksyä. Teltta ei sovellu aivan kylmimpiin olosuhteisiin, mutta sopii myös myöhäiseen syksyyn mikäli maassa ei ole lunta. 3-vuodenajan teltat ovat huomattavasti kevyempiä kuin paksummat 4-vuodenajan teltat. Jos siis haluat lähteä matkaan mahdollisimman kevyin varustein, 3-vuodenajan teltta on oikea valinta.

 • Hyvin ilmastoitu sisäteltta takaa miellyttävän ilman myös kesäkuumalla.
 • Täysin sisäteltan peittävä ulkopinta suojaa sateelta ja tuulelta.
 • Kevyet materiaalit ja kiinnityskappaleet.
 • Soveltuu käytettäväksi varhaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn saakka.

4-vuodenajan teltta

Neljän vuodenajan teltta sopii myös talvikäyttöön, ja on valmistettu paksusta, talven vaatimukset täyttävästä materiaalista sekä sisä- että ulkoteltan osalta. Paksu materiaali pitää myös tehokkaasti kylmän tuulen ja viiman teltan ulkopuolella. Talvikäyttöön tarkoitetut teltat ovat luonnollisesti painavampia kuin 3-vuodenajan teltat.

 • Kaikki ilmastointiaukot on mahdollista sulkea kovan myrskyn yllättäessä.
 • Vahvemmat materiaalivalinnat kuin 3-vuodenajan teltoissa.
 • Teltassa useita kiinnitysnaruja tuulisiin olosuhteisiin.
 • Soveltuu erityisesti vuoristo- ja talviolosuhteisiin.

Teltan koko

Teltan kokoa mietittäessä kaksi pääasiaa, jotka pääasiassa määrittävät teltan valinnan, ovat teltan mahdollinen enimmäispaino ja yöpyvien henkilöiden lukumäärä. Kahden hengen teltta lienee tavallisin valinta retkelle lähdettäessä, mutta esimerkiksi neljän hengen seurueen kannattaa harkita neljän hengen teltan käyttämistä, sillä neljän hengen teltta painaa vähemmän kuin kaksi kahden hengen telttaa. Tällöin koko ryhmän varusteiden yhteenlaskettu paino on pienempi. Toki isompi teltta takaa myös enemmän mukavuutta teltan sisällä ja suuremman nukkumistilan, jossa on mahdollista venyttää jäseniään. Esimerkiksi kolmen hengen teltta kahdelle hengelle voi olla oikea valinta mikäli jokaisesta grammasta ei tarvitse tinkiä. Myös huonon sään sattuessa tilavammassa teltassa on mukavampi pitää sadetta.

Vaativimpiin tarkoituksiin, vuoristo-olosuhteisiin on syytä valita juuri yöpyjiä vastaava koko, vuoristossa jokaisella ylimääräisellä grammalla on merkitystä. Jotkut valitsevat myös selvästi liian pienen teltan ylimääräisen painon minimoimiseksi, mutta silloin luonnollisesti myös mukavuus kärsii. Suosittelemme tarpeeksi reilua telttaa, mikäli suunnittelet esimerkiksi leiriä jäätikölle tai tukikohtaa hiihtolenkeiltä toipumiseen. Näissä tapauksissa mukavuutta osaa arvostaa leiriin päästyään.


Kupoliteltta vai tunneliteltta?

Kupoliteltta

Kupoliteltta kiinnitetään maahan ainoastaan telttatankojen avulla ja sen vuoksi sen voi pystyttää helposti myös paikkoihin, joihin ei ole mahdollista kiinnittää telttakiiloja. Tämän vuoksi kupoliteltta on usein esimerkiksi kallioiselle rannalle leiriytyvän melojan valinta. Kupoliteltan etu on, että voit ensin koota sen ja kiristää telttakankaan ja etsiä sitten sille sopivan paikan. Sopivan paikan löytäessäsi voit helposti kiinnittää maakiilat paikoilleen. Useimpien kupolitelttojen pystyttäminen aloitetaan sisäosan kokoamisella ja vasta sitten teltan ulkopinta. Erillisten osien etuna on mahdollisuus käyttää pelkästään sisäosaa lämpimissä kesäolosuhteissa. Kupoliteltassa on usein suurempi huonekorkeus kuin tunneliteltoissa, mutta vastaavasti usein pienempi absidi. Kupoliteltat ovat tavallisesti hiljaisempia kuin tunneliteltat, joihin mahdollinen tuuli tarttuu helposti. Kupoliteltan hiljaisuus perustuu ristikkäin kulkeviin rimoihin, jotka kiristävät telttakankaan hyvin kireäksi.

