Vaellusreitit Suomessa
Nuuksion kansallispuisto
Nuuksio sijaitsee kätevästi bussiyhteyden päässä Helsingistä ja tarjoaa monenlaisia reittejä monenlaisille vaeltajille. Lyhyimmät päiväretkiin tarkoitetut reitit ovat pituudeltaan vain 2 kilometriä, mutta pisin vaellusreitti on jo 20 kilometriä. Ehkäpä suosituin reittivalinta on kansallispuiston läpi vievä, noin 14 kilometrin pituinen reitti. Vaikka kansallispuisto sijaitseekin pääkaupunkiseudulla, on siellä mahdollista unohtaa arjen kiireet. Useiden järvien ja lampien ansiosta Nuuksion maisemat ovat aidointa Suomea! Suosion vuoksi Nuuksiosta löytyy myös paljon hyvin hoidettuja teltta- ja laavupaikkoja sekä nuotiopaikkoja. Sijaintinsa, reittien pituuden sekä monipuolisuutensa ansiosta Nuuksio sopii erinomaisesti koko perheelle ja aloitteleville vaeltajille.
Hetta-Pallas reitti
55 kilometrin mittaista vaellusreittiä tituleerataan Suomen vanhimmaksi vaellusreitiksi. Reitti aloitetaan yleensä Hetasta, hurmaavasta kylästä Enontekiöllä. Matkan varrella pääsee kokemaan uskomattoman kauniita tunturimaisemia, kävelemään perinteisiä pitkospuita pitkin ja myös haastamaan itsensä polveilevassa maastossa. Reitillä on mahdollista myös kiivetä Pallastuntureiden korkeimmalle kohdalle, Taivaskerolle, jonka huippu on 807 metriä merenpinnan yläpuolella. Haastavuudeltaan tämä reitti sopii erinomaisesti myös aloittelijalle, sillä se on jaettu helposti taittuviin pätkiin. Lisäksi matkan varrelta löytyy paljon autiotupia ja jopa sauna, jossa voi rentoutua reitin puolimatkassa. Hetta-Pallas reitti on tosin hyvin suosittu, joten suosittelemme ehdottomasti ottamaan mukaan myös teltan yöpymistä varten!
Itärajan kesäretkeilyreitti
Nimensä veroisesti tämä vaellusreitti löytyy Suomen itärajalta, Kuusamon ja Kajaanin välistä. Reitti on tunnettu upeista nähtävyyksistään, kuten vienankarjalaisista kylistä sekä talvisodan muistomerkeistä. 160 kilometrin mittaisen reitin varrella on myös kauniita erämaa-alueita ja suojeltuja soita. Päätöspisteenä on Hossan kansallispuisto, mutta reitin voi aloittaa ja lopettaa monesta eri kohdista, jos ei halua kulkea koko 160 kilometrin matkaa! Kuten nimikin kertoo, reitti on upeimmillaan nimenomaan kesäsisin, jolloin on mahdollista nähdä esimerkiksi lähestulkoon sadunomaiset tupasvillan täyttämät maisemat. Koska reitti on pitkä, sen varrella on myös monia erilaisia yöpymismahdollisuuksia, niin teltassa kuin laavussakin.
Peuran polku
Peuran polku vie retkeilijän Pohjanmaan ja Keski-Suomen uniikkeihin maisemiin. Reitiltä avautuvat kauniit ja tasaiset salomaat, jotka vesi täyttää vuosittain lumen sulaessa. Salamajärven kansallispuistoonkin vievä reitti sijaitsee verrattain koskemattomassa osassa Suomea, mikä on jo kokemus sinänsä! Reitin varrelta löytyy monia yöpymis- ja taukopaikkoja, minkä ansiosta Peuran polku sopii 115 kilometrin pituudestaan huolimatta hyvin myöskin aloittelevalle vaeltajalle. Reittiä on myös mahdollista pätkiä osiin, jopa päiväretken mittaisiin vaelluksiin. Tai jos haluat asettaa itsellesi suuremman tavoitteen, Peuran polku on myös osa Euroopan kaukovaellusreittiä numero 6, joka vie Kilpisjärveltä aina Italian Adriaan saakka!
Vaeltaminen Suomessa
Me suomalaiset rakastamme matkata lämpimään, ja onko se ihmekään, kun ison osan vuodesta mittari näyttää miinusasteita ja ulkona on pimeää. Lähimatkailu kuitenkin nostaa suosiotaan jatkuvasti, ja on mahtavaa, että yhä useampi suomalainen haluaa nauttia meidän omasta kotimaisesta luonnostamme! Vaeltaminen on paitsi loistavaa liikuntaa, myös erinomainen tapa tutustua luontoon ja kaivaa muistin kätköstä ne ala-asteella opitut tiedot eri kasveista ja eläimistä.
Suomen vaellusreittien ehdottomia vahvuuksia ovat kaikille sopivat maastot sekä niiden monipuolisuus: vaikka maastostamme ei löydy vuoria, tuovat tunturit ja harjut monille reiteille haastetta, minkä lisäksi suot, järvet, joet, kangasmetsät, koivulehdot ja muut ihanat maisemat tuovat vaihtelua näkymään. Suomessa vaellukselle lähteminen on myös helppoa asuinpaikasta riippumatta, sillä erilaisia luontokohteita on Hangosta ja Turun saaristosta lähtien aina käsivarteen saakka. Muistathan, että Suomen vaellus- ja retkeilykartat voit ladata kätevästi Metsähallituksen tarjoamasta Retkikartta-palvelusta!