10 % lisäalennus kaikista kiipeilyvarusteista* | Osta täältä

0
Suosikit
0
Ostoskorisi
Menu
Etusivu  Hooked  Ulkoiluvarusteiden materiaaliopas

Ulkoiluvarusteiden materiaaliopas

Ulkoiluvarusteiden materiaaliopas

Materiaalien ja teknologien määrä ulkoiluvarusteissa kasvaa jatkuvasti ja näistä lukiessa iskeekin helposti runsaudenpula. Mistä tietää mikä materiaali sopii parhaiten märkiin ja haastaviin keliolosuhteisiin entä mikä tekninen materiaali on paras valinta hikitreeniin? Jotta voisit löytää juuri oikeat varusteet eri olosuhteisiin ja tilanteisiin, esittelemme tässä muutamia termejä ja materiaaleja, joihin usein törmää ulkoiluvarusteissa. Kerromme mikä tekee materiaalista erityisen, mitkä ovat sen hyödyt ja ominaisuudet sekä miten pidät materiaalista parhaiten huolta, jotta sen käyttöikä maksimoituu. Tutustu listaan ja löydä oikea varustemateriaali juuri sinun käyttötarkoitukseesi!

 

Coolmax

Mitä on Coolmax®?

Coolmax® on ADVANSAn, Euroopan johtavan polyesterituotteiden valmistajan, rekisteröity tavaramerkki. Coolmax® on kuitenkin muihin polyesterikuituihin verrattuna hieman erityinen: sen kuitujen pinta on jopa 25 % laajempi kuin normaalien kuitujen, mikä poistaa kosteuden iholta paljon nopeammin ja paremmin kuin normaalikuidut. Kuitujen kapillaarinen luonne vaikuttaa imevästi, joka tehokkaasti absorboi kosteuden pois iholta. ADVANSA on kehittänyt Coolmax®:n toimivaksi kolmella eri tasolla, mikä on järkevää eri käyttötarkoituksia ajatellen:

 • Coolmax® Everyday
 • Coolmax® Active
 • Coolmax® Extreme Performance

Coolmax® - Ominaisuudet

Coolmax®-järjestelmä on tunnettu optimaalisesta kosteudenpoistosta ja erittäin hyvästä hengittävyydestä. Kun kosteus on kuljetettu kankaan ulkopuolelle, se haihtuu, ja kangas kuivuu erittäin nopeasti. Ominaisuudet voidaan tiivistää seuraavasti:

 • Pitää viileänä, kuivana ja on miellyttävä
 • Siirtää kosteuden nopeasti pois iholta
 • Kuivuu nopeasti
 • Pehmeä, kevyt, hengittävä
 • Konepestävä

Coolmax® - Hoito

Coolmax®-vaatteet on erittäin helppo puhdistaa ja pestä yksinkertaisesti pesukoneessa. Jopa kuivureita voidaan käyttää epäröimättä. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole tarpeen, koska ne tulevat koneesta ulos joka tapauksessa lähes kuivina niiden teknisten ominaisuuksien ansiosta. Tietyn malliset, Coolmax®-materiaalia sisältävät, tuotteet edellyttävät erityisiä hoitotoimenpiteitä niiden suunnittelun - ei suinkaan materiaalin - vuoksi. Siksi on suositeltavaa lukea pesuohjeet vaatteesta.

Softshell

Mitä on softshell?

Softshell ei itse asiassa ole materiaali, vaan yleisnimitys tietyntyyppisille urheilullisille tekstiileille. Useimmiten se on 2- tai 3-kerroksista “laminaattineulosta”. Täsmällisesti ei voida todeta sitä, kuka termin oikein on kehittänyt, mutta on selvää, että termi "softshell" syntyi 90-luvun lopulla neuleen yhteydessä. Jo sitä ennen oli olemassa elastisia kankaita, mutta niitä ei myyty nimellä Softshell. Nykyään monien ihmisten käyttämät softshell-takit korvaavat tavalliset sade- ja tuulitakit (hardshell-kuoritakit).

