15 % alennusta varsikengistä   Osta täältä

0
Suosikit
0
Ostoskorisi
Menu
Etusivu  Hooked  Aloita SUP-lautailu: Opi liukumaan veden pinnalla

Aloita SUP-lautailu: Opi liukumaan veden pinnalla

On olemassa monta hyvää syytä aloittaa SUP-lautailu: se sopii kaikille ja se on rentouttava ja hauska aktiviteetti, jota voit harrastaa yksin tai ryhmässä. Pääset tutustumaan järviin, jokiin ja jopa mereen uudesta näkökulmasta. Suppailu on haastavaa koko kehon treeniä, joka voi olla joko intensiivistä tai rentouttavaa mielialastasi riippuen.

 

Ennen kuin nouset ensimmäistä kertaa SUP -laudalle, niin kannattaa valmistautua perusteellisesti. Tästä artikkelista löydät useita hyödyllisiä ohjeita ja vinkkejä SUP-harrastusta aloitteleville. Kerromme, millaisia varusteita tarvitset laudan lisäksi, mitä sinun tulisi huomioida ostaessasi tai vuokratessasi lautaa, ja millainen vaatetus on sopiva ensimmäisille melontaretkillesi.

Opit myös, mitä tekniikoita sinun kannattaa harjoitella heti alusta alkaen, jotta saisit lisää itsevarmuutta ja mahdollisimman paljon irti uudesta harrastuksestasi. Artikkelin loppupuolella käymme myös läpi vinkkejä, joiden avulla lautailet turvallisesti.


KAPPALE 1

Varusteet

 

Millaisia varusteita tarvitsen SUP -lautailuun?

SUP-lauta

Jos haluat vain kokeilla suppailua, on järkevää vuokrata tai lainata SUP-lauta. Koska kaikki laudat ovat erilaisia, sinun kannattaa ensin testata niitä ja varmistua siitä, että suppailu on sinun juttusi. SUP-laudat voidaan kategorisoida seuraavasti: vapaa-ajan melontaan rauhallisilla vesillä tarkoitetut laudat, surffaukseen ja melontaretkiin tarkoitetut laudat sekä kilpa- ja joogalaudat. Kuten sanottu, laudan vuokraaminen tai lainaaminen voi auttaa aloittelijoita laudan valintaa pohdittaessa.

SUP-lautaa hankittaessa tulee huomioida tiettyjä seikkoja: muoto, tilavuus, kantavuus ja koko ovat tärkeitä päätökseen vaikuttavia tekijöitä. Vapaa-ajan sekä surffaukseen ja joogaan tarkoitettujen SUP-lautojen runko on useimmiten pyöreämpi ja vakaampi kuin muissa laudoissa. Kartiomainen, kapeneva runko taas soveltuu paremmin melontaretkille ja kilpasuppailuun. Myös pituudella on merkitystä, sillä lyhyemmät laudat ovat ketterämpiä, kun taas pidemmät laudat ovat yleensä nopeanmpia ja niide kantavuus on parempi suuremman tilavuuden ansiosta.

Valittavana on sekä kovia että pumpattavia eli ilmatäytteisiä lautoja, jotka on helpompi kuljettaa mukana ja varastoida. Kovat laudat ovat yleensä suorituskyvyltään jonkin verran parempia, ja niitä on saatavana eri muotoisina ja kokoisina. Suosittelemme kuitenkin, että aloitat tutustumisen suppailuun ilmatäytteisellä laudalla, sillä ne ovat suorituskyvyltään lähes yhtä hyviä kuin kovat laudat, mutta huomattavasti käytännöllisempiä päivittäisessä käytössä.

Mela

SUP-mela muistuttaa pitkävartista kanootin melaa, jonka lavan tulee ulotuttua veteen, kun seisot laudalla pystyasennossa. Jos mela on liian lyhyt, joudut kumartumaan tarpeettomasti eteenpäin. Jos se taas on liian pitkä, melan käyttäminen ja vetäminen vedestä on hankalaa.

Siksi melan tulisi olla noin 20-30 cm vartaloasi pidempi, tai jos seisot maassa suorassa melan ollessa pystysuoraan edessäsi, niin 45 asteen kulmassa ylöspäin ojennetun käden pitäisi yltää mukavasti melan päähän.

