Jopa 40 % alennusta teltoista & makuupusseista   Osta täältä

0
Suosikit
0
Ostoskorisi
Menu
Etusivu  Hooked  Vastuullisesti ja kestävästi valmistetut vaatteet

Vastuullisesti ja kestävästi valmistetut vaatteet

 

Tämän päivän vaatetarjonnassa vaatteiden eettisyys on ominaisuus, jonka merkitys on kasvanut huikeasti sitä mukaa, kun kuluttajien tietoisuus on kasvanut. Samalla kun jatkuvasti muuttuvien trendien aallonharjalla pysyttelevät jättibrändit tuottavat markkinoille halpoja, huonolaatuisia vaatteita, vastuulliset tuotemerkit liputtavat päinvastaista suuntausta tarjoten pukeutumiseen vaihtoehtoja, joiden tuottamisessa on otettu huomioon kestävä kehitys. Niin kutsuttu kestävä muoti ottaa parhain tavoin huomioon niin ympäristön kuin meidät ihmisetkin, taistellen näin järkevin asein vaatteiden kertakäyttöisyyttä vastaan.

Sekä ympäristölle että vaatteen käyttäjälle haitalliset kemikaalit ovat yksi halpatuotannon pahimmista piirteistä, minkä lisäksi halpatuotetut vaatteet rohkaisevat kertakäyttökulttuuriin, jossa uusia vaatteita ostetaan jatkuvasti. Lisäksi näiden massiivisten brändien vaatteita valmistavien työntekijöiden olosuhteet ovat useimmiten hyvin kiistanalaisia – pahimmillaan halpamerkki riistääkin sekä työntekijöitään, asiakkaitaan että planettaamme. Kyseessä on siis globaalisti massiivinen ongelma, johon on onneksi alettu viime vuosien aikana heräämään. Vaatteiden ekologisuus on aihe, joka on erityisen tärkeä meille Addnaturella. Tämä näkyy järkevissä ja vastuullisissa valinnoissa, joita olemme tehneet kootessamme tuotemerkkejä valikoimaamme, jonka vaatteet ja varusteet on kehitetty tämän päivän vaativaan ulkoiluun ja urheiluun.

"Kestävä ajattelu on erityisen tärkeää ulkoilu- ja urheiluvaatteissa, sillä ne joutuvat useimmiten eri liikuntalajien mukanaan tuomissa suorituksissa äärirajoille, mitä tulee vaatteiden hyvään kestävyyteen ja suoriutuvuuteen käytössä."

 

Sertifikaatit, materiaalit ja valmistustavan ratkaisevuus

Ekologisille vaatteille on olemassa muutamia sertifikaatteja, jotka asettavat vaatteille erilaisia kriteerejä. Esimerkiksi Öko-Tex on tuttu merkintä vaatteessa monelle suomalaiselle. Öko-Tex merkityissä vaatteissa haitallisten kemikaalien käyttöä on rajoitettu. Vaatetuotannossa sosiaaliset näkökulmat huomioiva GOTS (Global Organic Textile Standard) puolestaan takaa vaatteelle eettisen tuotantoketjun raaka-aineen viljelystä lähtien aina valmiiseen tuotteeseen asti. Bluesign® on sekin ekologisissa vaatteissa hyvin arvostettu merkintä, joka takaa ympäristöystävällisyyden vaatteen valmistuskaaren alusta aina tuotannon loppuun asti. Tämän hetken ekologisimpia materiaaleja ovat erilaiset kierrätyskuidut, hamppu ja lyocell. On kuitenkin syytä muistaa, että pelkkä vaatteessa käytetty materiaali ei kerro koko vaatteen eettisyyttä – myös valmistustapa on ratkaiseva. Ekologiseksi itseään tituleeraavan vaatemerkin löytäessään kannattaakin tutustua yrityksen nettisivuihin, joista yleensä helposti selviää, millä tavoin kyseinen merkki ottaa ympäristönsä huomioon.