Softshell - Ominaisuudet

Softshell-takki on monipuolinen tapaus: se on 100 % oikea ratkaisu 85 %:iin kaikesta ulkoilusta ja luonnossa liikkumisesta. Se on:

 • toiminnallinen
 • mukava päällä
 • muodikas
 • monipuolinen
 • hengittävä
 • tuulenpitävä ja
 • pitkään vettähylkivä

Columbia Miesten Softshell Takki

Vain todella pitkäaikaisessa ja runsaassa sateessa tarvitaan softshell-takin lisäksi myös sateenvarjo. Erittäin kylmissä lämpötiloissa on suositeltavaa lisätä ulkovaatteiden alle lämpökerrastoja. Mutta koska ulkoilmaurheilua harjoitetaan yleensä vain hyväksyttävissä sääolosuhteissa, riittävät softshell-vaatteet yleensä yksistään.

Softshell - Hoito

Pese ulkoilutakkisi säännöllisesti. Hikoilussa kehosta erittyy suoloja, jotka jäävät tekstiilikankaan kuituihin kosteuden haihtuessa niistä. Pesussa tulisi käyttää hyvin veteen liukenevaa pyykinpesuainetta ja huuhteluainetta ei tulisi koskaan käyttää. Pese softshell-vaatteet alhaisissa lämpötiloissa ja älä anna lingota. Kuivausta varten softshell-tuote voidaan ripustaa pyykkinarulle. Voit myös käyttää takkia kuivausrummussa noin 15 minuuttia. Käytä alinta lämpötilaa. Yleensä softshell-takkia ei tarvitse silittää, mutta jos se on tarpeellista, tulee siinä käyttää mahdollisimman matalaa lämpöä. Softshell-vaatteiden puhdistamisen jälkeen tekstiilit on kyllästettävä säännöllisesti. Tässä suositellaan ruiskutettavia pintakäsittelyaineita, jotka on hyvä levittää takin pintaan ulkona.

Tutustu Softshell-vaatteisiin: Softshell-takit | Softshell-housut

 

Sympatex

Mitä on sympatex?

Sympatex on noin 5-25 µm paksuista kalvoa, jota levitetään tekstiileille vaatteiden ja kenkien suojaamiseksi kosteudelta. Sympatex on Sympatex Technologies GmbH:n rekisteröity tavaramerkki. Toisin kuin GORE-TEX, tämä kalvo ei sisällä huokosia, vaan se koostuu polyesteri- ja polyeetterimolekyylien ketjuista. Materiaalissa olevien hydrofiilisten (vettä imevien) komponenttien ansiosta materiaali absorboi iholla olevan kosteuden ja vapauttaa sen haihduttamalla kosteuden materiaalin ulkopuolelle. Mitä suurempi lämpötila- tai kosteusero kalvon sisä- ja ulkopuolen välillä vallitsee, sitä voimakkaammin tämä kosteudensiirto tapahtuu. Tämä tarkoittaa sitä, että kalvon tehokkuus mukautuu tilanteeseen: mitä enemmän hikoilet, sitä enemmän kosteutta kuljetetaan pois iholtasi. Sympatex koostuu vaarattomista polyeetteriestereistä, polyesteri- ja polyeetterimolekyylien ketjuista, ja se on siksi täysin ympäristö- ja ihoystävällinen. Toisin kuin muut kalvot, Sympatex-kalvo on täysin vapaa PTFE:stä (polytetrafluorieteenistä), josta mahdollisesti vapautuu ilmakehään ympäristölle haitallisia yhdisteitä valmistuksen, purkamisen ja polttamisen aikana. PTFE:ä on kritisoitu yhä enemmän viime vuosina, kuten myös PTFE:n valmistuksessa käytettäviä fluoriyhdisteitä, joiden epäillään olevan terveydelle haitallisia. PTFE:n purkamisen ja polttamisen yhteydessä on myös vaarana se että PFC-yhdisteitä (perfluoratut ja polyfluoratut yhdisteet) vapautuu ympäristöön ja kertyy luontoon niiden pitkän puoliutumisajan takia.