Sen tulisi olla myös mahdollisimman kevyt, jottei melominen rasita liikaa käsiä. Melan päässä on T-muotoinen kahva, josta saat tukevan otteen sen hallintaa varten.

Kelluntaliivi

Turvallisuus ennen kaikkea! Vaikka olisitkin erinomainen uimari, kelluntaliivit suppailuun ovat hyvä idea, ehkä jopa ”pakollinen” varuste niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin suppailijoille. Kuka tahansa voi horjahtaa veteen ja onnettomuuksia sattuu, joten kelluntaliivi on aina viisas valinta.

Jos harrastat SUP-joogaa ryhmässä tai kilpailet erilaisissa tapahtumissa, niin luonnollisesti muita ihmisiä on paikalla auttamassa vaaratilanteen sattuessa. Mutta, jos olet yksin liikkeellä, kelluntaliivit ovat erinomainen vakuus, jollei kaikki menekään suunnitelmien mukaan. Kelluntaliiveistä on hyötyä myös siksi, että niissä on pieniä, vedenpitäviä taskuja, joissa voit säilyttää välipaloja, aurinkovoidetta tai kännykkääsi.


KAPPALE 2

SUP-vaatteet

 

Millainen vaatetus sopii suppailuun?

Jos aiot suppailla järvellä tai merellä, uima-asu sopii mainiosti, varsinkin jos haluat pulahtaa välillä veteen vilvoittelemaan. Jos vietät laudalla pidempiä ajanjaksoja, niin kannattaa suojautua auringolta tai odotettua viileämmältä tuulelta pukeutumalla t-paitaan ja shortseihin, jotka on valmistettu joustavasta ja nopeasti kuivuvasta materiaalista. Myös rash guard -liivit ja pidemmät shortsit, sekä monet melontavaatteet sopivat erinomaisesti suppailuun. Visiirillä tai lipalla varustetut päähineet ja niskasuojan käyttö on viisasta, sillä avovedessä on vaikea löytää varjopaikkoja. Myös märkäpuku suppailuun on toisinaan hyvä idea jos harrastaa paljon ja vielä kylmillä keleillä.

Jotkut melovat mielellään paljain jaloin ja useimmissa laudoissa onkin liukuestepinta, mutta monet luottavat siitä huolimatta vedenpitäviin kenkiin tai sandaaleihin harrastaessaan SUP-lautailua. Vesiurheilukengät, neopreeni- tai melonta-ja venekengät ovat kuitenkin paras valinta, sillä niissä on yleensä pitävä kumipohja ja jalat pysyvät lämpiminä. Jalkasi eivät tule pysymään kuivina suppailtaessa, joten voit unohtaa tavalliset lenkkarit kotiin.


KAPPALE 3

SUP-tekniikka I: Perusteet

 

Ensimmäiset vaiheet (ja liikkeet) SUP-laudalla

Vaihe 1: Miten pääsen SUP-laudalle?

Vaikka laudalle nouseminen saattaakin aluksi näyttää ja tuntua hataralta, niin useimmat vasta-alkajat kykenevät seisomaan pystyssä verrattain lyhyen ajan kuluttua ja jopa liikkumaan laudalla. Aloita seisomalla ensin laudan vieressä polvisyvässä vedessä, tartu kiinni molemmilla käsillä laudan sivureunoista ja polvistu laudan päälle hieman kantokahvan kohdalla olevan painopisteen taakse.

Käsien ollessa reunoilla, voit vakauttaa lautaa ja asettaa jalat yksi kerrallaan paikkaan, jossa polvesi olivat aiemmin. Älä kuitenkaan nouse liian nopeasti ylös; tästä kyykkyasennosta on parempi nousta hitaasti ja mukauttaa asentoa painopisteen siirtyessä. Saatat horjua hieman, mutta käytä käsiäsi ja melaa tasapainon löytämiseen samalla, kun asettelet jalkojasi tukevaan asentoon. Suppailussa on hienoa se, että vaikka kellahtaisitkin nurin, niin se on silti hauskaa – ylös vain ja uusi yritys!

Vaihe 2: Miten SUP-laudalla tulee seisoa?

Jalkojen tulee olla rinnakkain ja noin hartioiden leveyden verran etäällä toisistaan. Varpaiden tulee osoittaa eteenpäin ja polvien tulee olla hieman koukussa. Kun olet löytänyt tukevan asennon, sinun tulisi pitää jalat paikoillaan ja etsiä tasapainoa lähinnä lantion avulla.