Ekologinen vaate on tietoinen hankinta, joka kannattaa monestakin syystä

Tämän päivän tietoinen kuluttaja valitsee vaatteensa ottaen huomioon monta eri näkökulmaa: materiaalin lisäksi myös vaatteen valmistustavan ja -olosuhteet sekä kestävyyden. Kun hankittu vaate on kestävä, sen lisäksi että vaate edistää luonnon huomioon ottamista vastustaen kertakäyttöisyyttä, se myös palvelee käyttäjäänsä pitkään tarjoten näin rahoille vastinetta. Kestävän vaatteen valitessaan välttyy turhalta kuluttamiselta huonolaatuisiin ja helposti kuluviin vaatteisiin, joita joutuu uusimaan tuhka tiheään. Vaikka laatuvaatteeseen siis ostohetkellä sijoittaa hieman enemmän rahaa kuin halpatuotettuun, tämä sijoitus on pidemmän päälle kannattava veto. On siis monta hyvää syytä tehdä eettinen vaatevalinta. Kestävä ajattelu on erityisen tärkeää ulkoilu- ja urheiluvaatteissa, sillä ne joutuvat useimmiten eri liikuntalajien mukanaan tuomissa suorituksissa äärirajoille, mitä tulee vaatteiden hyvään kestävyyteen ja suoriutuvuuteen käytössä. Kestävästi valmistettu vaate, jonka suunnittelun ja materiaalien eteen on nähty vaivaa ja panostettu aikaa, on siis ehdottoman fiksu valinta paljon treenaavalle tai ulkoilevalle. Ja kun laadun ja kestävyyden lisäksi pidetään mielessä vielä kestävä kehitys, ja valitaan käyttöön ekologinen vaate, kaikki voittavat ja suoriutuvat koitoksistaan mitä parhaimmin – niin luonto kuin sinäkin!

 

Vastuulliset vaatteet luotettavilta tuotemerkeiltä

Me Addnaturella olemme sitä mieltä, että vastuullisen vaate- ja varustekauppiaan tunnistaa siitä, että se suosii ekologisia tuotemerkkejä valitsemalla niitä tarjolle valikoimiinsa. Maapallon hyvinvoinnin ja jatkuvuuden kannalta on ratkaisevan tärkeää, että kuluttajalla on saatavilla eettisiä vaihtoehtoja, mistä valita. Tähän ajatukseen nojautuen olemmekin valinneet valikoimaamme kaikkein eettisimpiä tuotemerkkejä, jotta sinä asiakkaana voisit tehdä vaatehankintoja urheiluun ja ulkoiluun kestävä kehitys mielessäsi, puhtaalla omallatunnolla. Markkinoilla on luotettavia tuotemerkkejä, joiden tarjonnasta löytyy vastuullisesti valmistetut vaatteet ja tuotteet sekä urheiluun että ulkoiluun. Alla lueteltuna valikoimamme suosituimmat vastuulliset vaatemerkit, joiden ekologinen vaatetarjonta kattaa niin ulkoilu- ja urheiluvaatteet kuin varusteetkin.

Houdini

Ruotsalainen Houdini on ekologinen tuotemerkki, jolle kestävä kehitys ja kierrätys on kaikki kaikessa. Tämä kerrospukeutumisen edelläkävijänä tunnettu merkki valmistaa ekologiset vaatteet kaikkeen ulkoiluun ja liikuntaan, aina alusvaatteista kuorivaatteisiin asti, tietysti lämmittäviä asusteita unohtamatta. Jopa 91 % tämän erityisen vihreänä tunnetun brändin suunnittelemista tuotteista valmistetaan joko kierrätetystä, kierrätettävästä, biohajoavasta tai Bluesign®-sertifioidusta materiaalista. Tämän lisäksi Houdini on myös ekologisen vaateteollisuuden edelläkävijä, jonka valmistamia käytettyjä vaatteita kompostoidaan yhteistyössä tukholmalaisen biodynaamisen Rosendals Trädgård -puutarhan kanssa. Näin tuotemerkki pystyy pienentämään tuotannostaan syntyvän jättämänsä hiilijalanjäljen minimiin – ja parhaimmillaan jopa miinukselle asti.

Houdini-tuotteisiin

Icebreaker

Icebreaker on nimestään huolimatta lämpöisiä merinovillaisia vaatteita valmistava yritys, joka pukee ulkoilijat merinolampaiden villasta valmistettuihin vaatteisiin päästä varpaisiin. Tämän vihreitä arvoja kunnioittavan brändin filosofiaan kuuluu valmistaa tuotteensa mahdollisimman vähäisillä ympäristövaikutuksilla. Kun vaatteissa käytetty materiaali on uusiutuva luonnontuote merinovilla, Icebreakerin valmistamiin vaatteisiin ei tarvitse hankkia erikseen raaka-aineita, jotta niihin saataisiin kankaat. Merkin tuotantolinja on siis mitä vihrein, ottaen huomioon sekä lampaista saatavan villan että mulesing-vapaan tuotantotavan, joka varmistaa eettisemmät elinolot lampaille. Lisäksi merinovillasta valmistettu vaate on hyvin pitkäikäinen ja myös luonnostaan itsensä ilmastoiva, joten Icebreakerin vaatteet päällä et pääse palelemaan, mutta et myöskään hikoilemaan.

Icebreaker-tuotteisiin

Woolpower

Vuodesta 1969 alkaen Pohjois-Ruotsin Jämtlannissa toiminut Woolpower valmistaa lämmittäviä villavaatteita ulkoilijoiden käyttöön, suosien vaatteidensa tuotannossa ekologisia materiaaleja, kuten merinovillaa, sekä brändin itsensä villasta eteenpäin kehittämää materiaalia villafroteeta. Woolpower ottaa tuotannossaan huomioon lampaiden hyvinvoinnin hankkien villansa ainoastaan vastuullisilta kasvattajilta, minkä ansiosta merkin valitessasi voitkin olla varma saavasi aina käyttöön mulesing-käsittelystä vapaan villavaatteen, jota voi käyttää hyvällä omallatunnolla. Valmistustavoissaan Woolpower panostaa vaatteidensa kestävyyteen, joka on pitkän tuotekehittelyn tulosta. Näin ollen Woolpower-vaate on kestävä valinta monestakin eri syystä.