Sympatex - Ominaisuudet

Sympatex läpäisee vesihöyryä, mutta on kuoreltaan vesitiivis. Se onkin kalvo, jolla on erittäin hyvä hengittävyys (RET <0,5, RET <6 tarkoittaa erittäin hyvää). Koska se ei koostu monien muiden kalvojen tapaan huokosista, tämä hengittävyys säilyy, vaikka vaate olisikin likainen, koska siinä ei ole tyhjiöitä (kuten huokosten tapauksessa), jotka voivat tukkeutua. Sympatex on myös maailman ohuin kalvo, ja sen venyvyys on noin 300 %, mikä suo erittäin paljon liikkumisvapautta. Lisäksi kalvo on ympäristöystävällinen - toisin kuin muut materiaalit, se on 100 % kierrätettävä - ja erittäin mukava ihoa vasten.

Sympatex- Hoito

Sympatex-vaatteet ovat erittäin helppohoitoisia! Koska kalvo ei ole tehty huokoisesta materiaalista, ei ole tyhjiöitä, jotka voivsivat tukkeutua liasta tai hiestä. Tämä tarkoittaa ensinnäkin sitä, että sinun ei tarvitse pestä vaatteita jokaisen käyttökerran jälkeen, ja toiseksi sitä, että vaatteet voidaan pestä turvallisesti, koska pesuainejäämiä ei voi kerääntyä tekstiiliin. Voit siis pestä vaatteesi turvallisesti, ja säilytät niiden sataprosenttisen toiminnallisuuden. Jotta voisit olla turvallisin mielin pestessäsi Sympatex-vaatteitasi, on parasta kuitenkin lukea vaatteiden pesuohje ennen pesua, jotta et pilaisi vaatteitasi pestessäsi niitä.

Lyocell

Mitä on Lyocell?

Lyocell on teollisesti valmistettu kuitu, joka on valmistettu selluloosasta käyttäen suoraa liuotinprosessia. Kuitujen perusmateriaali on aasialainen eukalyptuspuu, joka tuotetaan kestävän kehityksen metsätaloudessa, ja joka on biohajoavaa. Kuitua käytetään pääasiassa tekstiiliteollisuudessa, jossa sitä käytetään farkkukankaiden, puseroiden ja toiminnallisten tekstiilien valmistukseen. Lyocell-kuituja valmistaa Lenzing AG, ja niitä tarjotaan ja myydään nimellä Tencel. Tencelin kuituja on saatavana eri vahvuuksina. Kaikkea mahdollista hienoimmista mikrokuiduista, joissa on 0,9 dtex (0,9 grammaa 10 000 m:n kierteen pituudelta karkeisiin kuituihin, joissa on 15 dtex, on saatavilla. Tencel on usein fibrilloitu (silputtu ja jauhettu) ja siten siihen on saatu aikaan persikkamainen pinta, joka saa tekstiilin tuntumaan persikkaiselta ihoa vasten.

Lyocell - Ominaisuudet

Tencel-kankaassa on poikkeuksellisen sileä pinta ja silkkinen tuntu. Sillä on samanlaisia ominaisuuksia kuin todella lämpimällä lampaanvillalla, mutta se jäähdyttää samalla tavoin kuin pellava. Tencel esimerkiksi poistaa 50 % enemmän kosteutta iholta kuin puuvilla ja vapauttaa sen paljon nopeammin ympäristöön. Tämä ominaisuus tekee Tencel-kankaasta erittäin kestokykyisen punkkeja ja koita sekä bakteereja vastaan. Myöskään hometta ja epämiellyttäviä hajuja ei voi syntyä kosteuden puutteen vuoksi. Tencel-kankaat ovat ihanteellisia allergikoille. Ne kestävät myös hyvin naarmuuntumista ja ovatkin siitä syystä pitkäikäisiä.