Tunneliteltta

Tunneliteltta eroaa kupoliteltasta rakenteensa vuoksi. Tunneliteltta ei pysy pystyssä itsestään vaan pystyttämiseen tarvitaan aina maakiilat ja kiristysnarut. Tunneliteltan ehdoton etu on sen tarjoama suuri tila varsin vähäisellä painolla. Tunneliteltan sisä- ja pintakerros myös kulkevat näppärästi yhdessä ja samassa paketissa. Tämä estää sisäteltan kastumisen esimerkiksi sateessa telttaa kasatessa. Tunneliteltta soveltuu erinomaisesti pohjoisen luonnossa liikkuville. Talvikäyttöön sopivaa telttaa etsiessäsi kannattaa huomioida, että teltan pintakerros, ulkoteltta, ulottuu maahan asti suojaten lumipyryltä ja kolealta viimalta. Useimmissa tunneliteltoissa on tämä ominaisuus. Tunneliteltat ovat tavallisesti kevyempiä ja niissä tila on paremmin käytössä kuin kupoliteltoissa. Kupoliteltat kestävät kuitenkin paremmin esimerkiksi lumen painon ristikkäisten tukirimojensa ansiosta tehden niistä luonnollisesti myös painavammat kuin tunneliteltoista. Jos suunnittelet leiriytymistä pienelle kallionkielekkeelle vaelluksen päätteeksi, kupoliteltta on oiva valinta sen kompaktin kokonsa vuoksi.


Teltan paino

Teltan paino on usein yksi tärkemmistä seikoista uuden teltan valintaa tehtäessä. Ota huomioon seuraavat useimpien teltanvalmistajien käyttämät määritelmät:

 • Min.painolla (minimum weight) tarkoitetaan teltan välttämättömien osien yhteenlaskettua painoa. Tähän kuuluvat ainoastaan sisäteltta, ulkoteltta ja tukirimat.
 • Max. painolla (maximum weight / packaged weight) tarkoitetaan telten kaikkien osien yhteenlaskettua painoa. Tähän kuuluvat edellä mainittujen lisäksi myös maakiilat, kuljetuspussi tukirimoille, kuljetuspussi koko teltalle, kokoamisohjeet, korjaussetti sekä muut mahdolliset varusteet, jotka kuuluvat toimitussisältöön.

Hyvä tapa miettiä teltan painoa on jakaa paino teltassa nukkujien kesken. 3 kg painoinen kahden hengen teltta tuo 1,5 kg painoa nukkujaa kohden. 4 kg painoisen kolmen hengen teltan paino henkeä kohden on vastaavasti 2 kg. Tuntuuko lisäkilon kantaminen raskaalta vai oletko valmis uhrautumaan lisämukavuuden tähden. Vain sinä voit tehdä tämän päätöksen.

Telttatangot vai -kiilat?

Teltan voi kiinnittää usealla tavalla joko maakiilojen, telttanarun,telttatankojen tai vaikka näiden yhdistelmää käyttäen.

 • Kanavat, joissa telttatangot kulkevat, jakavat painon ja rasituksen suuremmalle alueelle kankaassa. Tämä ehkäisee kankaan repeämistä tuulenpuuskissa ja mahdollistaa kankaan optimaalisen kiristämisen.
 • Tukirimojen kiinnitysklipsit nopeuttavat teltan pystyttämistä. Kiinnitysklipsien avulla teltan kahden seinän väliin jää enemmän tilaa, mikä parantaa ilmanvaihtoa ja vähentää kondenssia.

Nyrkkisääntö teltan pystyttämiseen kuuluu: Mitä vähemmän tukikaaria ja muita osia, sitä nopeammin teltta on pystyssä! Tästä voit tutustua kaikkiin teltan kiinnitysvälineisiin.