Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta
Nauti syksyn juoksulenkeistäsi

Vastuullinen kuluttaminen

Etsitkö vastuullisemmin valmistettuja tuotteita? Tai ehkä haluat saada selville, miten voit pidentää ulkoiluvarusteidesi käyttöikää? Tältä sivulta löydät hyödyllistä tietoa ja neuvoja, jotka auttavat sinua ostopäätöksissäsi.

Valitse sinua kiinnostava aihe alla olevista kuvakkeista tai selaa alaspäin saadaksesi lisätietoja.


Sertifikaatit

Huomasitko tuotteessa kestävän kehityksen sertifikaatin? Valitettavasti yhä lisääntyvässä määrin ”viherpesua" harjoittavassa maailmassa voi kuitenkin olla vaikea selvittää, mihin väitteisiin voi varmasti luottaa. Siksi olemme keränneet tälle sivulle joitakin maailmanlaajuisesti tunnustettuja sertifikaatteja, jotka kaikki keskittyvät tuotteisiin liittyviin ympäristö-, eläinten hyvinvointi- tai sosiaalisiin vaikutuksiin. Ja mikä parasta, ne kaikki ovat kolmannen osapuolen sertifioimia.

Valitse pudotusnuoli saadaksesi lisätietoja.

GOTS: Global Organic Textile Standard:

GOTS tulee sanoista Global Organic Textile Standard, ja nimikin jo kertoo sen, että se on maailmanlaajuisesti tunnustettu standardi erityisesti luonnonmukaisille tekstiileille.

Standardi mittaa perusteellisesti orgaanisten materiaalien tuotantoa ympäristö- ja sosiaalisten kriteerien näkökulmasta (kaikkea väriaineissa käytetyistä kemikaaleista työntekijöiden kohteluun). Tämän ansiosta voit valita luomutuotteita, jotka ovat peräisin vastuullisemmista tuotantoketjuista.

GOTS-merkkejä on kahdenlaisia: "luomumerkinnällä" varustetut tuotteet sisältävät yli 95 % luomukuituja. ”Luomumateriaaleista valmistetut tuotteet” taas sisältävät vähintään 70 % luomukuituja.

Selaa GOTS-tuotteitamme tästä .

bluesign APPROVED & bluesign PRODUCT

Oletko nähnyt bluesign-merkin joissakin suosikkituotteissasi? bluesign on luotettava järjestelmä kestävään ja vastuulliseen tekstiilituotantoon, joka valvoo miten esim. tekstiilit, väriaineet tai muut tuotteen valmistukseen tarvittavat materiaalit valmistetaan. Valmistusprosessista pyritään tekemään turvallisempi niin työntekijöille, kuluttajille kuin ympäristölle, kieltämällä vaarallisten kemikaalien käyttö tuotannon eri vaiheissa.

bluesign APPROVED-hyväksynnän myötä tuotemerkit voivat käyttää tuotteiden valmistuksessa ainoastaan kemikaaleja, jotka täyttävät bluesignin tiukat vaatimukset.

Jotta tuote voidaan luokitella bluesign PRODUCT-tuotteeksi, sen tulee sisältää vähintään 90 % bluesign APPROVED-tekstiilejä. Lisäksi muista tuotteen valmistukseen käytetyistä materiaaleista tulee vähintään 30 % olla bluesign APPROVED-hyväksyttyjä.

Tutustu bluesign-tuotteisiimme tästä .

RDS: Responsible Down Standard

Jos ostat esim. untuvaa sisältäviä talvivaatteita, kannattaa pitää silmällä RDS-hyväksyntämerkkiä.

Tämä pieni valkoinen sulka -logo tarkoittaa sitä, että untuvatuotteesi höyhenet ovat peräisin linnuista, joiden fyysiset ja emotionaaliset tarpeet on täysin tyydytetty. Elävänä nyppiminen ja pakkosyöttö ovat ehdottomasti kiellettyjä.

RDS-hyväksyntä edellyttää, että maatilat täyttävät tiukat hyvinvointivaatimukset ja uskottavuutta lisää myös se, että koko prosessi arvioidaan: lintujen kasvatuksesta sulkien keräämiseen ja lopputuotteen valmistukseen asti.

Tästä löydät RDS-tuotteemme.

GRS: Global Recycled Standard

Kierrätysmateriaaleja suosivat tunnistavat varmasti GRS-merkin. Global Recycled Standard on ensimmäinen yleisesti tunnustettu sertifikaatti kierrätyskuituja sisältäville tuotteille.

Sen lisäksi, että GRS pyrkii lisäämään tuotteiden sisältämää kierrätysmateriaalia, se sääntelee myös työntekijöiden työoloja ja valvoo tiukasti kemikaalien käyttöä tuotantoprosessissa.