Lyocell-materiaalin Hoito

Lyocell on konepestävää (voidaan pestä 60 °C:ssa) ja se kestää myös kuivausta . Tencel-vaatteiden pesussa on kuitenkin ehdottomasti luettava pesuohjeet ja noudatettava niitä.

Isotex

Regatta Hamara II Waterproof Kuoritakki

Mitä on Isotex?

Isotex on Regatta Great Outdoors -yhtiön kehittämä kalvomateriaali. Isotexia on saatavana eri versioissa, kuten Isotex 5000, Isotex 500 Stretch ja Isotex 20000 XPT. Isotexia käytetään lähinnä ulkoiluvaatteisiin, mutta sitä käytetään myös yhä enemmän kenkien valmistuksessa.

Isotex - Ominaisuudet

Isotex on vedenpitävä, hengittävä ja tuulenpitävä kalvo. Eri versiot poikkeavat pääasiassa vedenpitävyydessä: Isotex 20000 XPT on vedenpitävä jopa 20 000 mm vesipilariin saakka, ja Isotex 5000 kestää 5 000 mm vesipilarin verran. Molemmat kalvot on valmistettu Active Fit Stretch -langoista, jotka lisäävät käyttömukavuutta ja liikkuvuutta. Hydrofiilinen kangas varmistaa kosteuden nopean poistumisen iholta ja molemmat versiot ovat erittäin tuulenpitäviä. Sekä Isotex 20000- että Isotex 5000-malleista on olemassa vieläkin joustavampia stretch-versioita.

Isotex- Hoito

Isotex-vaatteiden pesussa on tärkeää noudattaa pesuohjetta. Periaatteessa urheiluvaatteiden pesuaineet, jotka on tarkoitettu vedenpitäville ulkoiluvaatteille, soveltuvat myös Isotex-vaatteiden pesuun. Kaupallisesti saatavilla olevia pesuaineita ja erityisesti huuhteluaineita ei tulisi käyttää, koska niissä olevat hiukkaset jäävät usein kudoksiin jäämiksi ja rajoittavat siten hengittävyyttä. Isotex-vaatteissa on tyypillisesti kolmen vuoden takuu tuulenpitävyydelle, vedenkestävyydelle ja hengittävyysominaisuuksille, mutta vaatteen ulkopinta on kyllästettävä uudelleen jokaisen pesun jälkeen, jotta suoja pysyisi.

Tutustu Regatta-vaatteisiin: Regatta-takit | Regatta-housut

Mitä on HyVent?

HyVent on The North Face-ulkoiluvaatevalmistajan teknologiaa. Se on päällystekalvo, jota käytetään pääasiassa kuorivaatteiden valmistuksessa. Se käsitellään kaksikerroksiseksi materiaaliksi. HyVent on polyuretaani ja se koostuu kolmesta kerroksesta, joissa kussakin on erikokoisia huokosia.

Hyvent materiaali

 

 

 

 

 • Kerros 1: Mikrorauhaset vangitsevat vesimolekyylit ja päästävät vesihöyryn läpi
 • Kerros 2: Suuret huokoset tarjoavat hengittävyyttä
 • Kerros 3: Suojaa muiden kerrosten huokosia ja takaa pitkäaikaisen vedenpitävyyden

HyVent on saatavana kahdessa eri versiossa (HyVent Alpha ja HyVent 2.5L), jotka eroavat toisistaan pääasiassa vesipilariarvon suhteen. Tarkemmin sanottuna HyVent 2.5L:ssä on lisäksi mikroverkko 3. kerroksen sijasta, mikä estää kangasta liimautumasta kosteaan ihoon. Tämän ansiosta myös vaatteiden vuoraus on tarpeetonta. HyVent 2.5L on siten hengittävämpi kuin HyVent Alpha ja sen pakkauskoko on pienempi. 20 pesun jälkeen kangas kestää 25 000 mm:n vesipilaria 30 000 mm:n sijasta. 25 000 mm luokitellaan silti todella vedenkestäväksi.