Selän tulee olla suorassa ja pään ja hartioiden osoittaa eteenpäin. Jos katsot jalkoihisi, menetät tasapainosi, joten yritä pitää pää pystyssä ja kiinnitä katseesi horisonttiin.

Vaihe 3: Miten pääsen takaisin laudalle, jos putoan veteen?

Jossain vaiheessa putoat väistämättä veteen. Näin käy helposti, kun menetät tasapainosi, eikä sitä kannata arkailla. Helteisinä päivinä luultavasti pulahdat veteen joka tapauksessa.

Kun huomaat putoavasi, yritä pudota sivulle, jotta et osuisi lautaan. Jos mahdollista, niin pyri pitämään mela kädessäsi, jotta sinun ei tarvitsisi kalastella sitä vedestä jälkikäteen. Jos näin kuitenkin käy, niin nouse ensin takaisin laudalle ja melo sitten käsin hakemaan se.

Mutta miten pääset takaisin laudalle vedestä? Siirry ensin vedessä ollessasi laudan keskiosaan ja tartu sitten yhdellä kädellä laudan keskellä olevaan kantokahvaan.

Ojenna seuraavaksi jalat taaksepäin suoriksi nostaen ne niin lähelle vedenpintaa kuin mahdollista ja vedä samalla lauta vartalosi alle. Tämä menetelmä pitää painopisteen matalana ja vakaana.

Ei ehkä kaikkein tyylikkäin temppu, mutta sitäkin tehokkaampi!


KAPPALE 4

SUP-Tekniikka II: Perusvedot

 

Vaihe 4: Miten pääsen eteenpäin SUP-laudalla? 

Miten melaa tulee käyttää?

Alussa monet pitävät melaa väärin: kaareutuvan lavan puolen tulee osoittaa sinusta poispäin kohti laudan kärkeä eli mela on oikeinpäin, kun melan lapa osoittaa eteenpäin. Kun upotat melan veteen laudan oikealle puolelle, tartu T-kahvaan vasemmalla kädelläsi ja varren keskiosaan oikealla kädelläsi. Kun vaihdat melontapuolta, käsiesi asennon tulee myös vaihtua.

Perusveto eteenpäin

Tällä suppailun perusliikkeellä liikutat itseäsi ja lautaa eteenpäin. Upota mela veteen niin pitkälle edestä laudan kärjen läheisyydestä kuin mahdollista kallistamatta kuitenkaan liikaa ylävartaloasi eteenpäin, jolloin menetät tasapainosi. Siirrä sen sijaan T-kahvasta kiinnipitävän käden olkapäätä eteenpäin.

Melan lavan pitäisi nyt olla kokonaan vedessä. Vedä sitä sitten voimakkaasti lähellä laudan reunaa molemmat käsivarret samansuuntaisesti. Alempi käsivarsi toimii ylemmän käsivarren liikkeen nivelpisteenä. Kun lapa ohittaa kantapäät, nosta se ylös vedestä uutta vetoa varten.

Kuvittele tätä tehdessäsi, että liikut melan ohi sen sijaan, että vedät melaa vedessä, ja anna voiman tulla samalla myös selästä, eikä ainoastaan käsistä. Tämä melan veto ohjaa lautaa automaattisesti hieman sivulle.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa puolta joka vedolla, jotta lauta menisi suoraan. Yleensä riittää, että vaihdat puolta muutaman vedon jälkeen. Älä kuitenkaan unohda vaihtaa kättä, muuten liike ei tule hartioista ja ylävartalosta ja tasapaino pettää. Vaihda käsien asentoa mahdollisimman nopeasti, jotta et menettäisi liikaa vauhtia.

Jos jokainen veto muuttaa dramaattisesti suuntaasi, se voi johtua kahdesta syystä: ensinnäkin seisot ehkä väärässä asennossa, joten tarkista asentosi ja varmista, että seisot keskellä lautaa. Toiseksi saatat meloa liian kaukaa laudan reunaan nähden. Yritä pitää lapa lähempänä reunaa, niin pysyt suorassa linjassa.

Miten pysäytän SUP-laudan?

