Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta

ÖTILLÖ World Series

Swimrun sai alkunsa vuonna 2003, kun neljä tukholmalaiskaverusta leikkimielisesti päättivät ottaa mittaa toisistaan ja katsoa, kumpi 2-hengen joukkue pääsee nopeammin perille 75 km pituisen matkan Utöstä Sandhamniin. Matka jakautui 10 km avovesiuintiin ja 65 km trail-juoksuun 26 saaren yli. Voittajille oli luvassa hotelliyö illallisineen, ja mikä parasta häviävän joukkueen piikkiin. Myöhemmin tästä leikkimielisestä haasteesta syntyi ÖTILLÖ-kisa, joka sana sanaisesti tarkoittaa saarelta saarelle.

Uusi kestävyyttä ja luonteen lujuutta mittaava laji mahdollistaa ainutlaatuisesta pohjoismaisesta luonnosta nauttimisen omien rajojen mittaamisen ohella. Swimrunista on kasvanut Ruotsissa suosittu laji. Ehkäpä sen vuoksi, että se mittaa kestävyyttä samalla tavalla kuin triathlonissa, mutta sitä voi harrastaa luonnossa ilman sen suurempia varustehankintoja. Lajissa vaihdellaan kaiken aikaa uinnin ja juoksun välillä, ja oikeanlaiset juuri swimruniin suunnitellut varusteet ovat oleellisessa osassa. Sopivien varusteiden ohella hyvin tärkeässä roolissa on yhteistyö ja luottamus omaan pariinsa. Etenkin arvaamattomissa luonnonolosuhteissa käytävässä kisassa toiseen täytyy voida luottaa sataprosenttisesti.

Swimrun-kisoja järjestetään tänä vuonna jopa yli 400 ympäri maailmaa. Niiden joukossa on 6 World Series -kilpailua, ja jokaisessa niissä on kaksi kilpailumatkaa, sprintti ja täyspituinen matka. World Series -kilpailusarja huipentuu Tukholman alkuperäisreitillä käytävään ÖTILLÖ Swimrun World Championship -finaaliin. Swimrunia on kilpailtu jo 13 vuoden ajan ja nyt lajin suosio vaikuttaa olevan suurempaa kuin koskaan ennen. Tutustu tarjolla oleviin kilpailuihin ja ota haaste vastaan.


ÖTILLÖ Swimrun Hvar

Kaikkien aikojen ensimmäinen Välimerellä käytävä Swimrun-kisa käytiin Hvarin saaren kupeessa Kroatian rannikolla maalis-huhtikuun vaihteessa. Hvar on kohteena ainutlaatuinen, sillä sen ilmassa leijuva tuoreen rosmariinin tuoksu ja turkoosin värinen meri lumoavat kertaheitolla. Kauden aloitukseen ei voi kuvitella parempaa kohdetta. Lisätietoja kilpailusta löydät täältä.

ÖTILLÖ Swimrun Utö

Swimrunin synnyinseudulla käytävä kilpailu käydään lajin ensimmäisellä ja alkuperäisellä reitillä Tukholman saaristossa. Swimrun-kilpa soveltuu täydellisestä saaristo-olosuhteisiin eikä olekaan mikään yllätys, että se keksittiin juuri tällä seudulla. Suurin osa kisasta käydään saariston eteläosassa, joka tunnettu sen ainutlaatuisesta luonnosta, sen kasveista ja eläimistä. Utön kilpailussa on kaksi kilpailumatkaa, sprintti ja täyspituinen matka. Kisa käydään toukokuun lopussa ja sisältää upeita etappeja luonnonkauniiden saarten ja villin avoveden yli. Lisätietoja kilpailusta löydät täältä.

ÖTILLÖ Swimrun Isles of Scilly

Scillynsaarilla voi aistia Atlantin menneet ajat ja jo veden alle joutuneet alueet. Swimrun-tiimin pitkäaikainen haave oli saada tämä upea saariryhmä mukaan kilpailuun ja nyt se vihdoin onnistui. Scillynsaaret sijaitsevat Englannin lounaisrannikolla ja ne ovat olleet asuttuja kivikaudelta saakka. Nykyisin kuitenkin 104 saaren joukosta vain viidellä on pysyvää asutusta. Saarilla luonnon karu kauneus ja valtameren voima ovat läsnä koko ajan. Kirkas merivesi ja kultaiset rannat tekevät olosuhteista otolliset Swinrun-mittelöä varten. Kesäkuisesta kisasta onkin tulossa jotain täysin poikkeuksellista. Lisätietoja kilpailusta löydät täältä.

ÖTILLÖ Swimrun Engadin

Sveitsin Engadin on ensimmäinen Ruotsin ulkopuolella sijaitseva Swimrun- kohde. Engadinin kaunis alppilaakso tarjoaa upeat puitteet kilpailulle. Laakso sijaitsee 1450 m korkeudessa merenpintaan nähden ja kilpailijat pääsevät uimaan kirkkaisiin vuoristojärviin ja juoksemaan Alppien pikkupoluilla. Maalilinja häämöttää Silvaplanan kauniissa pikkukaupungissa. Engadinin jo perinteeksi muodostunut Swimrun-kisa käydään heinäkuussa, kun Alppien luonto on täydessä kukoistuksessaan. Lisätietoja kilpailusta löydät täältä.

ÖTILLÖ Swimrun 1000 Lakes

Swimrun-kilpailujen motto on ”ainutlaatuisia kilpailuja ainutlaatuisessa ympäristössä” ja todella pitää paikkansa myös Pohjois-Saksan laajan järvialueen suhteen. Se on aivan ainutlaatuinen ja vain reilun tunnin ajomatkan päässä Berliinistä. Mecklenburgin järvialueen kirkasvetiset järvet ja hiekkapolut tarjoavat upeat puitteet Swimrun-kisaan. 1000 Lakes -kisa käydään kauden viimeisenä syys-lokakuun vaihteessa ja siinä on kaksi kilpailumatkaa, sprintti ja täyspituinen matka. Lisätietoja kilpailusta löydät täältä.

ÖTILLÖ World Championship

Myöskin Tukholman edustalla käytävä kisa muistuttaa Utön osakilpailua monella tapaa, mutta se on vielä haastavampi ja rajoja mittaava. Maalilinja häämöttää Utön saarella ja kisa sinne on erityisen jännittävä ja intensiivinen. Lisätietoja kilpailusta löydät täältä.