The North Face Quest Triclimate Miesten Takki

HyVent-materiaalin Hoito

North Facen HyVent-vaatteet voidaan pestä normaalisti pesukoneessa 40°C:ssa. Sinun tulisi kuitenkin käyttää erityistä vesitiiviin vaatteen pesuainetta ja käyttää mahdollisimman matalakierroksista linkousta. Huuhtele North Face HyVent -vaatteet perusteellisesti kahdesti ja näin varmistat sen, että vaatteisiisi ei jää pesuainejäämiä. Vaatteet voidaan kuivata kuivausrummussa alhaisella lämmöllä. Vältä valkaisuaineiden ja huuhteluaineiden käyttöä ja lue aina vaatteissa oleva pesuohje.

HyVent - Ominaisuudet

HyVent on The North Face -yhtiön kehittelemä vedenpitävä ja hengittävä kangas, joka päästää vesihöyryn poistumaan iholta. Sen höyrynläpäisevyys on 650 gr / m² / 24 h (vastaa GORE-TEX Classicia) ja 20 pesun jälkeen vedenpitävyys on 25 000 mm (HyVent 2,5L, oikea) ja 30 000 mm (HyVent Alpha, vasen). HyVent 2.5L on hieman mukavampi paljasta ihoa vasten, koska siinä on mikrokudosta.

Tutustu The North Face-vaatteisiin: The North Face ulkoilutakit | The North Face ulkoiluhousut

Polyesteri

Mitä on polyesteri?

Kemiallisesti polyesteri on polymeeri, jonka rungossa on esterisidos. Yleisesti ottaen polyesteri on monipuolinen teollinen muovi/raaka-aine. Luultavasti tunnetuin sovellus on PET-pullo (polyeteenitereftalaatti). Polyestereitä jalostetaan myös synteettisiksi kuiduiksi, ja niiden käyttö on siten osa tekstiiliteollisuutta. Polyesterikuitu on yksi maailman tunnetuimmista synteettisistä kuiduista, jota on käytetty vaatteissa aina vuodesta 1947. Usein polyesteriä käytetään seoksena muiden raaka-aineiden, kuten puuvillan tai puhtaan, uuden villan kanssa. 55 % polyesterin ja 45 % villan yhdistelmää kutsutaan ns. klassiseksi sekoitukseksi. Kuidut voivat olla poikkileikkaukseltaan pyöreitä, soikeita tai kulmikkaita, ja niiden pinta voi olla joko matta, kiiltävä tai kimaltava.

Polyesteri - Ominaisuudet

Polyesterin tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Korkea valon- ja säänkestävyys
 • Erittäin hieno (kolme kertaa hienompaa kuin silkki)
 • Melkein venymätön
 • Imee vähän vettä. Tämä pitää polyesterivaatteet kuivina pitkään.
 • Erittäin rypistymätön ja pysyy hyvin kuosissa
 • Kestää hankausta erittäin hyvin ja se on helppo puhdistaa

Polyesteria käytetään myös telttojen, markiisien, makuupussien vuorien valmistukseen ja paljon muuhun.

Polyesteri - Hoito

Polyesteriä on erittäin helppo hoitaa. Vaatteet voidaan helposti pestä 40-60°C:ssa. Kuitenkin erilaisten kuitusekoitteiden vuoksi on tärkeää noudattaa vaatteiden hoito-ohjeita ennen ensimmäistä pesua.

Gore-Tex

Haglöfs Astral GTX Naisten Takki

Mitä on Gore-Tex?