Jos tuotteessa on tämä merkintä, niin vähintään 50 % siitä on valmistettu kierrätysmateriaalista tavalla, joka on vähemmän haitallinen ihmisille ja ympäristölle.

Tutustu GRS-tuotteisiimme tästä .

RWS: Responsible Wool Standard

Tarkista, että tuotteessa on RWS-merkki hankkiessasi uutta villavaatetta. Tämä standardi keskittyy niiden lampaiden hyvinvointiin, joista vaatteesi villa on peräisin.

RWS-sertifiointi edellyttää, että lammastilat täyttävät tiukat hyvinvointivaatimukset: kunkin eläimen ravitsemukselliset, fyysiset ja emotionaaliset tarpeet on tyydytettävä, ja esim. mulesing-toimenpide on kielletty.

Tilojen omistajien tulee myös varmistaa työntekijöiden hyvinvointi ja heillä tulee olla ekologisesti edistyksellinen lähestymistapa maankäyttöön, maaperän hyvinvoinnin ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Tutustu RWS-tuotteisiimme tästä .

OEKO-TEX STANDARD 100

OEKO-TEX STANDARD 100 on yksi maailman tunnetuimmista tekstiilien turvallisuus- ja laatusertifikaateista.

Jos löydät tuotteesta OEKO-TEX STANDARD 100 -merkin, voit olla varma, että tuotteen jokainen osatekijä - langasta nappeihin - on läpäissyt tiukat testit terveydelle haitallisten aineiden osalta.

Standardi tarkistetaan joka vuosi viimeisimmän lainsäädännön ja tieteellisten tutkimusten mukaisesti, joten voit luottaa siihen täysin.

Löydät STANDARD 100 by OEKO-TEX -tuotteemme tästä .

Fair Trade Certified

Fair Trade USA on voittoa tavoittelematon järjestö, joka tekee yhteistyötä tuottajien, tuotemerkkien ja organisaatioiden maailmanlaajuisen verkoston kanssa. Mitkä ovat sen tavoitteet? Edistää reiluja liiketoimintatapoja, joissa ihmiset ja planeettamme ovat etusijalla.

Reilun kaupan sertifioitimerkillä varustetut tuotteet täyttävät tiukat sosiaaliset, ympäristölliset ja taloudelliset vaatimukset.

Näihin kuuluvat vastuulliset hankinta- ja ostokäytännöt, turvattu toimeentulo ja paremmat palkat viljelijöille ja työntekijöille, turvallisemmat työolot sekä avoimet toimitusketjut.

Osta Reilun kaupan tuotteitamme tästä .

OCS: Organic Content Standard

Jos etsit luomumateriaaleista valmistettuja tuotteita (muut kuin elintarvikkeet), niin voit luottaa OCS-logoon, joka takaa sen, että tuotteen luomupitoisuus säilyy maatilalta lopputuotteeseen asti. Sen tavoitteena on myös edistää luonnonmukaista maataloustuotantoa maailmanlaajuisesti.

Standardilla on kaksi erillistä sertifikaattia:

OCS 100 - Sertifikaatti voidaan myöntää tuotteille, jotka eivät ole elintarvikkeita ja, jotka on valmistettu vähintään 95-prosenttisesti luonnonmukaisesti kasvatetuista materiaaleista.

OCS Blended - Sertifikaatti voidaan myöntää tuotteille, jotka eivät ole elintarvikkeita ja, jotka on valmistettu 5-94-prosenttisesti luonnonmukaisesti kasvatetuista materiaaleista.


Suodattimet

Alla olevien suodattimien avulla voit helposti valita tuotteet, jotka vastaavat omia arvojasi.

Toistaiseksi voit suodattaa tuotteet yleisten kestävyyssertifikaattien mukaan, mutta pyrimme lisäämään valintavaihtoehtoja mahdollisimman pian.

Löydät kaikki suodattimet verkkokauppamme vasemmasta reunasta.


Oppaat

Vastuullisessa kuluttamisessa on luonnollisesti kyse muustakin kuin vain sertifikaateista.

On monia seikkoja, jotka tulisi huomioida valintoja tehtäessä. Pitäisikö esimerkiksi valita kasvipohjaisista vai synteettisistä materiaaleista valmistetut vaatteet? Tai miten varusteita ja vaatteita tulisi huoltaa, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään?

Haluatko lisätietoa? Valitse sinua kiinnostava aihe ja tutustu alla oleviin opaslinkkeihin:

Materiaalivaihtoehtoja
Huolto & Korjaus
Muut