Woolpower-tuotteisiin

Patagonia

Kaliforniassa vuonna 1953 perustettu Patagonia on eettinen ulkoiluun suuntautunut tuotemerkki. Tämä alunperin välineitä kiipeilyyn valmistanut yritys tunnetaan tänä päivänä laajasta tarjonnastaan ulkoiluun suunnattuja vaatteita ja varusteita, jotka on valmistettu vastuullisesti. Yritys ottaa tuotannossaan huomioon ympäristön valitessaan vaatteisiinsa niin materiaalit kuin valmistusmenetelmätkin. Lisäksi Patagonialla on oma Worn Wear® -ohjelma, jonka tarkoituksena on varmistaa vaatteelle pidempi käyttöikä, mikä toteutuu vaatteiden korjaamisen ja kierrätyksen muodossa erilaisissa tapahtumissa tai yrityksen kaduille pystyttämissä pisteissä. Tämän ohjelman tavoitteena on saada kuluttajat ostamaan vähemmän, ja sen sijaan korjauttamaan kestävät, Patagonian valmistamat laatuvaatteensa.

Patagonia-tuotteisiin

Klättermusen

Uniikin ilmeen ja upean suunnittelun tuotteissaan omaava Klättermusen on ruotsalainen laatumerkki, jonka tyylikkäästi suunnitellut ulkoiluvaatteet ja -varusteet syntyvät harkitusti, ympäristön huomioon ottaen. Vuodesta 1975 saakka toiminnassa ollut vaatemerkki nimittäin panostaa tuotannossaan sellaisten vaatteiden ja varusteiden valmistukseen, jotka selättävät äärimmäisetkin sääolosuhteet, jolloin vaatteen kestävyys on taattu lajissa kuin lajissa, joka tapahtuu ulkosalla. Teknisten ratkaisujen ja kestävien materiaalien lisäksi Klättermusen pitää vaatetuotantonsa olennaisimpana lähtökohtana sitä, että jokainen sen tuottama vaatekappale valmistetaan mahdollisimman pitkän käyttöiän tarjoavaksi luottovarusteeksi, joka kestää ajan hammasta käyttöasteesta riippumatta. Klättermusen-vaate on siis järkiratkaisu, joka otta ottaa ympäristönsä huomioon siten, että se palvelee käyttäjäänsä pitkään.

Klättermusen-tuotteisiin

Reima

Kotimainen Reima on suomalaisille hyvin tuttu lasten vaatemerkki, johon on puettu jo kaksi sukupolvea ennen tämän ajan pikku taaperoita. Reiman arvomaailmassa korkealla ovat sen käyttämät ympäristöystävälliset materiaalit, koko tuotteen elinkaari sekä yritystoiminnan jatkuva kriittinen tarkastelu. Reima myös tukee ja valvoo yhteistyökumppaneitaan varmistaakseen siten tuotteidensa ympäristöystävällisyyden. Lisäksi Reimalla on oma eettinen ohjeistonsa nimeltä ”Code of Conduct”, joka toimii perustana jokaisen kumppanin kanssa tehtävälle yhteistyölle, sisältäen työolosuhteisiin ja ihmisoikeuksiin liittyviä vaatimuksia, joista jokaisen sopimusvalmistajan on pidettävä tuotannossaan kiinni. Sen lisäksi siis, että Reiman valitessasi tuet suomalaista yritystä, varmistut samalla myös siitä, että hankkimasi vaate valmistetaan muita ihmisiä ja heidän oikeuksiaan riistämättä.

Reima-tuotteisiin

 

Olipa lopullinen valintasi ekologiseksi vaatteeksi miltä edellä mainitulta merkiltä tahansa, valinnan tehtyäsi voit varmasti kiittää itseäsi kestävästä ekoteosta, josta hyötyvät kaikki. Näiden eettisten merkkien väliltä valitessasi nimittäin sinä saat pidempään palvelevan vaatteen, ympäristö tulee huomioon otetuksi ja vaatteen valmistanut työntekijä saa oikeudenmukaista kohtelua – ekologinen vaate ja eettinen tuotemerkki ovat valinta, jonka ansiosta kaikki voittavat!

 

Addnature Editorial Team 13.3.2024 14:57

Ostoskorisi(0 tuotetta)

Ostoskorisi on tyhjä
Yhteensä: 0 €
Kassalle

Suosikit(0 tuotetta)

Sinulla ei ole suosikkeja
Menu