Gore-Tex on alunperin W.L. Gore & Associates -yhtiön rekisteröimä tavaramerkki, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1976. Se on mikrohuokoinen kalvo, joka on niinikään valmistettu PTFE-muovista (polytetrafluorietiinistä). Astronauttien käyttöön alunperin kehitetty Gore-Tex-kalvo sisältää miiljoonia pieniä mikrohuokosia ja toisin kuin monet muut polyuretaanipohjaiset kalvot, jotka vain sivellään vaatteeseen, se on erillinen vaatteeseen laminoitu materiaalikerros. Gore-Texiä käytetään yleisesti vaate- ja kenkäteollisuudessa sillä se on todella monipuolinen ja helppokäyttöinen materiaali. Gore-Tex Active Shell ja Gore-Tex Pro Shell ovat sen kaksi eri muotoa - kukin suunniteltu käyttötarkoitustaan palvelevaksi. Active Shell on suunniteltu erityisesti aktiiviliikkujan tarpeet huomioiden ja se on vedenpitävä vaihtoehto, joka kuitenkin hengittää todella hyvin. Pro Shell on taas tarkoitettu vaativampaan käyttöön, ja siitä valmistetaankin kestäviä teknisiä kuorivaatteita.

Gore-Tex - Ominaisuudet

Gore-Tex päästää pienet höyrymolekyylit lävitseen, mutta sen huokoset ovat kuitenkin niin pieniä, etteivät vesimolekyylit pääse siitä läpi.

Gore-Tex-kankaiden rakenne on yleensä viisikerroksinen, mutta sen huokoverkostorakenne takaa sen, että samalla kun se pitää vettä, se myös hengittää. Sen uloin kerros on vettähylkivä, mutta samalla hengittävä, toinen kerros on suojakerros, kolmas kerros taas on vettäpitävä Gore-Tex-kerros, jonka sisäpuolella on vielä yksi suojakerros ja pehmeä vuorikerros. Sadevesi pääsee aina kolmanteen kerrokseen saakka, joka sitten estää sen pääsyn sisempiin kerroksiin. Kaikki kerrokset on suunniteltu hengittäviksi ja sisimmän kerroksen materiaalin tarkoituksena on imeä kosteutta iholta ja kuljettaa se kaikkien kerrosten läpi. Gore-Texin selkeitä hyötyjä ovat:

 • Vedenpitävyys
 • Tuulenpitävyys
 • Hengittävyys - materiaalin huokoset takaavat hengittävyyden ja kosteus pääsee poistumaan iholta nopeasti
 • Keveys - helppo ja kompakti
 • Kulutuksenkestävyys

Gore-Tex - Hoito

Jokainen Gore-Tex-tuote on helppo hoitaa. Ne voi periaatteessa pestä millä tahansa pesuaineella käyttäen hienopesuohjelmaa. Niiden pesussa ei kuitenkaan tulisi käyttää huuhteluainetta. Vaatteiden säännöllinen ylläpito takaa erinomaisen suorituskyvyn ja pidentää tuotteen käyttöikää. Se on parempi sekä sinulle että ympäristölle. Rutiinihoito, johon sisältyy pesu, kuivaus ja suojaavan kyllästysaineen lisäys tarpeen mukaan, takaa erinomaisen suorituskyvyn ja pidentää vaatteidesi käyttöikää. Sinun tulisi aina lukea valmistajan hoito-ohjeet, jotka yleensä löytyvät tuotteen sisällä olevasta pesu- ja hoito-ohjeesta.

Tutustu Gore-Tex -vaatteisiin: Gore-tex-takit | Gore-tex-puvut

Addnature Editorial Team 13.3.2024 14:10

Ostoskorisi(0 tuotetta)

Ostoskorisi on tyhjä
Yhteensä: 0 €
Kassalle

Suosikit(0 tuotetta)

Sinulla ei ole suosikkeja
Menu