Addnature.fi: Kaikki retkeilyyn ja ulkoiluun verkosta
Varaston tyhjennys - jopa -80%¹

Jatkot

0 Tuotteet
Valitettavasti hakusi ei tuottanut yhtään tulosta.

Turvallinen kiipeily – jatkot täydentävät varmistuslaitetta

Kiipeily on antoisa ja monipuolinen harrastus, joka kannattaa aloittaa turvallisen seinäkiipeilyn muodossa esimerkiksi kiipeilyhallissa. Kiipeilyn saloihin sisätiloissa tutustunut voi vähitellen siirtyä kiipeilemään kallioille, mutta siihen on tärkeää saada opastusta jo kokeneemmilta lajin harrastajilta. Kallioilla, tuntureilla ja vuorilla tapahtuva kiipeily vaatii myös asianmukaiset varusteet. Erilaiset turvalliseen kiipeilyyn vaadittavat varmistuslaitteet kuuluvat ulkokiipeilyn keskeisimpiin kiipeilyvarusteisiin. Varmistuslaitetta ja kiipeilyköyttä täydentävät niin kutsutut jatkot, jotka toimivat välikappaleina varmistuslaitteen ja köyden välissä. Jatkot ovat ehdoton hankinta turvalliseen kiipeilyyn.

Kiipeilyyn tarvittavat jatkot ja niiden valinta

Jatkot ovat tärkeitä varusteita jokaiselle köysikiipeilijälle, sillä ilman niitä ei voi harrastaa lead- eli alaköysikiipeilyä. Lead-kiipeilyssä kiipeilijä vie jatkojen avulla köyttä mukanaan kohti reitin päätepistettä. Jatkot muodostuvat kahdesta sulkurenkaasta, joiden välissä on slingi eli nauhalenkki. Jatkoja löytyy eri mallisina; urheilukiipeilijät suosivat yleensä rakenteeltaan vahvoja jatkoja, kun taas alppikiipeilijöiden mieleen ovat yleisesti ottaen kevyemmät jatkot. Tarvittavien jatkojen määrä riippuu siitä, miten pitkiä reittejä kiivetään. Suomessa useimmille sporttireiteille riittää 12 jatkoa, kun taas ulkomailla monissa kiipeilykohteissa voidaan tarvita jopa 24 jatkoa tai useampia. Valjaisiin kannattaa aina varata mukaan ylimääräisiä jatkoja.

Jatkot eroavat toisistaan niin kokonaispainonsa kuin slingin pituuden ja paksuuden sekä sulkurenkaan porttityypin mukaan. Valmiina saatavien jatkojen kokonaispaino vaihtelee 100 g molemmin puolin, ja slingien pituus 10–18 cm välillä. Alle 12 cm:n pituiset slingit sopivat lyhyemmille, suhteellisen suoraan kulkeville reiteille, kun taas sitä pidemmät mallit toimivat optimaalisesti pidemmillä reiteillä sekä reiteillä, jotka eivät ole suoria. Pidempi slingi kulkee sujuvammin perässä, mutta tekee useimmiten myös jatkosta painavamman.

Slingin paksuus vaikuttaa luonnollisesti jatkon kokonaispainoon ja niiden paksuudet vaihtelevat 8–25 mm välillä. Vaikka jatkon alhainen paino onkin tervetullut ominaisuus, on syytä muistaa, että ohutta slingiä on paksumpaa hankalampi käsitellä ja paksummasta saa myös paremman otteen. Ohuempia slingejä suositellaan trädikiipeilyyn eli perinteiseen kalliokiipeilyyn sekä pidemmillä reiteillä tapahtuvaan vaativampaan multi-pitch-kiipeilyyn, paksumpia puolestaan sporttikiipeilyyn.

Sulkurenkaat on varustettu suoralla tai kaarevalla portilla tai lankaportilla. Kaikki jatkot on varustettu kahdella sulkurenkaalla, jotka voivat olla myös keskenään erilaisia. Suora portti on nopea kiinnittää paikalleen pulttiin, kun taas kaareva helpottaa köyden kiinnittämistä jatkoon. Lankaportti puolestaan on hyvin kevyt ja koska se ei jäädy helposti, sitä käytetään usein multi-pitch- ja jääkiipeilyssä.

Monipuoliset kiipeilyvarusteet Addnaturelta

Varmista turvallinen kiipeily ja hanki jatkot kätevästi Addnaturelta. Valikoimastamme löydät laadukkaita jatkoja esimerkiksi sellaisilta tuotemerkeiltä kuin AustriAlpin, Black Diamond, Camp, Climbing Technology, Wild Country vain muutamia laatubrändejä mainitaksemme. Meiltä löydät myös muut tärkeät varusteet kiipeilyharrastukseesi, kuten esim. kiipeilykengät ja -vaatteet. Tervetuloa laatuostoksille Addnature-verkkokauppaamme!