Voit pysäyttää laudan upottamalla melan pystysuoraan veteen jalkojesi suuntaisesti. Taivuta polvia hieman ja varmista, että sinulla on turvallinen asento ja jalat ovat samansuuntaiset. Laudan vauhti hidastuu hyvin nopeasti, joten paina kehoasi lautaa vasten, jotta pysyt pystyssä.

Alimmainen käsi on tässä erityisen tärkeässä asemassa, koska se on hyvä tukipiste voiman hallitsemiseen. Voit vakauttaa melan lavan vieläkin paremmin antamalla kyynärvarren nojata reiteen. Kun lauta on paikoillaan, voit helposti ohjata sitä eri suuntiin.

Kaariveto

Kaarivedon avulla voit kääntää ja ohjata lautaa turvallisesti myös eteenpäin liikuttaessa. Sen sijaan, että vedät melan lavaa vedessä laudan suuntaisesti, tee lavalla suuri kaariliike laudan kärjestä perään asti. Lauta kääntyy automaattisesti poispäin melontapuolelta. Tätä vetoa kannattaa kuitenkin ensin harjoitella hitaammalla vauhdilla, koska se vaikuttaa tasapainoon melko voimakkaasti.


KAPPALE 5

Vaaratilanteet & turvallisuus

 

Miten vältän vaaratilanteita suppailtaessa?

Veteen putoaminen ei todellakaan ole mikään ongelma suppailtaessa, päinvastoin se on osa hauskaa vesiurheilukokemusta! Mutta samoin kuin uidessa, sinun tulisi välttää vesillä liikkumista ukonilmalla, koska silloin riski joutua salamaniskun kohteeksi on suuri. Myös kova aallokko ja puuskainen tuuli on vaarallinen yhdistelmä suppailijalle, ellet ole kokenut lautailija ja haluat harjoitella surffausliikkeitä SUP-laudallasi

Kun olet laudan päällä, siirry mahdollisimman nopeasti pois matalasta vedestä, sillä evä voi jumittua kiinni pohjaan tai ruohikkoon. Jos putoat matalaan veteen, saatat osua järven tai meren pohjaan ja loukata itsesi. Jos noudatat näitä vinkkejä, niin ensimmäinen SUP-retkesi on todennäköisesti täydellinen menestys ja uuden harrastuksen alku.


 
Pidä hauskaa suppaillessasi ja vesillä liikkuessasi!
Oikeilla varusteilla harjoittelulla sinusta tulee SUPro alta aikayksikön.

 

 

SUP

Saimaa Kayaks Subterra Convertible Carry On
593,95 €
Maksa erissä alkaen 89 €/kk
Uusi
Saimaa Kayaks Packraft Trek
Jobe Duna 11.6 Elite SUP 2023
863,95 €
Maksa erissä alkaen 102 €/kk
Jobe Yarra 10.6 Elite SUP 2023
813,44 €
Maksa erissä alkaen 99 €/kk
-40%
2117 of Sweden Sup Aqua Hybrid 10
404,95 € 242 €

Pelastusliivit

-36%
Helly Hansen Rider Vest
54,99 € alkaen 35 €
  • 40-50 Kg
  • 60-70 kg
  • 90+ Kg
  • Red/Ebony
-61%
Baltic Adventure
89,95 € 35 €
  • 30-50 kg
  • Black
-35%
NRS Ninja Pfd
155 € 100 €
  • Flare
  • L/XL
  • S/M
  • XXL
-40%
Hiko Flytväst Baltic Rent Röd
71,94 € 43 €
  • Red
  • XS
-41%
Kanuk of Sweden Flytväst 400
67,27 € 40 €
  • Antracit/Gul
  • S
  • XL
  • XS
-41%
NRS Vista Pfd
76,26 € 45 €
  • Red
  • XL/XXL
-40%
NRS Vista Youth Pfd
62 € 37 €
-35%
NRS Ninja Pfd
155 € 100 €
  • Black
  • S/M
  • XXL
-36%
NRS Cfd Dog Life Jacket
67,27 € 43 €
  • L
  • Orange
  • XL
-40%
NRS Cvest Mesh Back Pfd
118,44 € 71 €
Addnature Editorial Team 13.3.2024 13:41

Ostoskorisi(0 tuotetta)

Ostoskorisi on tyhjä
Yhteensä: 0 €
Kassalle

Suosikit(0 tuotetta)

Sinulla ei ole suosikkeja
Menu